Czesc.
Budowę sprzętu CA należy zacząć od jednostki sterującej. Ty wybrałeś Clariona DB 568 czyli niska półka, zatem można przypuszczać, że nisko budżetowy ma być to system.
Pytania podstawowe:
- budżet na głośniki
- budżet na zabudowy
- ingerujemy w kufer czy nie.
Bez odpowiedzi na te pytania można zgadywać. Poki co takie me sugestie:
OGr pisze:Ostatnio zacząłem powoli przerabiać system nagłośnienia w mojej niuni. Narazie mam tak:
radio: CLARION DB 568 USB,
głośniki przod: JBL GTO 427,
tylne drzwi: narazie standardowe
Z przodu masz 10 cm głośniczki. Nie można oczekiwać po nich rewelacji a już dołu napewno nie znajdziemy za wiele.
OGr pisze:
Oczywiście jak zwykle rodzą się problemy z kombiakami.
Wcale nie jest tak strasznie. Rezanie połki w sedanie to prawie jak wieś tuning chyba, ze zabudujasz bagaznik zmniejszajac komorę głośnikom.
OGr pisze:
Chciałbym na tyle drzwi wrzucić jakiś lekki basik ale brykam się z problemem jakie i gdzie je podłączyć.
Obrazek
Niebieski krzyżyk to usunięty już niewielki głośniczek pakowany standardowo w audi. Są w zasadzie dwie opcje. Albo zamontuje większy głośnik w czerwonym miejscu albo podobnej wielkości w zielonym miejscu. Podobno najlepsze basowe głośniki w takie miejsca to elipsy (może to być bujda, bo sam nie potwierdziłem). W obu przypadkach trzeba coś ciąć, kwestia gdzie będzie lepiej. dolny głośnik w zasadzie wali w fotele (paranoja). górny w zasadzie byłby ok ale zostaje nam na dole dziura i nie wiem czy coś tam nie będzie zawadzać

Po 1. Musisz wziąc poprawkę na głębokośc montażu. Głeboki głośnik zawadzać Ci będzie o szybę jeśli dasz go u góry czyli na Twoim zielonym polu. Zatem odpada ono w przedbiegach.
Niebieskie pole może posłużyć Ci ewentualnie na miejsce pod wysokotonowy, ale musiałby być on kierunkowy, regulowany aby miało to sens, wiec generalnie też odpada.
Zostaje Ci czerwone pole i tam proponuję montować głośnik.
Elipsa nie ma sensu. Jest za duża, za głęboka, za ciężka, za duży dystans musiałbyś dać, a wówczas bedzie ona wciśnięta w kanapę. Ponadto elipsy są produkowane z myslą o półce, wiec w drzwiach będzie wyglądało to żenująco.
Proponuję Ci panele drzwiowe - taschki ( o ile masz na coś takiego budżet - tego cały czas nie wiemy. ) zerknij tu:
viewtopic.php?p=11196&sid=bd794d54442fe ... 2a1a#11196
Widać przednie zamontowane i tylnie leżące póki co w domu i służace mi do testu.
Zarówno z przodu jak i tyłu przydałoby Ci się. Jeśli nie chcesz to włoż głośnik bezpośrednio w boczek, ewentualnie dokup okrągły dystans mdf, choć nie powinno nic zawadzać zwłaszcza, ze szyba tylnia nie odkreca się do samego dołu.
Głośniki najlepiej odseparowane, a wysokotonowe zamontowane w słupkach za głową z tyłu.
Jeśli szukasz tanich 2-drożnych to poczytaj tu:
viewtopic.php?t=198&start=0
Jeśli stać Cię na droższe odeseparowane, to proponuję:
http://www.allegro.pl/item162236899_her ... owice.html
16.5 - 17 cm to max jaki powinieneś tam montować. O elipsach zapomnij w drzwiach.
OGr pisze:
Do bagażnika ciężko coś wsadzić, ewentualnie tubę ale może w boczne miejsca coś by weszło(zobaczymy to jak skończę z tylnymi drzwiami.)
To jest bardzo istotne. Czy planujesz ingerować w kufer czy też nie, czy wzmacniacz dodatkowy czy też nie. Sugerowałbym wzmacniacz i niewielką skrzynię. Nie tubę, a skrzynię. Wzm. zmostkowany napedzający skrzynkę byłby dobrym rozwiązaniem jeśli chcesz zagracać kufer.
OGr pisze:
EDIT:
-----------
Jeszcze zapomniałem o jednej rzeczy. Chciałbym również na tyle dobrze wytłumić drzwi aby jak najmniej dzwięków dostawało się zewnątrz. Jaką dobra matę polecacie ?
Jesli planujesz montaż taschki ( panele ) to owszem warto wygłuszyć jak i ja zrobiłem. Montując drogi co prawda system taschki, możesz bez bagażnika zrobić dźwięk o jakim nie jest w stanie pomazyc wielu mających nie wiadomo co z tyłu w sedanie.
Pamiętaj, że dobrze wygłuszone drzwi z taschki z mdf'u dają Ci idealne warunki dla pracy głośnika. Pojemność drzwi ( komora rezonansowa ) jest znacznie lepsza niż pojemnośc bagażnika sedana ( czyt 300 litrów na 16 cm głośnik ). Taschki dają równiesz znacznie lepszy efekt niż głośnik montowany centralnie w boczek, który "gra razem z nim" i nie izoluje go tak jak powinien.
Tu masz słów kilka:
viewtopic.php?t=13&start=0
Rozejrzyj sie po hurtowniach budowlanych za arkuszami blachy alu od spodu pokrytymi elastyczna masa (czarny kolor) technologia podobna do dynamat - sto razy lepsza od bitumu , przy mrozie nie zacznie ci brzeczec jak bitum, a to mega istotne. Cena mat bitumicznych zabija i są bardzo kiepskim, przereklamowanym rozwiązaniem jesli chodzi o CA. Dobre to do komputera, aby wygłuszyć blaszaka ktory w cieple pracuje.
Audi ma dobre wygłuszenie, materiał dźwiękochłonny zapakowany w folię przyczepiony do panela drzwi. To bardzo dobra rzecz, która już Ci odpada. Nie zapomnij wygłuszyć cięgna, klamki, ponaciągać na nie gąbki lub termokurcze.
Pozdrawiam