Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Naprawa podświetlania zegarów naliczania km VDO

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Norek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4] Naprawa podświetlania zegarów naliczania km VDO

Post autor: Norek » 24 wrz 2009, 19:50

Kupiłem jakieś pół roku temu audi b3 w stanie, mniejsza o to, padnięte były zegary, nie wiadomo o co chodzi, rozkręciłem obudowa VDO w środku przełamana płytka, no to szukam może ktoś ma jakiś uszkodzony to sobie z dwóch poskładam, kupiłem i lippa, bo ten co miałem wcześniej to wszystko UN4 w obudowie VDO + autocheck oczywiście z napisem VDO. Zagotowałem się, ale dobra. W zakupionym VDO nie było podświetlania, nie nalicza km(wyłamany ząbek w zębatce) i jest wylany zegarek. Małe fotostory jak to naprawić(oprócz zegarka).

1. Zdejmujemy z kierownicy przycisk od klaksonu.
Obrazek
2. Odkręcamy kierownicę(najlepiej klucz nasadowy z przedłużką[24]).
Obrazek
3. Odkręcamy górny plastik od pająka(dwa wkręty od dołu).
Obrazek
4. Odkręcamy zegary.
Obrazek
5. Jak mamy zegary wyjęte to odkręcamy śrubki.
Obrazek
6. Wyjmujemy autocheck'a
Obrazek
7. Wyjmujemy zegary z obudowy(ostrzegam delikatnie, bo będzie to wyglądało jak moje UN4 które załatwił poprzedni właściciel)
Obrazek
Obrazek
8. Odkręcamy wskaźnik temperatury i paliwa.
Obrazek
Obrazek
9. Oddzielamy wskaźniki od płytki.
Obrazek
10. Oglądamy dokładnie płytkę, przerwaną ścieżkę bez problemu powinniśmy zauważyć, więc lutujemy. (Może nie za fachowo, ale działa)
Obrazek
Teraz zostało jeszcze naliczanie km.
11. Rozkładamy prędkościomierz. Odkręcając widoczne śrubki i powoli rozkładając.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
12. Wymieniamy uszkodzoną zębatkę. U mnie np. tą:
Obrazek
Obrazek

Niestety u mnie naprawa naliczania km nie powiodła się, gdyż dostałem od jednego z klubowiczów zębatki, ale niestety do UN4. Jakby ktoś miał taką zębatkę jak wyżej to byłbym na nią bardzo chętny(tą malutką, ma wyłamany jeden ząbek).
Jeżeli kogoś interesują zębatki do UN4 to mam wolne te które mi przesłał klubowicz, ale mam też cały mechanizm naliczania(nawet sprawny, mimo przełamanej płytki działał). Oczywiście do UN4.
Takie zębatki posiadam jeżeli kogoś interesują.
Obrazek
Obrazek
i taki mechanizm:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 25 wrz 2009, 11:14

Fajne fotostory i w sumie dosyć często przydatne, ze swojej strony dodam tylko, że nie ma konieczności zdejmowania kierownicy, jak to mówią jak się popieści to się zmieści między deską a kierownicą.

lukasek40
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukasek40 » 25 wrz 2009, 11:17

Piękna robota. Napewno mi się przyda. Muszę wymienić zarówki podświetlenia zegarów. Ale mam poduszkę. Może ktoś wie, czy da się wyjąć wskaźniki nie zdejmując kierownicy?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 25 wrz 2009, 11:19

lukasek40 pisze:Może ktoś wie, czy da się wyjąć wskaźniki nie zdejmując kierownicy?
Z tego co pamiętam to da się, ale może być nieco trudno.

