mam problem i nie wiem w czym stoi przyczyna proszę o małe podpowiedzi.
problem z tylnym kołem lewym dzisiaj jak przyjechałem do pracy (mam ok 6 km do pracy) poczułem mały zapach gorącego metalu dotknąłem kołpaka a on był ciepły nagrzało się całe koło.
na przeglądzie co robiłem w tamtym tygodniu wyszedł podwyższony opór toczenia tego koła.
awarie co odkryłem wcześniej wiążącą się z problemem ręcznego nie trzymał dobrze, linka mi nie odbija i cięgiełka na cylinderkach są po spuszczeniu ręcznego trochę naciągnięte jak używam ręczny to ręcznie cofam linkę z cięgiełkami (ręcznego zbytnio jak nie muszę to nie używam).
w tamtym roku zmieniając klocki z tyłu na tym kole miałem sklinowane klocki i problem z zdemontowaniem śruby (wodzika) co trzyma cylinderek zapiekła się w prowadzeniu (po godzinie mordeńki z jedna śrubą odczyściłem i zasmarowałem je smarem grafitowym porządnie) .
tarcze z tyłu co wzrokowo oceniłem to mam do wymiany do przetoczenia się nie nadają
na przełomie lipca/sierpnia podciągałem koła z tyłu bo był niewielki luz na kole.
i nie wiem w czym leży tzw. pies pogrzebany czy wina wynika z linki, cylinderków, tarcz, klocków czy morze łożysko za mocno dociągnąłem.
pozdrawiam i serdecznie dziękuje za podpowiedzi
P.S. poprawiana nazwa tematu i przeprasza
[B4, 80, AVANT, 1.9 TDI] problem z tylnym lewym kolem
[B4, 80, AVANT, 1.9 TDI] problem z tylnym lewym kolem
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2009, 12:36 przez anras, łącznie zmieniany 3 razy.
z przodu miałem zapieczony i skorodowany prawy cylinderek odczuwałem podczas hamowania gdy hamowałem kierownicą trzęsło, nawet ABS nie eliminował tych drgań.
wyczyściłem i rozruszałem cylinderek i dział poprawnie chociaż na przeglądzie wyszło ze mniejszą siłę hamowania ma to koło ale mieści się w normie.
sprawdzę dziś lub w najbliższym wolnym czasie stanie stan cylinderków na tyle
dzięki za podpowiedź pozdrawiam
wyczyściłem i rozruszałem cylinderek i dział poprawnie chociaż na przeglądzie wyszło ze mniejszą siłę hamowania ma to koło ale mieści się w normie.
sprawdzę dziś lub w najbliższym wolnym czasie stanie stan cylinderków na tyle
dzięki za podpowiedź pozdrawiam
- damian19772
- Forum Audi 80
prosze o pomoc posiadam chamulce bebnowe i na diazgnostycze pokazało ze ciezko sie kreca tylne koło i nie wiem gdzie szukac jeszcze winy i co jeszcze sprawdzic łozysko nowe patrzyłem sie na linke recznego okazało sie ze odbija niby chamulce odbijaja cylinderek mówił mechanik ze nie jest jeszcze zle a koło dalej ciezko chodzi a potrzebuje teraz samochód w delegacje czy da rady na takim kole przejechac 150 km
poradzcie mi co jeszcze sprawdzic i jak prosze
poradzcie mi co jeszcze sprawdzic i jak prosze
- damian19772
- Forum Audi 80