[1.9TDI 1Z] Jaki olej do TDIka.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Po zakupie mojego B4 druga wymiana oleju to już był 10W40 Castrol Magnatec do diesla. Do tej pory od kwietnia zdążyłem 2 razy wymienić ten olej i moje spostrzeżenia są takie. Autko bierze od wymiany do wymiany około 0,5 litra na 10000 km... Jakoś nic mi nie wypłukało.... pali lekko i jakichś większych problemów nie ma. Jeżeli ktoś chce lać minerala to niech leje, ale bajki o rzekomym wypłukaniu silnika są nieprawdziwe... I jeszcze jedno... do audi to lepiej lać porządny olej a nie badziewie za 50zł...
Panowie pytanko...czas na zmiane oleju w moim TDI-ku i teraz pytanko...czy 10W40 czy 5W40 , rozmawialem z niejednym mechanikiem i mowil cos o tym ze olej 10W40 powoduje szybsze padanie łożysk w turbinie i ze lepiej 5W40 ... moje B4 ma juz 300000 na liczniku i niewiem czy mi sie nierozszczeli i bedzie lipa wtedy...obecnie jest CASTROL 10W40.
Pozdro
Pozdro
sam osobiście Castrola odradzam. jeździłem na nim przez 10tyś km i po pierwsze silnik chodził głośniej i palił olej. Teraz jeżdze na Motulu 6100 i pali go dużo mniej (na 10tyś km może z 0,5l) i ładniej silnik pracuje. na dniach mam następną wymiane i znowu Motula zalewam. Biore od kolesia którego znam wiec jak chcesz moge Ci tez zamówić jako że też jestem z Gdyni to można zrobić mały spocik i dam Ci olej <ok>
kolego Daras ja zmieniłem na Castrol GXL 10W-40 i objawy to: cichsza praca silnika i mniejsze ubytki oleju (w sumie ok 0,1L/1000km), jeśli chodzi o Motul to też jest olej z wyższej półki a każdy niech leje to co uważa byle nie był to minerał :!:
a co do tego złego oleju to jeśli chodzi o ten polski to nawet Motul może Ci się zły trafić dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupno oleju niemieckiego (np. Castrola, itp.) lub z pewnego źródła <ok>
a co do tego złego oleju to jeśli chodzi o ten polski to nawet Motul może Ci się zły trafić dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupno oleju niemieckiego (np. Castrola, itp.) lub z pewnego źródła <ok>
Castrola miałem z IC więc wątpie zeby był podrabiany druga sprawa że u ojca w A4 AWX na początku też zalałem Castrola ale EDGE 5w40. Druga zmiana to Motul i to samo co u mnie. mniejsze spalanie oleju (teraz nic nie pali) i silnik chodzi bardziej "miekko".UKI_XX pisze:a co do tego złego oleju to jeśli chodzi o ten polski to nawet Motul może Ci się zły trafić dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupno oleju niemieckiego (np. Castrola, itp.) lub z pewnego źródła <ok>
co do Motula to on nie jest rozlewany w Polsce ani innym podobnym kraju wiec jest mniejsze ryzyko że bedzie podrobiony (oczywiście wszystko można podrobić).
ja tam nikogo do niczego nie namawiam, pisze tylko o swoich spostrzeżeniach a co kto zrobi to już jego sprawa 8-)
nie przypadek, myślisz, że olej mineralny naprawiłby Ci przepalona uszczelkę :?: poczytaj ten temat od początku a znajdziesz dlaczego mechanik zaleca mineralny do silnika z dużym przebiegiem.. po prostu zabijasz silnik minerałem więc szybciej odwiedzasz mechanika, który mówi że to ze starości się popsuło a niestety nie ma takiego oleju co w cudowny sposób naprawia zużyte elementy a są oleje, które te zużycie znacznie opóźniają <ok>