Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ kujawsko-pomorskie] Pogaduchy ;]

Lokalna w/w grupa sympatyków Audi 80/90
ODPOWIEDZ
maras_zastava
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: maras_zastava » 07 wrz 2009, 21:41

Z tym amorkiem to małe kuku raczej masz... Po pierwsze takich rzeczy już się nie robi - prosta sprawa - nieopłacalne... Kiedyś robił taki jeden koleś w Toruniu, na Długiej... No ale jakieś 5 lat temu już zwinął interes... No a jak już robić to dwa... Jak ten leci to tamten też wkrótce pocieknie... Nie lepiej kupić kpl. za 800??? I co prawda z trzeciej półki, drugiej jakości, ale zawsze nowe...

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 08 wrz 2009, 18:28

teraz poczekam do konca tygodnia i sie potem pomysli czy wogole bedzie gleba ;-) najpierw musze sprawic zeby audik ruszyl :-/

grinch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grinch » 08 wrz 2009, 18:38

no name pisze:teraz poczekam do konca tygodnia i sie potem pomysli czy wogole bedzie gleba ;-) najpierw musze sprawic zeby audik ruszyl :-/
... Szybko wymiękasz :roll:

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 10 wrz 2009, 18:22

grinch, nic nie wymiekam jak ma byc nisko to bedzie tylko ze nowy zawias kupie <ok>

[ Dodano: 2009-09-11, 15:27 ]
ma ktos moze nr do kolegi ktory pracuje w ARPOL'u ??

[ Dodano: 2009-09-11, 16:18 ]
ma ktos znizki w ajkis sklepach motoryzacyjnych ?? pisac jak co ;-)

Awatar użytkownika
keeper1985
Forum Audi 80
Forum Audi 80

1

Post autor: keeper1985 » 13 wrz 2009, 11:39

510357436 jarek

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 15 wrz 2009, 19:41

keeper1985, dzieki :mrgreen:

UWAGA!!!

Sprzedam :

- sportowe zawieszenie renomowanej firmy FK ;-)
- komplet letnich opon 195/65/15 firmy MICHELIN stan bierznika ok 4mm
- konsole ps2 + 2 pady + karta pamieci + ori gry

jak co to pisac na pw :-P napewno sie dogadamy

Awatar użytkownika
Lisu_RMC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lisu_RMC » 17 wrz 2009, 08:30

Ludziska - pomocy mi trzeba. Sprawa taka, że hamulec ręczny mi się skończył. Dałem do mechanika żeby sprawdził co tam się dzieje - okazuje się że padły oba zaciski ręcznego i muszę znaleźć gdzieś inne, sprawne.
Pytanie - czy wie ktoś gdzie mógłbym dostać elementy ręcznego na oba tylne koła ? Dzisiaj jadę odebrać autko to dowiem się dokładnie co mi trzeba, ale może ktoś z Was ma lub może zasięgnąć języka w tej sprawie ? Będę BARDZO wdzięczny.

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 17 wrz 2009, 19:08

Lisu_RMC, poszukaj po sklepach motoryzayjnych moze cena nie bedzie az taka duza ;-)

Awatar użytkownika
Lisu_RMC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lisu_RMC » 18 wrz 2009, 07:28

Szukałem ;) Minimum 500zł za sztukę :) Na razie udało mi się wczoraj zrobić trasę za Płock i do Lubienia, gdzie udało mi się kupić oba zaciski po 120zł sztuka. Jeden bardzo ładny drugi pordzewiały i ciasno chodzący, ale może uda się go zregenerować. Tak poza tym nigdzie kompletnie nie ma zacisków. A szukałem i dzwoniłem po większości szrotów i sklepów z częściami używanymi. Zobaczę co się uda zdziałać. Na pewno mogę powiedzieć, że jazda samochodem, w którym działają tylko przednie hamulce dostarcza wielu wrażeń ;)

Awatar użytkownika
Jaca997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jaca997 » 22 wrz 2009, 16:14

drookash pisze:Jaca997 - popychacze ? może od strzałów z gazu dostał jakiś popychaczach ? Roboty z wymianą na 2h a cenka jednego to około 10zł. Może masz stary rozcieńczony benzyną olej ? Zacząłbym od zmiany olejku a potem kombinował. No i jeszcze jedna sprawa - cofnij minimalnie zapłon na aparacie - powinno ustąpić. Może gazowniki podciągnęli kąt zapłonu pod gaz i teraz zapłon mieszanki następuje przy jeszcze otwartych zaworach ssących - stukają o gniazda i w popychacze. Przetestuj z tym zapłonem.
drookash olej jest nowy Castrol 15W40. Przejechałem na nim dopiero 2.500 km. Poczytałem trochę na forach i też coś wspominają o popychaczach. Są też między innymi szklanki i inne duperele (na silnikach zbytnio dobrze się nie znam) Musze właśnie pokombinować jeszcze z tym zapłonem. Chociaż wczoraj odpaliłem i po 3 sekundach stukanie ucichło. Wcześniej trwało mi to z dobre 3 minuty. No ale stuknie raz to już mnie denerwuje.

drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: drookash » 22 wrz 2009, 16:33

Jaca997 Olejek taki sobie :( Smigając na półsyntetyku lub pełnym syntetyku pewnie w zimniejsze dni nie usłyszysz stukania. Polecam Mobil 5W50 lub Catrola 5W40 - no ale to zależy od kondycji silnika. Sprawa wygląda tak, że silnik odpalony w niższej temperaturze otoczenia dostaje więcej paliwa (potocznie nazywane ssaniem) i komp wyprzedza kąt zapłonu by utrzymać obroty, gdyż silnikowi z racji gęstego oleju i oporów ciężej się kręcić . Stukanie pojawia się, gdy popychacz pada - jeżeli cichło po kilku sekundach to nie jest źle - olej wypełnił szklanki popychaczy i skasowały się luzy. Jeżeli natomiast stuka dłużej oznaczać to może konieczność ich wymiany gdyż olej nie jest w stanie utrzymać ciśnienia w szklance z racji zużycia popychacza (zużycia zaworka, starcia ścianek, wyrobienia gniazda popychacza w głowicy itd...) . Na ten temat napisano już kilka encyklopedii :) Jeżeli wymienisz i ucichnie - będziesz miał szczęście. Z pewnością zauważyłeś, że stukanie nasila się w zimniejsze dni ? Odpalany ciepły nie stuka ? Delikatnie cofnij zapłon - zauważysz diametralną poprawę, lecz zmniejszy to moc :( Na szczęście ja mam komplecik popychaczy czekający na swoją kolej :)

maras_zastava
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: maras_zastava » 22 wrz 2009, 19:06

Po primo do tych silników olej 15W40 nie jest ''taki sobie'' tylko dobry. Nie ma oleju ''takiego sobie'' ;-) 15W40 jest to klasa oleju,a nie jakość. Olej ''taki sobie'' to może być olej z biedronki. Ja np. leje (oczywiście nie do audika :mrgreen: )15W40 Castrol High Milage. Jest to olej bardzo dobry, który polecam do silników starszej generacji.
Co do komputera - Jaca nie ma komputra żadnego... On ma silnik na gaźniku...
Co do elektroniki - to się kłócić nie będe - powiem szczerze nie zam się za bardzo , ale akurat w gaźnikach wiem o co biega...
A masz Jaca lambde???

drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: drookash » 23 wrz 2009, 09:19

Maras... do silnika z popychaczami hydraulicznymi olejek mineralny ? Nikt tego nie poleci :) Oleje high mileage mają mało środków czyszczących i dodatki uszczelniające z zagęszczaczami - to już taka ostatnia deska ratunku dla silnika. Mam wlany 5W50 Mobil 1 i na 10 tysi dolałem 0,7 litra - znikoma ilość jak na audi z 1994 ! Przebieg 184tyś - real.
Jak okaże się, że ma lambdę - to ma kompa. Widziałem w życiu silniki z gaźnikiem gdzie była lambda + komp i doładowanie turbo z miało to pojemność 1.0 litra !!! Wszystko jest możliwe. W książce do audi jest tabelka informacyjna o właściwym oleju - znajdę to wkleję.
Tak czy siak... stukanie oprócz popychaczy może pojawiać się ze sworzni tłoków, panewek korbowych czy wału, pękniętego tłoka (luźny uszczerbek między pierścieniami), a nawet pierścieni oporowych wału czy luzów kółku zębatym aparatu zapłonowego.
Możliwości jest wiele. Jeśli nie ma kompa to wyprzedzenie zapłonu realizowane jest na podciśnieniu - ale to się okaże...

maras_zastava
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: maras_zastava » 23 wrz 2009, 13:38

No trudno to kompem nazwać, raczej sterownikiem, który tylko ewentualnie steruje dawką i składem mieszanki...
No polecieć nikt nie poleci, ale jest zasada... Nigdy z oleju gęstrzego nie przechodzimy na rzadszy... A znam wiele autek z hydraulikami, co śmigają na mineralu, i jeżdzą, i jeżdzą... Sam czasem takim śmigam :-P No chyba że chcemy, żeby potem furka znaczyła teren :mrgreen:
Nie wiem co to za stukanie - nie słyszałem, ale panewki raczej nie, bo już dawno by się obróciły. Stukać mogą sworznie, wiele rzeczy moża stukać ;-)

Awatar użytkownika
Jaca997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jaca997 » 23 wrz 2009, 16:23

Lambdę posiadam. Dzisiaj na spotkaniu odpalę i zobaczycie w czym problem. Ogółem to silnik jest ok. Oleju nie pije litrami. Ostatnio po 2.500km dolałem 0.2l po ostrej jeździe 160km/h (więcej już nie chciała lecieć :-P )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kujawsko-Pomorskie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl