[80 B4] zaluzja w grilu??
[quote="PABLO"]U mnie wygląda to tak.
I dlatego nie wiem, czy warto ruszać - patrząc na prześwit między kratkami grilla w zestawieniu ze śmieciami na naszych drogach ( kamienie, odpryski szkła, piach, kurz syf i dziadostwo innego rodzaju) byłbym pełen obaw o chłodnicę klimy.
A z tym krytym grillem naprawdę nic się nie dzieje - żadnego przegrzewania i innych negatywnych spraw.Nie wykluczam jednak, że to może być patent tylko na użytek aut w dieslu, ewentualnie tylko przy klimie.
I dlatego nie wiem, czy warto ruszać - patrząc na prześwit między kratkami grilla w zestawieniu ze śmieciami na naszych drogach ( kamienie, odpryski szkła, piach, kurz syf i dziadostwo innego rodzaju) byłbym pełen obaw o chłodnicę klimy.
A z tym krytym grillem naprawdę nic się nie dzieje - żadnego przegrzewania i innych negatywnych spraw.Nie wykluczam jednak, że to może być patent tylko na użytek aut w dieslu, ewentualnie tylko przy klimie.
no to już nie wiem czy słusznie to usunąłem. Ale jak na razie nie widzę różnicy w zagrzewaniu silnika - przebiega to chyba tak samo. Czyli wszystko dobrze. A temperaturę na trasie mam około 88 stopni , a przedtem zawsze miałem 92-95.
Jeśli będzie trzeba to na zimę się założy. Klimy nie mam więc wg mojej opinii muchy kusz nie zaszkodzą głównej chłodnicy (chyba Audi nie produkowało w tym modelu nadzwyczaj delikatnej, na warunki atmosferyczne, chłodnicy?)
Jeśli będzie trzeba to na zimę się założy. Klimy nie mam więc wg mojej opinii muchy kusz nie zaszkodzą głównej chłodnicy (chyba Audi nie produkowało w tym modelu nadzwyczaj delikatnej, na warunki atmosferyczne, chłodnicy?)
witam państwa. u mnie też jest taka zasłonka w TDI i śmiem twirdzić, że w tym silniku to już tak fabryka dawała. wiadomo, że dieselki się trudniej nagrzewają. zresztą zwróćcie uwagę, że kratki w zderzaku w TDI też są inne (pełniejsze) niż w benzynie. pozatym wykonanie całości nie wygląda raczej na żadne rezanko.
Pablo, więc może u ciebie był wymieniony grill po jakiejś stłuczce i ktoś kupił akurat od TDI, bo w żadnym innym beznyniaku nie widziałem tego.
pozdrawiam
Pablo, więc może u ciebie był wymieniony grill po jakiejś stłuczce i ktoś kupił akurat od TDI, bo w żadnym innym beznyniaku nie widziałem tego.
pozdrawiam
No to jak masz na trasie 70 stopni, to masz problem i to nie z przysłonką, tylko z termostatem co najmniej. Temperatura pracy silnika na trasie ma byc nieco poniżej 90 C, a 70 oznacza permanentne niedogrzanie silnika.PABLO pisze:Ja dopiero zauważyłem to że można zdjąć jak mi nagrzewnica się roszczelnila. Bez tej przysłonki jest całkiem inna temperatura. Wtedy mi się przegrzewał i nie wiedziałem co jest grane. Teraz jest ok. Na trasie temp. trzyma się na 70 stopniach. Jedynie to muchy usuwałem z chłodnicy :mrgreen:
Od paru dni mam to zboczenie i oglądam grille - wynik - TDI mają przysłonkę, a benzynka nie ma. Więc w TDI IMHO przysłonka ma być i nie trza psuć
Gril jest w 100% oryginalny. Tak się zastanawiam, bo ta przysłonka była u mnie przyklejona taśmą klejącą. Może ktoś sobie dołożył ten element. Sam już nie wiemPawelG pisze:Pablo, więc może u ciebie był wymieniony grill po jakiejś stłuczce i ktoś kupił akurat od TDI, bo w żadnym innym beznyniaku nie widziałem tego.
teraz przyjżałem się temu co piszesz i mogę powiedzieć tak: w TDI jestem prawie przekonany, że to fabryczne (jest elegancko przykręcone, żadnej rzeźby, zresztą w każym jakie widziałem jest, no chyba że był dzwon i po nim już nie dano).PABLO pisze:Gril jest w 100% oryginalny. Tak się zastanawiam, bo ta przysłonka była u mnie przyklejona taśmą klejącą. Może ktoś sobie dołożył ten element. Sam już nie wiem
A u Ciebie może poprzedni właściciel dołożył sobie coś takiego, bo teraz po zdjęciu jeśli masz temp. 70, to stanowczo za mało. (i to pewnie było przyczyną tej "modyfikacji"), spróbuj przełożyć od kogoś czujnik temp. i sprawdź, czy będzie wskazywał też tak nisko.
Jeżeli zdecydujesz się na zdjęcie przesłony to sprawdź czy prawidłowo działa Ci termostat. Gdy jest sprawny to nie ma siły by nie utrzymał temperatury na poziomie min 85 stopni. Być może poprzedniemu właścicielowi silnik się również przegrzewał i wyjął termostat.
Silnik niedogrzany szybciej się żużywa i więcej pali.
Silnik niedogrzany szybciej się żużywa i więcej pali.
-
- Forum Audi 80
w benzynie tego nie ma. poprzedni właściciel twojego wozu widocznie też miał problem z niedogrzaniem i dlatego założył tą przysłone (sam mówiłeś, że była na taśme, a w TDI jest orginalnie na śrubkach), ale raczej trzeba znaleźć przyczynę tego niedogrzania.PABLO pisze:Może założe tą przysłonkę i zobacze jak teraz będzie się grzał. nagrzewnica jest odłączona więc już się nie rozszczelni(znowu). Czyli w benzyniakach ta przysłonka powinna być? Czy ktoś ma w swoim aucie? Chodzi mi o benzyne