[All] Gadzet - folia na szyby
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Bajki, jak robi to fachowiec z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami oraz odpowiednią folią to wszystko jest cacy bez wyjmowania szyby itp. Na marginesie, folię też trzeba umieć przyciąć bo jej kurczliwość jest jednokierunkowa. Niestety tylna szyba w Audi jest bardzo obła i trzeba naprawdę dobrego fachowca i duuuużo pracy i cierpliwości, żeby zrobić to tak jak należy.meir pisze:a z tylną to wygląda tak że albo idealnie dotniesz folie mało prawdopodobne
no fachowiec da rade ale ja pisałem że samemu raczej rady nie da dociąć tak foliDanek pisze:Bajki, jak robi to fachowiec z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami oraz odpowiednią folią to wszystko jest cacy bez wyjmowania szyby itp. Na marginesie, folię też trzeba umieć przyciąć bo jej kurczliwość jest jednokierunkowa. Niestety tylna szyba w Audi jest bardzo obła i trzeba naprawdę dobrego fachowca i duuuużo pracy i cierpliwości, żeby zrobić to tak jak należy.meir pisze:a z tylną to wygląda tak że albo idealnie dotniesz folie mało prawdopodobne
Właściwie nie planowałem przyciemniać szyb, ale w Leclercu w megahiperpromocji jest jakaś folia do przyciemniania za śmieszne pieniądze, o szerokości 0,5m.
Przypuszczam, że to badziew (skoro się nazywa "Carcommerce"), ale może jednak nie?
Ktos przyklejał taką marketową folię?
Szkoda czasu czy warto spróbować?
Dodam, że mam Avanta więc z tylną szybą o niebo łatwiej niż w Sedanie.
Chciałbym okleić tylko 3 szyby wokół bagażnika.
Przypuszczam, że to badziew (skoro się nazywa "Carcommerce"), ale może jednak nie?
Ktos przyklejał taką marketową folię?
Szkoda czasu czy warto spróbować?
Dodam, że mam Avanta więc z tylną szybą o niebo łatwiej niż w Sedanie.
Chciałbym okleić tylko 3 szyby wokół bagażnika.
Cześć,
wczoraj kupiłem te folie. Nie wiem czy sa one coś warte, ale zaryzykowałem 6 zł.
Tyle tylko, że one są srebrne (efekt chromu).
Napisano na nich, że nie należy ich stosowac na szybach z ogrzewaniem... To już doczytałem niestety w domu.
Pytania:
1. Faktycznie po włączeniu ogrzewania tylnej szyby zrobi się kuku?
2. Jak to najlepiej okleić? W instrukcji piszą o spryskaniu szyby woda i wyciskaniu wody za pomocą załączonego "szpachelka".
Dodam, że mam Avanta więc z tylną szybą nie jest tak źle jak w sedanie.
wczoraj kupiłem te folie. Nie wiem czy sa one coś warte, ale zaryzykowałem 6 zł.
Tyle tylko, że one są srebrne (efekt chromu).
Napisano na nich, że nie należy ich stosowac na szybach z ogrzewaniem... To już doczytałem niestety w domu.
Pytania:
1. Faktycznie po włączeniu ogrzewania tylnej szyby zrobi się kuku?
2. Jak to najlepiej okleić? W instrukcji piszą o spryskaniu szyby woda i wyciskaniu wody za pomocą załączonego "szpachelka".
Dodam, że mam Avanta więc z tylną szybą nie jest tak źle jak w sedanie.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Albo istnieje obawa, że nie wytrzyma temperatury, albo ma właściwości przewodzące co może doprowadzić do jakiegoś zwarcia albo coś w tym rodzaju, np. ogrzewanie przestanie dobrze działać albo użo słabiej.Easyrider pisze:Napisano na nich, że nie należy ich stosowac na szybach z ogrzewaniem.
Markowe folie można spokojnie kłaść na ogrzewane szyby i nic im nie jest. Co do tych tanich no name'ów to osobiście bałbym się. Tym bardziej, że klej na foli jest na tyle mocny a paski grzewcze na tyle słabo przyklejone, że jak coś nie wyjdzie to przy zrywaniu folii można się pożegnać z ogrzewaniem szyby. Znajomy, który zajmuje się tym profesjonalnie uprzedza każdego klienta, że zerwanie folii z ogrzewanej szyby kończy się uszkodzeniem pasków grzewczych, więc decyzja np. o kolorze itp. musi być podjęta ostatecznie.
Folię rzeczywiście kładzie się na mokrą szybę (bardzo mokrą), najlepiej woda z dodatkiem jakiegoś środka przeciw adhezyjnego (ostatecznie niewielka ilość płynu do naczyń). Folię przed przyklejeniem również dobrze jest spryskać tym samym. Po położeniu wyciskamy wodę miękką szpachlą (raszplą) zaczynając od środka szyby na zewnątrz i starając się ją nieco rozciągać. Uwaga, kiepska folia pod zbyt mocnym naciskiem może po takiej operacji nosić ślady zarysowań . Warto to sprawdzić na kawałku folii przed przyklejeniem na autko. Po położeniu folii należy przez 24 godziny dość ostrożnie obchodzić się z szybami. Klej dosycha i łapie maksymalną wytrzymałość po 3-7 dniach, w zależności od warunków atmosferycznych.
No właśnie muszę sprawdzić czy ona przewodzi - jaki ma opór...
Miernik prawdę powie...
A co myślicie, żeby najpierw zabezpieczyć ściezki grzewcze np. taśmą Scotch Invisible?
Trochę będzie zabawy, ale może się uda. Można ją w razie czego łatwo zerwać (w końcu to Scotch). I dopiero na takie paseczki taśmy nałożyć folię?
Kupiłem ją (tę folię) raczej dla eksperymentu (vide: cena).
Co do ogrzewania tylnej szyby - ostatecznie można by go nie używać, i tak używałem go 2-3 razy w roku (w Gdańsku za dużo śniegu nie pada), używam odmrażacza do szyb w sprayu no i jest wycieraczka
Zależy mi, bo nie mam w bagażniku rolety, więc i wszystko widać co w nim mam...
Miernik prawdę powie...
A co myślicie, żeby najpierw zabezpieczyć ściezki grzewcze np. taśmą Scotch Invisible?
Trochę będzie zabawy, ale może się uda. Można ją w razie czego łatwo zerwać (w końcu to Scotch). I dopiero na takie paseczki taśmy nałożyć folię?
Kupiłem ją (tę folię) raczej dla eksperymentu (vide: cena).
Co do ogrzewania tylnej szyby - ostatecznie można by go nie używać, i tak używałem go 2-3 razy w roku (w Gdańsku za dużo śniegu nie pada), używam odmrażacza do szyb w sprayu no i jest wycieraczka
Zależy mi, bo nie mam w bagażniku rolety, więc i wszystko widać co w nim mam...