[1.6TD All] Turbosprężarka, kilka pytań.
Zostaw orginalna turbine (daj do regeneracji), może sie myle ale z tego co wiem to stare turbinki do 1.6 diesel miały wieksze doładowanie i są bardzo wytrzymałe. Tak jak pisza koledzy wyżej pobaw sie przy pinach i bedzie dobrze, mozna jeszcze pomyslec o ukladzie wydechowym i te 10 kuni jakos sie wykrzesa.
regeneracja 700 zł, a ponoć szukając i majac troche czasu i chęci jest szansa nawet za 400 wyrwać wiekszą sprawną turbine z jakiegos rozbitka itp.
[ Dodano: 2009-05-07, 20:04 ]
[ Dodano: 2009-05-07, 20:04 ]
jutro Ci to dokładnie powiem jak od tego mechanika wróce, bo on mi to powie i wszystko spisze, ale z tego co na dziś wiem, to turbina i kolektor jest od CY, cały osprzęt CY jednak wrzucony, pompa wtryskowa tez CYVision pisze:kolektor jaki masz? T3 na 4 śruby plug&play k14 i T2 jeśli ma być mała
kompresje jutro się dowiesz
byłam przygotowana na najgorsze, a tu :shock: przeciez to młody bóg jak na swoje lata
jedna ze świec zarowych nie działała wcale, więc została wymieniona, wtryski czyszczone, kat wtrysku zmieniony z ponad 1,00 na 0,95... niestety co do turbiny prawda ze padaka, ona sobie teraz zyje własnym zyciem, ma luzy, przepuszcza olej w kolektor, pracuje jeszcze i jeszcze powegetuje, ale będzie przepalac, mechanik naprawde magik, bo auto chodzi teraz tak, ze go nie poznałam mimo tej kończącej się turbiny....
Decyzje juz podjełam, nie będe tej padaki regenerowac, jest to ta malutka 70KM od CY, którą mam u siebie, cały osprzet jest CY rzezbiony na wiązce silnika RA...
bede szukac drugiej turbiny, chociazby tej z RA lub SB 80KM albo jeszcze innej z całym kolektorem, więc tak to wygląda wszystko... więc wracamy do poczatku tematu, jaka turbina dla mnie
- tokarka606
- Forum Audi 80
Witam,i mam od razu pytanie:Czy nie lepiej by ci było podjechać do gościa ,który regeneruje sprężarki zajmuje się tym na co dzień i zna te tematy,żeby Ci powiedział czy rzeczywiście ta turbina kwalifikuję się do wymiany?
Jak kupiłem swoją audiczkę ponad rok temu to też zdjąłem wąż i sprawdziłem luz na osi ,i był taki, że aż sobie usiadłem poza tym było tam wszystko w oleju,więc podjechałem do gościa fachmana i spytałem ile regeneracja.Gość spytał dlaczego chce regenerować itd.Sprawdził luz sam i powiedział ,że taki ma być a olej dostaje się przez odmę bo przedmuchy.Zrobiłem już ponad 30k i jest wszystko tak samo jak przed rokiem dodam ,że silnik bierze znikome ilości oleju,a turbo słychać delikatnie tylko na zimnym silniku.
Więc,może u Ciebie zawór upustowy tylko nie domaga,warto to sprawdzić.
Pozdro
Jak kupiłem swoją audiczkę ponad rok temu to też zdjąłem wąż i sprawdziłem luz na osi ,i był taki, że aż sobie usiadłem poza tym było tam wszystko w oleju,więc podjechałem do gościa fachmana i spytałem ile regeneracja.Gość spytał dlaczego chce regenerować itd.Sprawdził luz sam i powiedział ,że taki ma być a olej dostaje się przez odmę bo przedmuchy.Zrobiłem już ponad 30k i jest wszystko tak samo jak przed rokiem dodam ,że silnik bierze znikome ilości oleju,a turbo słychać delikatnie tylko na zimnym silniku.
Więc,może u Ciebie zawór upustowy tylko nie domaga,warto to sprawdzić.
Pozdro
mam ta na 100% i dokładnie
kliknij aby powiekszyc
musze normalnie to wszystko przemyslec, bo sama naprawde nie wiem co chce raz myślę tak raz inaczej, ale na szczęście jest Klub PKA80 i Wy jesteście i czytam sobie, uczę sie i wyciagam wnioski
[ Dodano: 2009-05-08, 15:01 ]
Dostałam namiar gdzie w Łodzi regenerują, ale nie byłam tam jeszcze pogadać
[ Dodano: 2009-05-08, 15:11 ]
kliknij aby powiekszyc
musze normalnie to wszystko przemyslec, bo sama naprawde nie wiem co chce raz myślę tak raz inaczej, ale na szczęście jest Klub PKA80 i Wy jesteście i czytam sobie, uczę sie i wyciagam wnioski
[ Dodano: 2009-05-08, 15:01 ]
ona ma dokładnie ogromne luzy tam "na wiatraczku" przepuszcza olej i wrzuca go w kolektor, tak jest na chwilę obecną, ona sie z dnia na dzien nie skonczy, będzie stopniowo coraz gorzej.... mechanik nic mi nie sugerował, zostawił mnie samą z ta decyzja w kazdym bądż razie jej regeneracja w Łodzi to jest równe 700 zeta.tokarka606 pisze:ta turbina kwalifikuję się do wymiany?
Dostałam namiar gdzie w Łodzi regenerują, ale nie byłam tam jeszcze pogadać
[ Dodano: 2009-05-08, 15:11 ]
przy mojej kompresji to niemozliwe chybatokarka606 pisze:a olej dostaje się przez odmę bo przedmuchy