[cabrio 1Z] problem z dachem - nie otwiera sie
jakby co to klape pod tą co jest dach schowany można otworzyć za pomocą imbusa,miałem ten problem,słońce wyszło dach rozłożyłem a póżniej chciałem zamknąć i już się niedało,po dwóch stronach za tylnim oparciem pasażera są dwie małe klapki pod którymi znajdują się zamki,wystarczy uchylić klape i włożyć klucz imbusowy w otwór oznaczony żółtym(w moim przypadku)kolorem i przekręcić w lewo lub w prawo,rozłożyć dach można w ten sam sposób tylko trzeba przekręcić klamke do otwierania dachu i uchylić dach z przodu i z tyłu do góry(mowa o dachu ręcznie składanym,w elek.może być podobnie)
-
- Forum Audi 80
to jest porażka.Nypel1 pisze:jakby co to klape pod tą co jest dach schowany można otworzyć za pomocą imbusa,miałem ten problem,słońce wyszło dach rozłożyłem a póżniej chciałem zamknąć i już się niedało,po dwóch stronach za tylnim oparciem pasażera są dwie małe klapki pod którymi znajdują się zamki,wystarczy uchylić klape i włożyć klucz imbusowy w otwór oznaczony żółtym(w moim przypadku)kolorem i przekręcić w lewo lub w prawo,rozłożyć dach można w ten sam sposób tylko trzeba przekręcić klamke do otwierania dachu i uchylić dach z przodu i z tyłu do góry(mowa o dachu ręcznie składanym,w elek.może być podobnie)
mam dach otwieram i zamykam w ten sposób już od maja! trzy klucze mi wleciały. Niestety, nie mam pomysłu dlaczego nie działa guzik. Samochód już kupiłem bez działającego guzika
-
- Forum Audi 80
- siwusek216
- Forum Audi 80
karmelitto, niema się czym przejmować 90% ręcznych dachów nie otwiera się z guzika.
Masz na myśli sterownik? Mozna sprawdzić w prosty sposób: czy po odryglowaniu "klamki" dachu (przy zamkniętym oczywiście) opuszczają się szyby?karmelitto pisze:na moje oko w moim dachu ktoś wykradł czy sprzedał te elektrozłacza, które "cykają" i pozwalają otworzyć klapę od dachu.
-
- Forum Audi 80
- siwusek216
- Forum Audi 80
chodziło mi o awaryjne zamknięcie dachu na dłuższą mete takie otwieranie jest do bani sam się męczyłem 4 miesiące,przyczyna pewnie tkiwi równiesz przy zamku jak kupiłem audi to włącznik otwierał dach tylko że klapy niemogłęm otworzyć,dałem mechanikowi inny zamek żeby wymienił to coś w kablach pewnie namotał bo teraz niemogłem dachu otworzyć,ale prąd z włącznika dochodził bo gdzieś z tyłu przy naciskaniu coś cykało!!!
-
- Forum Audi 80
- siwusek216
- Forum Audi 80
Bo cabrio ma inny zamek z dodatkowym przewodem sygnałowym dla centralki a ty pewnie kupiłeś zwykły, w rezultacie tak wyszło mechanik miał naprawić zamek w klapie wiec to zrobił i nie sprawdził dachu. Taki już urok bezdasznikow zależność tych dwóch klap jest straszna.Nypel1 pisze:yczyna pewnie tkiwi równiesz przy zamku jak kupiłem audi to włącznik otwierał dach tylko że klapy niemogłęm otworzyć,dałem mechanikowi inny zamek żeby wymienił to coś w kablach pewnie namotał bo teraz niemogłem dachu otworzyć,
Rozbierz tapicerkę ramki szyby, na wysokości zaslonki przeciw słonecznej kierowcy znajduje sie ceweczka z ryglem i 2 mikrowylaczniki sprawdź czy działają NC/NO jeden z nich podaje sygnał do centralki co by szybki opuściła, jeśli działają przyczyny(uszkodzonych kabli) szukaj pod kanapa jeśli i tu ok to sprawdź czy impuls wychodzi z centralki (jeśli nie to centralka kaput a tu już nie pomogę) jeśli wychodzi to następny punkt to przycisk centralnego otwierania/zamykania szyb i tam szukaj przyczyny... Powodzenia...karmelitto pisze:pod kanapą się jutro rozejrzę, a mikrowyłączniki? kaj to?
-
- Forum Audi 80
Siwusek - a ma to jakieś znaczenie:
Gdy mam włączony silnik i zamknę drzwi poprzez naciśnięcie "knefelka" do środka zapala się lampka, że dach mam otwarty. ma to znaczenie?
edit: nie potrafię rozkręcić tej listwy ... ale. jeśli silnik mam włączony i otworzę dach to tylko na chwilę pokaże się światełko, że jest on otwarty. później znika i koniec.
a tak wygląda pod sofą
tez zbytnio nic nie mogę znaleźć w kształcie czarnej puszki
Gdy mam włączony silnik i zamknę drzwi poprzez naciśnięcie "knefelka" do środka zapala się lampka, że dach mam otwarty. ma to znaczenie?
edit: nie potrafię rozkręcić tej listwy ... ale. jeśli silnik mam włączony i otworzę dach to tylko na chwilę pokaże się światełko, że jest on otwarty. później znika i koniec.
a tak wygląda pod sofą
tez zbytnio nic nie mogę znaleźć w kształcie czarnej puszki
- siwusek216
- Forum Audi 80