[B4,2.0,ABK,94r]Bicie w prawym przednim kole
[B4,2.0,ABK,94r]Bicie w prawym przednim kole
Witam wszystkich klubowiczów mam problem z przednim prawym kołem Słyszę pod czas jazdy bicie i czasami występują drgania kierownicy co to może być ?
sugeruje zaczac od wywazenia kola, poza tym nalezy sprawdzic stan opony poniewaz moze byc wytarta w jednym miejscu o np.2 mm i bedzie klepac to tez jest tak samo slyszalne ale aby byla tak wytarta to byloby konieczne hamowanie z piskiem z duzej predkosci do zera. Poza tym jesli to jest ok to moze byc wywazenie albo jak pisal kolega wyzej uderzenie w kraweznik lub dziure i felga sie wygiela
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jeśli wulkanizator jest kumaty to powinien momentalnie wychwycić taką usterkę.Dobry_K pisze:poza tym nalezy sprawdzic stan opony poniewaz moze byc wytarta w jednym miejscu o np.2 mm i bedzie klepac
I generalnie tak jak piszą koledzy wyżej - sprawa pierwsza i najważniejsza to jechać do wulkanizatora i wyważyć oponę. Ewentualnie potem szukać przyczyn gdzie indziej. Tylko proszę nie pisać że opony wyważałeś kilka miesięcy temu.
Jezeli nie jestes pewny czy to kolo czy cos innego zrob tak:
- podnies auto sprawdz lozysko czy nie ma za duzego luzu
- zmien kolo na zapasowke i jedz sie przejechac jezeli problem powroci to bedziesz wiedzial ze to nie kolo tylko cos w zawieszeniu.
jezeli nie powroci to znaczy ze felga opona, odpad odwaznik.
Wyeliminujesz jedno z dwoch.
Powodzenia i napisz co bylo rzyczyna.
- podnies auto sprawdz lozysko czy nie ma za duzego luzu
- zmien kolo na zapasowke i jedz sie przejechac jezeli problem powroci to bedziesz wiedzial ze to nie kolo tylko cos w zawieszeniu.
jezeli nie powroci to znaczy ze felga opona, odpad odwaznik.
Wyeliminujesz jedno z dwoch.
Powodzenia i napisz co bylo rzyczyna.
Moim zdaniem to tarcza lub łożysko wymieniałem z dwa miechy temu Amorki wszystko zrobiłem ok oprócz tej dolewki oleju za późno się dowiedziałem i nadal puka coś na małych szczelinach lub dołkach tylko że prawa strona głośniej a lewa troszkę ciszej mam zamiar jechać na stacje diagnostyczną co proponujecie sprawdzić pierw ? bo już mnie to gnębi het czas i tak się wybieram i wybrać się nie mogę
Po pierwsze sprawdzasz , czy przegub jest dokręcony do piasty, jak jest to dalej.Podnosisz na lewarek prawą stronę. Włączasz silnik zapinasz 2 bieg i puszczasz sprzęgło , obserwujesz zachowanie koła. Jak bije lecisz dalej , zdejmujesz koło , wkładasz jedną szpilkę z większą nakrętką by docisnąć tarczę i obserwujesz. Jak bije nadal ,to zdejmujesz klocki ,odpinasz jarzmo i zdejmujesz tarcze. Test powtarzasz. Jak bije nadal to zakładasz koło , opuszczasz lewarek, odkręcasz śrubę przegubu, znów w górę koło, zdejmujesz i wypinasz przegub. Jak nie bije to padnięte piasta i łożysko, jak bije to podwieszasz półośkę na pętli z drutu i znów test , Jak bije to już tylko został przegub wewnętrzny.....
A jak postawie go na lewarku i wrzucę 2 bieg i puszczę sprzęgło to mi czasem nie zjedzie z tego lewarka?szantis pisze:Po pierwsze sprawdzasz , czy przegub jest dokręcony do piasty, jak jest to dalej.Podnosisz na lewarek prawą stronę. Włączasz silnik zapinasz 2 bieg i puszczasz sprzęgło , obserwujesz zachowanie koła. Jak bije lecisz dalej , zdejmujesz koło , wkładasz jedną szpilkę z większą nakrętką by docisnąć tarczę i obserwujesz. Jak bije nadal ,to zdejmujesz klocki ,odpinasz jarzmo i zdejmujesz tarcze. Test powtarzasz. Jak bije nadal to zakładasz koło , opuszczasz lewarek, odkręcasz śrubę przegubu, znów w górę koło, zdejmujesz i wypinasz przegub. Jak nie bije to padnięte piasta i łożysko, jak bije to podwieszasz półośkę na pętli z drutu i znów test , Jak bije to już tylko został przegub wewnętrzny.....
Ja w vectrze to na 5 biegu tak jechałem tyle ze był lewarek zabezpieczony żeby się nie wywrócił od drgań :mrgreen:manq pisze:na 100% nie pojedzie.śmiało...newerafan pisze: A jak postawie go na lewarku i wrzucę 2 bieg i puszczę sprzęgło to mi czasem nie zjedzie z tego lewarka?
a moze warto by sprawdzic amorek w tym kole.
Amorki mają dwa miechy schsy olejoweJarek3601 pisze:Ja w vectrze to na 5 biegu tak jechałem tyle ze był lewarek zabezpieczony żeby się nie wywrócił od drgań :mrgreen:manq pisze:na 100% nie pojedzie.śmiało...newerafan pisze: A jak postawie go na lewarku i wrzucę 2 bieg i puszczę sprzęgło to mi czasem nie zjedzie z tego lewarka?
a moze warto by sprawdzic amorek w tym kole.