[all] Dziwne zabrudzenie, może obtarcie, jak się go pozbyć?
[all] Dziwne zabrudzenie, może obtarcie, jak się go pozbyć?
Pojawiło mi się coś dziwnego na drzwiach, na pierwszy rzut oka wygląda to jak obtarcie, ale mnie się wydaje, że jest to raczej zabrudzenie. Uważam tak dlatego bo nie czuć pod palcem, żeby zdarty był lakier. Wielkością i kształtem przypomina odcisk palca. Próbowałem to sczyścić, drapałem paznokciem, zmywałem płynem do mycia szyb, szponem samochodowym i efekt jest mizerny. Jest to niby nieduże, ale znajduje się na środku drzwi i jak to widzę, to mnie szlak trafia
Czym jeszcze mogę spróbować to usunąć? Ja jeszcze myślałem o paście lekko ściernej tempo, ale nigdy jej nie używałem i nie wiem czy to będzie bezpieczne, żeby mi jakaś plama nie wyszła z tego. Mogę w jednym miejscu tą pastą przelecieć, czy muszę całe drzwi, albo co gorsza cały samochód, żeby się nie wyróżniał?
Czym jeszcze mogę spróbować to usunąć? Ja jeszcze myślałem o paście lekko ściernej tempo, ale nigdy jej nie używałem i nie wiem czy to będzie bezpieczne, żeby mi jakaś plama nie wyszła z tego. Mogę w jednym miejscu tą pastą przelecieć, czy muszę całe drzwi, albo co gorsza cały samochód, żeby się nie wyróżniał?
Widzę, że co wypowiedź to inna diagnoza.
Spróbuje to jutro przeczyścić pastą do zębów, kiedyś używałem jej do polerowania szkiełek w starych zegarkach, takie zabiegi usuwały nawet drobne rysy więc może i z tym sobie poradzi.
A co bywa przyczyną przepalenia lakieru? Nie czuje żadnych dołków pod palcemi, powierzchnia wydaje się raczej gładka. Te drzwi były w listopadzie malowane, może lakiernik spieprzył robotę?Też mi to wygląda na przepalony lakier albo coś żrącego .... A czujesz pod paznokciem jakieś minimalne dołki czy jest ta plama gładka :?:
Może masz i rację, ale cholera tarłem to dość mocna papierowym ręcznikiem, nasączonym płynem do mycia okiem, a później dodałem do tego jeszcze szampon samochodowy i nie zlazło, chociaż mam wrażenie, że było bardziej zafajdane przed tym zabiegiem.Mi to wygląda na ptasią kupę.... A raczej pozostałości po niej
Ale ja nigdy nie myłem samochody na słońcu, stanowiska na myjni, na której myje auto są zadaszone, poza tym jak już wspomniałem to jest dość świeży lakier. Jutro postaram się zamieścić tu lepsze zdjęcia, no chyba że uda mi się już coś z tym zrobić.a mi to wygląda na początki odłażenia klaru (skutek mycia auta na słońcu). chociaż ze zdjęcia trudno cokolwiek powiedzieć.
A to jest ich kilka rodzai? Nie wiedziałem nawet, to jakie oznaczenie ma ta najdrobniejsza?Jeśli masz na myśli tę najdrobniejszą,to ona w zasadzie poleruje i w tym wypadku powinna pomóc
Wydaje mi się, że gdyby wyłaziło spod lakieru, to byłoby czuć jakieś delikatne wklęsłości pod palcem, ja tutaj raczej nic takiego nie wyczuwam. Szpachli, o ile mi wiadomo, to w tym miejscu nie powinno być.Na moje oko, to to wyłazi z pod lakieru <hmm> Miałeś może w tym miejscu szpachlowane drzwi?
Spróbuje to jutro przeczyścić pastą do zębów, kiedyś używałem jej do polerowania szkiełek w starych zegarkach, takie zabiegi usuwały nawet drobne rysy więc może i z tym sobie poradzi.