Audio b4 avant
Masz trochę niekorzystny rozkład mocy jeśli chodzi o głośniki.
To znaczy, że jeśli przyłożysz tą samą moc do obu zestawów to tył jeszcze nie zagra a przód może być już przesterowany.
Wzmacniacz musiał by być przynajmniej 4x75W rms ze zwrotnicą która pozwoli odciąć pasmo niskich tonów od 80 Hz w dół na JBL, a najlepiej z płynną regulacją zwrotnicy na wszystkich kanałach.
[ Dodano: 2007-05-02, 14:12 ]
Infinity koniecznie zamocuj do blachy drzwi, przy odpowiedniej mocy te głośniki potrafią nieźle zatrząćś.
To znaczy, że jeśli przyłożysz tą samą moc do obu zestawów to tył jeszcze nie zagra a przód może być już przesterowany.
Wzmacniacz musiał by być przynajmniej 4x75W rms ze zwrotnicą która pozwoli odciąć pasmo niskich tonów od 80 Hz w dół na JBL, a najlepiej z płynną regulacją zwrotnicy na wszystkich kanałach.
[ Dodano: 2007-05-02, 14:12 ]
Infinity koniecznie zamocuj do blachy drzwi, przy odpowiedniej mocy te głośniki potrafią nieźle zatrząćś.
Akurat moc podana przez firmę to pojęcie względne, bo różne firmy podają moc według różnych norm.
4x50 to raczej standard w tej klasie cenowej oczywiście, jeśli chodzi o wzmacniacze porównywalnych firm.
Do tego wzmacniacza wziąłbym taki zestaw:
jbl_gto_6507c
Obciążenie przy 2 Ohm wydusi z niego 75W na kanał.
Mógł byś kupić tańszy i trochę mocniejszy
jbl_cs_60_4_4x80w
ale to już o klasę niżej stojący wzmacniacz mimo że mocniejszy.
Zwykle o cenie decyduje jakość użytych komponentów
[ Dodano: 2007-05-02, 14:39 ]
Tak jeszcze dla przykładu np. DLS o takiej samej mocy ale ...
http://www.allegro.pl/item187730218_wzm ... sklep.html
4x50 to raczej standard w tej klasie cenowej oczywiście, jeśli chodzi o wzmacniacze porównywalnych firm.
Do tego wzmacniacza wziąłbym taki zestaw:
jbl_gto_6507c
Obciążenie przy 2 Ohm wydusi z niego 75W na kanał.
Mógł byś kupić tańszy i trochę mocniejszy
jbl_cs_60_4_4x80w
ale to już o klasę niżej stojący wzmacniacz mimo że mocniejszy.
Zwykle o cenie decyduje jakość użytych komponentów
[ Dodano: 2007-05-02, 14:39 ]
Tak jeszcze dla przykładu np. DLS o takiej samej mocy ale ...
http://www.allegro.pl/item187730218_wzm ... sklep.html
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 16:54 przez MacAudiO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Dokąłdnie o ten model mi chodziło jest tańszy a mocniejszy ale klasa niżej pewnie musi coś ich różnic skoro ten słabszy jest tańszy. Bo naprawdę nie wiem czy inwestować w serie GTO i czy nie lepiejw ybrać słabszego CSa
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 16:55 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.
Kwestię wyboru rozstrzygnąć mógłby tylko odsłuch na porządnym radiu i głośnikach, bezpośrednio w samochodzie.
Przy zwykłym odsłuchu w szafie demonstracyjnej praktycznie nie usłyszysz różnicy.
Porównując suche dane:
-moc przemawia na korzyść CS 60.4
-stosunek sygnał szum wypada lepiej w GTO 4060 (przy dużym poziomie głośności wzmacniacz później zacznie generować szumy własne)
-pasmo przenoszenia też na plus dla GTO 4060 (różnica będzie słyszalna na dobrych głośnikach a najlepiej przy wysokotonówkach z jedwabną kopułką)
-dodatkowo GTO 4060 ma chyba lepsze zasilanie i wydaje się być stabilniejszy, wskazuje na to podana moc w mostku, która różni się tylko o 10W od tej w CS 60.4.
Po dłuższym zastanowieniu dopłaciłbym te osiem dych i wziął GTO 4060.
Przy zwykłym odsłuchu w szafie demonstracyjnej praktycznie nie usłyszysz różnicy.
Porównując suche dane:
-moc przemawia na korzyść CS 60.4
-stosunek sygnał szum wypada lepiej w GTO 4060 (przy dużym poziomie głośności wzmacniacz później zacznie generować szumy własne)
-pasmo przenoszenia też na plus dla GTO 4060 (różnica będzie słyszalna na dobrych głośnikach a najlepiej przy wysokotonówkach z jedwabną kopułką)
-dodatkowo GTO 4060 ma chyba lepsze zasilanie i wydaje się być stabilniejszy, wskazuje na to podana moc w mostku, która różni się tylko o 10W od tej w CS 60.4.
Po dłuższym zastanowieniu dopłaciłbym te osiem dych i wziął GTO 4060.
-
- Forum Audi 80
Oofol pisze:Wiesz ja nad swoimi obydwoma zestawami tez zastanawiałem się kupę czasu ale powiem ci że jestem bardzo z jednych jak i z drugich zadowolony (ale blaupunkty mają super czyste brzmienie i wątpię żeby jakieś inne mi je z głowy przepędziły :-> )
Słuchałem w środę tych Blaupunkt'ów, grają fajnie i faktycznie czysto. Komentarz gościa który się na co dzień zajmuje car-audio, stwierdził że porównując je do Hertzów, JBL, Helixów czy nawet do Pioneerów, sorki ale nie ma co porównywać. Więc biorąc pod uwagę cena/jakość, to Blaupunkt będzie złym wyborem. No ale to jest tylko takie tam moje skromne zdanie.
Dla ciebie są super, więc i tak musi być.