[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - czy można podkręcić turbo?
- tokarka606
- Forum Audi 80
- tokarka606
- Forum Audi 80
Widzę,że nie piszesz ze swojego doświadczenia.Rzeczywiście w mieście przy ostrym butowaniu można osiągnąć 8l/100 bez chipa oczywiście,bo po chipie jest już tylko mniej,co zaobserwowałem na własnym przykładzie ,a po wymianie wtrysków na AFN,co też zrobiłem ,zużycie jeszcze spada.Tak spada!Bo auto spala najwięcej wtedy ,kiedy się rozpędza a rozpędzanie w tym przypadku trwa moment.Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.gruszek01 pisze:tia i spalanie bedzie 10l na 100
bo teraz siega 8
Wszystko to piszę z własnego doświadczenia i po przejechaniu ok. 5k kilometrów,i nikt mi nie powie,że jest inaczej.No sorry.
Pozdro
po dobrym chipie i sprawnych wtryskach zetorek powinien palić miedzy 5.5 -7 litra dopiero przy wtryskach 0.216 i turbo 1.6 bara i mocnym chipie w mieście przy naprawdę ostrej na maxa jeździe zetorek potrafi łyknąć 10-11 litrów jeśli pali ok 8 litrów to proponuje sprawdzić zetorka bo coś nie hallo z nim , powiem tak biorąc za przykład mojego zetorka na trasie po takich modach jak ja mam potrafię zejść do 4.5 litrów może jeszcze niżej a max 10 ale to jest jazda na maxa, przy dobrych wtryskach np 0.216, chipie i turbo 1.4-1.5bara turbina np. t2 ładnie wstaje już przy 1600-1800 obrotach i podczas jazdy w zupełności to wystarczy.
Powiem jeszcze tak montaż wtrysków 0.216 bez chipa to wielka pomyłka, przy takich wtryskach chip to podstawa a efekt :mrgreen: Potwierdzam że po chipie i większych wtryskach spalanie spadało i to odczuwalnie po kieszeni na oryginalnych wtryskach na trasie palił 6.5 litra, po chipie około 6 po wtryskach afn i chipie 5.5 po 0.216 i chipie około 4.9-5 po nowym programie i turbo 1.4-1.5bara schodzę do wspomnianych 4.5 a zetorek w niecałe 9s. setka i jedzie max 212 potwierdzone gps.
Powiem jeszcze tak montaż wtrysków 0.216 bez chipa to wielka pomyłka, przy takich wtryskach chip to podstawa a efekt :mrgreen: Potwierdzam że po chipie i większych wtryskach spalanie spadało i to odczuwalnie po kieszeni na oryginalnych wtryskach na trasie palił 6.5 litra, po chipie około 6 po wtryskach afn i chipie 5.5 po 0.216 i chipie około 4.9-5 po nowym programie i turbo 1.4-1.5bara schodzę do wspomnianych 4.5 a zetorek w niecałe 9s. setka i jedzie max 212 potwierdzone gps.
teraz zrobiłem 200km w miescie i reszte w trasie warszawa -> katowice->kraków->warszawa na 1030km wsumie wyszło 70 litrów eeeeeeeeeeeee smok
a dzis rano jak odpaliłem to ciezko zapalił i poleciał siwy dym z rury i śmierdzący ropą jak z stary jelcz
ale z tym 1z od samego poczatku mam jakies problemy
wagowany wiele razy wszystko w normie a mocy niema i spalanie wysokie
codo wtrysków to mam załozone takie jak z tej aukcji
http://www.allegro.pl/item736764643_wtr ... wacze.html
nówken sztuken
a dzis rano jak odpaliłem to ciezko zapalił i poleciał siwy dym z rury i śmierdzący ropą jak z stary jelcz
ale z tym 1z od samego poczatku mam jakies problemy
wagowany wiele razy wszystko w normie a mocy niema i spalanie wysokie
codo wtrysków to mam załozone takie jak z tej aukcji
http://www.allegro.pl/item736764643_wtr ... wacze.html
nówken sztuken
- tokarka606
- Forum Audi 80
na tej aukcji nie jest napisane co to za wtryski, w 1.9TDI było ich kilka rodzajów (od jednosprężynowych 0.194 po dwusprężynowe 0.205), jaką masz pewność że te co założyłeś to są 300bar 0.216 :?: a poza tym sprawdziłeś szczelność dolotu :?: może masz dziurę co się objawia dopiero przy wyższym ciśnieniu i dlatego dymi na czarno, żre paliwo i słabo ciągnie a to że rano puści niebieską chmurę przy odpalaniu jest chyba rzeczą normalną, u mnie w zimie to aż samochodu nie widać jak odpale a spalanie ostatnio jak mierzyłem na dystansie 2272km poszło 125l czyli równo 5.5l a trasa podobna (1300 podróż+900 koło domu)
Pasowało by spisać jakie maja numery bo może są to wtryski z silnika jeśli dobrze pamiętam z ahf 1.9 tdi 90km na których widnieje 230/300bar lub samo 300bar ale końcówki wtrysków są z otworkami tylko 0.175 a nie 0.195 jak w oryginale czy 0.205 np.AFN czy 0.216 i na tych wtryskach auto jest mulaste nie ma mocy i pali na nich dużo. Może właśnie zakupiłeś własnie takie wtryski :cry:na tych wtryskach jest napisane 300 barów sa francuskie