[2.0 ABT LPG] Rosnąca temperatura, akumulator rozładowany
[2.0 ABT LPG] Rosnąca temperatura, akumulator rozładowany
Mam problem.... Chciałem odpalić moją 80 ale akumlator nie zadziałał. Z pomocą sasiada który pożyczył pradu na przewodach odpaliłem lecz po przejechaniu 20 km po zgaszeniu silnika akumulator znowu nie zadziałał. Po sprawdzeniu klem i przewodów dokręciłem masę i znowu odpaliłem auto z przewodów. Podładowałem na włączonym silniku akumulator, wyłączyłem po ok godz silnik, i znowu spróbowałem odpalić - odpalił bez problemu. Dałem troche obrotów, przytrzymałem i po ok paru minut temperatura skoczyła na 120 C, zagotowała się woda w zbiorniku aż poszła para... Zgasiłem silnik, po ostudzeniu spróbowałem odpalić, PONOWNIE akumulator nie rusza. W czym jest problem, czy to alternator, jego regulator ( szczotki ) czy coś innego. Proszę o podpowiedź
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, 12:39 przez marola34, łącznie zmieniany 2 razy.
Musisz sprawdzić czy alternator ładuje. Jeśli nie wiesz jak to zrobić poczytaj tu: https://audi80.pl/all-czy-to-mozliwe ... htm#259644
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
ok dzisiaj ładuje akumulator na prostowniku, sprawdze ładowanie alternatora miernikiem, pasek czy nie poluzowany, a jeżeli chodzi o wentylator to przykładałem rękę do chłodnicy i była chłodna więc wiatraki kręcą ok Teraz sobie przypominam że jak robiłem przegląd to pracownik stacji (znajomy ) aby zmniejszyć emisję spalin na mikserze od instalacji LPG przekręcił śrubą do regulacji ustawił mniejsze spaliny ale od tego momentu temperatura mi rośnie nie do 90 C tylko np do 110-120, może padł właśnie czujnik temperatury i termostat.
Jeżeli chodzi o kontrolkę ładowania to przy zapalonym silniku nie świeci, akumulator nie jest znowu taki stary ma ok. roku.
Jeżeli chodzi o kontrolkę ładowania to przy zapalonym silniku nie świeci, akumulator nie jest znowu taki stary ma ok. roku.
"Napięcie paska, o ile nie jest on zabudowany, jak ma miejsce przy nowszych silnikach, możemy sprawdzić sami, naciskając palcem w połowie największej odległości pomiędzy kołami pasowymi. Pasek jest prawidłowo naciągnięty, jeżeli ugina się o 5 do 15 mm."
Lub inna szkoła:
Łapiesz pasek w miejscu gdzie jest największa odległość między kołami pasowymi i próbujesz go obrócić wokół jego osi. Nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie. Ale chodzi o to żebyś nie mógł paska obrócić dalej niż do połowy. Jeżeli nie jasno napisałem daj znać to spróbuje zilustrować
Lub inna szkoła:
Łapiesz pasek w miejscu gdzie jest największa odległość między kołami pasowymi i próbujesz go obrócić wokół jego osi. Nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie. Ale chodzi o to żebyś nie mógł paska obrócić dalej niż do połowy. Jeżeli nie jasno napisałem daj znać to spróbuje zilustrować