[B4]Wymiana żarówek podswietlajacych przełącznik lusterek
[B4]Wymiana żarówek podswietlajacych przełącznik lusterek
Ostatnio zmieniony 01 paź 2009, 20:00 przez dawid80, łącznie zmieniany 2 razy.
- radziobiker
- Forum Audi 80
Ja zrobilem to OK dopiero za 2 razem, a to z winy zarowek. Najpierw kupilem 2 szt. 12V 0,5W za 0,9PLN/szt. ale przezyly moze z 2 tygodnie i sie spalily. Pozniej wpakowalem tam zarowki na 14V i jezdze juz tak kilka miesiecy i nic sie nie dzieje, wszystko pieknie swieci, nic sie nie przepala.
Identyczna sytuacje mialem z podswietleniem elektrycznej regulacji reflektorow, pomogla znowu zarowka na 14V.
Identyczna sytuacje mialem z podswietleniem elektrycznej regulacji reflektorow, pomogla znowu zarowka na 14V.
Ja wymieniałem te żaróweczki na ta sama moc, i jednocześnie diody w przełącznikach szyb, z tym że w tych szybach to mam teraz jakieś mocne diody, trochę większe były ale je doszlifowałem i świecą jak w nowych VW/Audi, natomiast podświetlenie przełącznika szyb wygląda dość słabo teraz przy tym. Ktoś tam pisał, że się weźmie za te przyciski L i P - u mnie jest to bynajmniej nie możliwe, bo te napisy są namalowane na pełnym plastiku.
Montował ktoś jakieś mocne diody w tym przełączniku lusterek ? Podejrzewam, że żarówki jeżeli są jakieś 1,2W lub więcej to zaczną topić ten przeźroczysty plastik. Diody natomiast wymagają rezystora do ograniczenia prądu i świecą z reguły na wprost. No ale różnie to bywa.
Montował ktoś jakieś mocne diody w tym przełączniku lusterek ? Podejrzewam, że żarówki jeżeli są jakieś 1,2W lub więcej to zaczną topić ten przeźroczysty plastik. Diody natomiast wymagają rezystora do ograniczenia prądu i świecą z reguły na wprost. No ale różnie to bywa.
- czorny125p
- Forum Audi 80
- DeS
- Audi 80 Klub
- Imię: Paweł
- Model: Audi A8
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Witam Panowie,
ja też ostatnio postanowiłem naprawić sobie podświetlenie sterowania lusterek.
Mój kolega elektryk wymienił mi te zaróweczki, ale jedna po 24h zdechła.
Jakiej mocy i jakiego Voltaży dać tam żaróweczki? Zawsze mi się wydawało, że powinny być tam 1.2W tak jak w przyciskach nad radiem. Takie właśnie dałem do przełącznika DIFF.
Pozdr <ok>
ja też ostatnio postanowiłem naprawić sobie podświetlenie sterowania lusterek.
Mój kolega elektryk wymienił mi te zaróweczki, ale jedna po 24h zdechła.
Jakiej mocy i jakiego Voltaży dać tam żaróweczki? Zawsze mi się wydawało, że powinny być tam 1.2W tak jak w przyciskach nad radiem. Takie właśnie dałem do przełącznika DIFF.
Pozdr <ok>