[All] Gadzet - uniwersalny wyświetlacz by grzesce
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Podobną cenowo alternatywą dla posiadaczy aut z elektronicznie sterowanym wtryskiem może być coś takiego http://nestor19.webd.pl/sklep/index.php?cPath=54 można dokupić do tego wyświetlacz taki jak we wcześniej omawianym termometrze: http://nestor19.webd.pl/sklep/product_i ... cts_id=150
Co prawda oryginalnie posiada tylko wyświetlanie temperatury z jednego czujnika ale posiada więcej funkcji dodatkowych i śmiało może konkurować z fabrycznym BC.
Co prawda oryginalnie posiada tylko wyświetlanie temperatury z jednego czujnika ale posiada więcej funkcji dodatkowych i śmiało może konkurować z fabrycznym BC.
-
- Moderator
- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Kontakt:
dobra opcja dla idacych na skroty, wszystkie te opcje sa obecne w ori lub sa zbedne... temp zew w zegarach, temp wew klimatronik , wlaczone swiatla - podswietlona deska /zapalniczka itd, nie wylaczone swiatla, brzeczek, nie wylaczone radio brzeczek, powitanie itd to bezsens-zbyteczny gadzet...
ps. gadzet jako gadzet lepszy niz sreberko na grilu czy diody imitujace swiatla dzienne...ogolnie dobry pomysl
ps. gadzet jako gadzet lepszy niz sreberko na grilu czy diody imitujace swiatla dzienne...ogolnie dobry pomysl
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
wyświetlacz grzesce bardzo fajny.
aldi, Te co pokazałeś to ogólnie wypas ale co trzeba by podpinać poza czujnikami temperatury żeby mieć komplet. Z tego co czytałem to nie do wszystkich aut to podchodzi (czujniki prędkości czy coś). Do NG by podeszło? Może ktoś wie??
Podoba mi się ten grzesce ale ten co aldi pokazał to już jest wypas.
aldi, Te co pokazałeś to ogólnie wypas ale co trzeba by podpinać poza czujnikami temperatury żeby mieć komplet. Z tego co czytałem to nie do wszystkich aut to podchodzi (czujniki prędkości czy coś). Do NG by podeszło? Może ktoś wie??
Podoba mi się ten grzesce ale ten co aldi pokazał to już jest wypas.
No właśnie tylko co i gdzie trzeba wpiąć żeby pokazywał spalanie i prędkość no i temperatury. (niestety jestem z tych upośledzonych elektrycznie).aldi pisze:może konkurować z fabrycznym BC.
-
- Forum Audi 80
sp.olsztyn, muszę Cię zmartwić bo niestety nie będziesz mógł skorzystać z funkcji liczenia spalania, ponieważ to urządzenie liczy spalanie na podstawie impulsów z elektronicznie sterowanego wtrysku. W NG nigdzie nie ma takich impulsów.
Jest pewna nadzieja bo z tego co wyczytałem w tym temacie: https://audi80.pl/b4-20-16v-ace-boar ... vt4972.htm to chyba ostatnie komputery sterujące mechanicznym wtryskiem mają wyjście spalania dla BC.
Podłączenie czujnika szybkości powinno być proste bo większość aut ma czujniku dające jeden sygnał.
Co do czujnika temperatury to dają go do zestawu.
Na elektrodzie jest sporo tego typu projektów i są schematy.
Nawet na naszym forum pewien zapaleniec skonstruował coś takiego: https://audi80.pl/b4-abk-94ropis-wty ... t26165.htm
[ Dodano: 2009-11-17, 13:23 ]
Jeszcze poczytałem temat kolegi który zbudował własny komputer (drugi link w moim poście) w nim czarekj napisał że sygnał podawany przez ECU (komputer silnika) zmienia swoje napięcie w zależności od podawanego paliwa. Ten komputer który zaprezentowałem bierze sygnał z wtryskiwacza który dostaje zupełnie inne impulsy.
Wiec jeśli ECU mechanicznego wtrysku podaje (jeśli w ogóle ma taką funkcję) sygnał o zmiennym napięciu to czegoś takiego nie podłączy się od tak.
Jest pewna nadzieja bo z tego co wyczytałem w tym temacie: https://audi80.pl/b4-20-16v-ace-boar ... vt4972.htm to chyba ostatnie komputery sterujące mechanicznym wtryskiem mają wyjście spalania dla BC.
Podłączenie czujnika szybkości powinno być proste bo większość aut ma czujniku dające jeden sygnał.
Co do czujnika temperatury to dają go do zestawu.
Na elektrodzie jest sporo tego typu projektów i są schematy.
Nawet na naszym forum pewien zapaleniec skonstruował coś takiego: https://audi80.pl/b4-abk-94ropis-wty ... t26165.htm
[ Dodano: 2009-11-17, 13:23 ]
Jeszcze poczytałem temat kolegi który zbudował własny komputer (drugi link w moim poście) w nim czarekj napisał że sygnał podawany przez ECU (komputer silnika) zmienia swoje napięcie w zależności od podawanego paliwa. Ten komputer który zaprezentowałem bierze sygnał z wtryskiwacza który dostaje zupełnie inne impulsy.
Wiec jeśli ECU mechanicznego wtrysku podaje (jeśli w ogóle ma taką funkcję) sygnał o zmiennym napięciu to czegoś takiego nie podłączy się od tak.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Kolego nie wprowadzaj ludzi w błąd. W NG jest sterownik silnika i pod niego podpinasz kabelek dokładnie pod 10 pin.aldi pisze:muszę Cię zmartwić bo niestety nie będziesz mógł skorzystać z funkcji liczenia spalania, ponieważ to urządzenie liczy spalanie na podstawie impulsów z elektronicznie sterowanego wtrysku. W NG nigdzie nie ma takich impulsów.
-
- Forum Audi 80
Audi Sport, gdybyś przeczytał więcej niż jedno zdanie z mojego posta z którego dałeś cytat to byś zobaczył że napisałem że jest sygnał z ECU. Ale jak napisałem wcześniej ten sygnał nie nada się prosto do tego komputerka który chce sp.olsztyn, bo to jest inny sygnał niż ten co przyjmuje tan uniwersalny komputer. Trzeba by skonstruować układ który by przetwarzał impuls zmienny napięciowo na impuls o fali prostokątnej o częstotliwości zależnej od tego napięcia.Audi Sport pisze:Kolego nie wprowadzaj ludzi w błąd. W NG jest sterownik silnika i pod niego podpinasz kabelek dokładnie pod 10 pin.aldi pisze:muszę Cię zmartwić bo niestety nie będziesz mógł skorzystać z funkcji liczenia spalania, ponieważ to urządzenie liczy spalanie na podstawie impulsów z elektronicznie sterowanego wtrysku. W NG nigdzie nie ma takich impulsów.
Alternatywa poszukać oryginalnego BC + ori wskaźnika temperatury zewnętrznej na deskę rozdzielczą.
Z tym "Kolego nie wprowadzaj ludzi w błąd." to przypomniał mi się kolega Danek.