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 25 wrz 2009, 11:34

Labiel pisze:
lukasek40 pisze:Może ktoś wie, czy da się wyjąć wskaźniki nie zdejmując kierownicy?
Z tego co pamiętam to da się, ale może być nieco trudno.
Bez problemów, trzeba tylko zdemontować obudowę kolumny i ukazują się nam dwa wkręty od trzymania wskaźników, było na forum lub w dawnload jak zmienić obrotek w miejsce BigBena

Awatar użytkownika
krzysiek_kw15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: krzysiek_kw15 » 01 paź 2009, 20:08

mam problem bo nie mogę zdjąć wskazówki od prędkościomierza. Czy u was też był z tym problem ??boje sie żeby czegoś nie urwać :-/

Awatar użytkownika
gornik
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gornik » 07 paź 2009, 22:47

Po co zdjęta kierownica, nieporozumienie. Trzeba najpierw popatrzeć choć trochę, bo wyjęcie zegarów to maks. 5 minut.

Poza tym dobre rezanie dla potomnych.

Awatar użytkownika
grzesce
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: grzesce » 08 paź 2009, 14:49

Dokładnie tak jak pisze gornik...
Nie ma najmniejszej potrzeby ściągać kierownicy, po odkręceniu śrub mocujących i odpięciu wtyczek zegary wyciąga się bez problemu

yogi666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: yogi666 » 20 gru 2009, 00:29

A u mnie zegary są prawdopodobnie dobre(mam 2 liczniki i na obu brak jest podświetlania).
Teraz moje pytanie
Które przewody odpowiadają za podświetlanie i może ktoś wie co może być prawdopodobną przyczyną i dodam, że bezpieczniki są dobre.
A dzisiaj nie wytrzymałem i zwaliłem deskę i zacząłem sprawdzać przewody, w sumie to tylko wywaliłem część kabelków które po dokładali poprzednicy od jakiś światełek w zderzaku itp.

2.0

Re: [B3/B4] Naprawa podświetlania zegarów naliczania km VDO

Post autor: 2.0 » 10 sty 2010, 14:37

Niestety u mnie naprawa naliczania km nie powiodła się, gdyż dostałem od jednego z klubowiczów zębatki, ale niestety do UN4.

[color=olive]Giełda jest w innym dziale.[/color]
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, 08:57 przez 2.0, łącznie zmieniany 5 razy.

SzPareK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SzPareK » 16 kwie 2010, 20:24

a ja mam jeszcze pytanie co do rozbierania tego licznika, jak juz wyciagne ten mechanizm predkosciomieza itp. to jak sciagnac wskazowke ?? bo mam w nim trybka najprawdopodobniej walniete a niewiem jak sciagnac wskazowke zeby jej nieulamac ?? z gory dzieki za odp

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 16 kwie 2010, 21:53

Wskazówka się odkręca w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara (jak się mylę co do strony to niech mnie ktoś poprawi ale z tego co pamiętam to chyba dobrze). Przekręcasz aż się zablokuje i odkręcasz aż zejdzie.

SzPareK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SzPareK » 17 kwie 2010, 12:54

dzieki kolego jak bede rozbieral licznik to zobacze, bo musze naprawic ten licznik km :p pozdrawiam

Frachu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Frachu » 29 kwie 2010, 13:30

Witam wszystkich!
Jeśli chodzi o napraw naliczania km to najczęściej umiera ta mała żółta zębatka (wszyscy to wiedza) ale najważniejsze jest skąd ją zdobyć? Ja wykorzystałem do tego zegarek taki z kiosku ruchu za 3zł. różnica była w średnicy wewnętrznej i wysokości liczba zebów taka sama. Tak wiec przy użyciu pilnika dopiłowałem do odpowiedniej wysokości a w średnice wewnętrzna wkleiłem patyczek - higieniczny, idealnie pasował na wałeczek w liczniku.
Pomysł na naprawe może i śmieszny ale po naprawie licznik działa 6 miesięcy.
pozdrowki <ok>

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 29 sie 2010, 00:57

krzysiek_kw15, SzPareK, Wskazówki od zegarów sciąga się zgodnie z wskazówkami zegara czyli w prawo, delikatnie obkręcając w prawo przy 220km/h wskazówka powinna puścić ;-) tylko trzeba delikatnie nic na siłe :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl