Witam od jakiegoś c zasu borykam sie w swoim wozie z wycikiem oleju którego nie moge nigdzie zlokalizować
Na pewno nie kapie mi spod oslony zaworów.. dałem nowe uszczelki na silikon
płyny w zbiorniczku od płynu chłodniczego nei przybywa i jest czysty
oleju tez tylko ubywa
od spodu miska olejowa nie przecieka
a olej ciagle znika..
wymyłem w granicach rozsądku spód silnika i zauważam ze alternator upaprał sie w oleju oraz rura doprowadzajaca do niego powietrze
osłona pod silnikiem zachalpana była abrdzie z tyłu
z prawej strony gowicy widze czasami smażacy sie na kolektorze olej tzn dym z niego
Moze ktos podpowie na co zwracac uwgae podczas szukania wycieku.. bo ewidentnie silnik go nie spala
Może to byc uszczelka pod głowica.. czy może góra miski olejowej??..
Prosze o jakies rady <buu>
[B4 ABC] Wyciek oleju
-
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dolot powietrza jest suchy.. olej niedawno też wymienialem i założony jest drugi filtr nie widzialem zeby spod niego ciekło
,ale z przodu silnika za paskiem rozrządu moze coś wyciekać bo kapie na alternator i chyba tam wygląda to najgorzej..
wydaje mi sie że wyciek jest gdzieś w środku wysokosci silnika bo góra jest sucha na dole nie widać zeby coś kapało.. cięzki przypadek <osohozi>
Myśle jeszcze nad uszczelka pod głowica wymieniana była jakies 2lata temu ale to juz nie to co orginał.. <osohozi> z drugiej strony jednak nie widze zeby w plynie chłodzącym był olej czy na odwórt
,ale z przodu silnika za paskiem rozrządu moze coś wyciekać bo kapie na alternator i chyba tam wygląda to najgorzej..
wydaje mi sie że wyciek jest gdzieś w środku wysokosci silnika bo góra jest sucha na dole nie widać zeby coś kapało.. cięzki przypadek <osohozi>
Myśle jeszcze nad uszczelka pod głowica wymieniana była jakies 2lata temu ale to juz nie to co orginał.. <osohozi> z drugiej strony jednak nie widze zeby w plynie chłodzącym był olej czy na odwórt
- siwusek216
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam kolego z tymi v6 -kami to jest tak że one lubią cieknąc u mnie wyciek był spod głowic ale początkowo nie mogłem w to uwierzyc i oszukiwałem sam siebie że to spod dekla komory korbowo tłokowej 3 razy rozbierałem ten dekiel wymieniałem uszczelki pod nim aż w końcu przyjąłem to że to jednak głowice koszty ściągnięcia głowic mnie przeraziły i powiedziano mi że to może nie przynieśc skutku wiec zdecydowałem się na dociskanie głowic na niektórych szpilkach było sporo luzu podobno v-ki na przeglądzie co któryś tam trzeba dokrecac głowice tak mi powiedział kolega który pracuje w serwisie że tak powinno się robic ale nikt tego nie praktykuje u kolegi w 2.8 też cieknie z głowic ale on nic nie robił jeździ dalej i dolewa u mnie pomogło dociśnięcie szpilek przestało się lac z niej troche sie jeszcze poci ale nie ma tragedii zmieniłem olej z mobila na valvoline max life i zużycie oleju się zmniejszyło razem z wyciekiem na 10 tys km dolewam jakis 1l do 1,5l oleju zalezy od stylu jazdy to chyba jest w normie zwłaszcza że v-lubią olej i na mobilu przed dokręceniem głowic na 10 tys km dolałem 4 litry oleju na postoju zostawiałem wszędzie plamy oleju a teraz czysto
Pozdro!!
Pozdro!!