[80 B4 TDI 1Z] filtr paliwa..
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dlaczego Filtrona odradzasz?? Ja od dawna go używam, małem juz kilka filtrów oleju i ostatnio też paliwa tej firmy i jak do tej pory nie nażekam, a cena myśle przyzwoita.CHLOPASEK pisze:JAK NIE MASZ PEWNOSCI JAKI JEST TO ZMIENIAJ I SIE NIE ZASTANAWIAJ POLECALBYM KNECHTA, FILTRONA ODRADZAM I NIE ZAPOMNIJ O NAJWAZNIEJSZYM-FILTR POWIETRZA
witam. przymierzam sie do wymiany filtru ropy i mam pytanie. Kupiłem Filtrona i ma na dole ten odkręcany zawór do spuszczania wody....a ten co mam w samochodzie to jest dodatkowo zamknięty w jakiejś obudowie i nawet nie mam dojścia aby wyczuć ten zawór na dole. Ale chodzi mi o to, że na tej obudowie jest przymocowana wtyczka na dwa piny, i kabel od gniazda wchodzi od dołu do tej obudowy metalowej i dalej - do filtra?? Czy tam jest jakiś czujnik? I jeśli jest to czy on sie wkręca w ten zawór do spuszczania wody? Bo w filtrze filtrona, który mam na wymianę to nie ma żadnego czujnika, a nie chciał bym się niemiło zdziwić jak już sie za to wezmę. Wymieniał ktoś w 80 B4 1Z ten filtr ? Do czego ten kabel?
Bez wyjęcia filtra z obudowy będzie bardzo ciężko spuścić wodę z odstojnika, po odkręceniu zaworka należy potrząsnąć filtrem by cała woda zeszła. A ten kabelek, o ktorym piszesz to zapewne zasilanie podgrzewacza filtra. Podgrzewacz jest w gornej obudowie, do ktorej pryzkreca sie filtr. Ja u siebie mam filtrona i wsyzstko gra :mrgreen:
......posiadam filtr paliwa firmy BOSCH....według mnie jest jak najbardziej oka. W zimie przeszedł "test" tzn. podjechałem na stację paliw TESCO zatankowałem 30 litrów ON i śmigam sobie do domku. Rano wstaję odpalam auto wszystko ekstra pięknie (na dworze w nocy było około -25 stopni), przejechałem ze dwa kilometry a za mną siwy dym, mgła szaro auto się dławi, szarpie ogólnie katastrofa. Przejechałem tak jeszcze ze 3 kilosy do najbliższej stacji i dobiłem 3 litry benzyny, coby troszkę wydzielającą się parafinę z ropy rozrzedzić.....rozmawiałem później z kilkoma mechanikami i mówili mi, że filtr paliwa wymieniać się powinno co drugą zmianę oleju czyli co 20000km....gdybym miał stary zabity filtr paliwa dawno turbo Niunia stałaby w krzakach....Trzeba pamiętać, że filtry czy to paliwa, powietrza czy nawet kabinowy to bardzo ważna rzecz....to tak jakby jeden z drugim chodził 3 tygodnie w jednych majtkach i skarpetach......BLE :evil:
BTW...nie tankuje już na stacji paliw TESCO...
pozdro
BTW...nie tankuje już na stacji paliw TESCO...
pozdro
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt: