[B4 All] Łącznik stablizatora - zrób to sam
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 All] Łącznik stablizatora - zrób to sam
Przy okazji wymiany hamulców ...
... opiszę bardzo prostą naprawę polegającą na zmianie, drążków łącznika stabilizatora.
Z tego co wiem łączniki we wszystkich 80 tkach są identyczne. Po wymianie ustępuje tłuczenie się przodu na nierównościach spowodowane wybiciem się tychże drążków.
Będzie potrzebne:
- podnośnik
- klucz do kół
- 2 klucze płaskie 17 stki, jeden może być oczkowy, ew. jakieś przedłużenie
- nafta
- smar
- brecha
- nowe łączniki stabilizatora 2 szt po 30 zł/sztukę
Sposiłkuję się tutaj starym zdjęciem.
Robimy tak:
- śruby w kółku popuszczamy na ziemi.
- podnosimy furkę
- odkręcamy koło
- polewamy śruby naftą, łatwiej zardzewiałe odkręcić
- czekamy chwilę aż się odgryzą
- odkręcamy śruby łącznika
- breszką manipulujemy stabilizatorem tak żeby "popuścić" łącznik, powinien wyjść ręcznie ew. lekko puknąć młotkiem
- smarujemy smarem śruby nowego drążka
- wkładamy, zakręcamy
- kółko z powrotem na auto i voila.
Stare łączniki u mnie, jeden jeszcze dobry drugi się rozpadł...
Naprawa jest naprawdę bardzo prosta, myślę że może sobie ją zrobić każdy.
Powodzenia
... opiszę bardzo prostą naprawę polegającą na zmianie, drążków łącznika stabilizatora.
Z tego co wiem łączniki we wszystkich 80 tkach są identyczne. Po wymianie ustępuje tłuczenie się przodu na nierównościach spowodowane wybiciem się tychże drążków.
Będzie potrzebne:
- podnośnik
- klucz do kół
- 2 klucze płaskie 17 stki, jeden może być oczkowy, ew. jakieś przedłużenie
- nafta
- smar
- brecha
- nowe łączniki stabilizatora 2 szt po 30 zł/sztukę
Sposiłkuję się tutaj starym zdjęciem.
Robimy tak:
- śruby w kółku popuszczamy na ziemi.
- podnosimy furkę
- odkręcamy koło
- polewamy śruby naftą, łatwiej zardzewiałe odkręcić
- czekamy chwilę aż się odgryzą
- odkręcamy śruby łącznika
- breszką manipulujemy stabilizatorem tak żeby "popuścić" łącznik, powinien wyjść ręcznie ew. lekko puknąć młotkiem
- smarujemy smarem śruby nowego drążka
- wkładamy, zakręcamy
- kółko z powrotem na auto i voila.
Stare łączniki u mnie, jeden jeszcze dobry drugi się rozpadł...
Naprawa jest naprawdę bardzo prosta, myślę że może sobie ją zrobić każdy.
Powodzenia
-
- Forum Audi 80
- daniel_b11
- Forum Audi 80
Skuciok, jak zwykle dobra robota <ok>
U siebie też miesiąc temu wymieniałem łącznik stabilizatora przy prawym kole i już zaczyna się tłuc od nowa :evil: Także dobór jakościowo dobrego zamiennika ma spore znaczenie.
Dodam jeszcze, że jeśli ktoś ma dostęp do podnośnika warsztatowego, którym podniesie całe auto, to wtedy nie musi nawet zdejmować koła. Dostęp jest trochę lepszy i brechy nie potrzeba.
U siebie też miesiąc temu wymieniałem łącznik stabilizatora przy prawym kole i już zaczyna się tłuc od nowa :evil: Także dobór jakościowo dobrego zamiennika ma spore znaczenie.
Dodam jeszcze, że jeśli ktoś ma dostęp do podnośnika warsztatowego, którym podniesie całe auto, to wtedy nie musi nawet zdejmować koła. Dostęp jest trochę lepszy i brechy nie potrzeba.
Gdzie mógłbym dostać taki łącznik i w jakiej cenie? Ostatnio wymieniałem osłonę na przegubie i musiałem odkręcić ten łącznik żeby opuścić wachacz i urwałem śrubę :evil: przy łączniku od strony wachacza.Matek pisze:Natomiast w moim B3 z 1989 r. występuję inny łacznik stabilizatora w kształcie litery s z końcówkami na jej górze i dole do przykręcenia. Też się bardzo dziwiłem bo nigdzie nie można było dotać zamieników
- tajson0909
- Forum Audi 80
Gdzie mógłbym dostać taki łącznik i w jakiej cenie? Ostatnio wymieniałem osłonę na przegubie i musiałem odkręcić ten łącznik żeby opuścić wachacz i urwałem śrubę przy łączniku od strony wachacza
kolego niewiem nic o zamiennikach podobno goowno wartaja ja tez urwałem srobe na łaczniku i tu zmuła niezmierna kupiłem w normalnym sklepie motoryzacyjnym org
i kosztował mnie 75zł i jest to łacznik od qatro :cry: a pozatym one przewaznie sie urywaja :cry:
kolego niewiem nic o zamiennikach podobno goowno wartaja ja tez urwałem srobe na łaczniku i tu zmuła niezmierna kupiłem w normalnym sklepie motoryzacyjnym org
i kosztował mnie 75zł i jest to łacznik od qatro :cry: a pozatym one przewaznie sie urywaja :cry: