Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80B4 2.o ABT]alternator nie ładuje po rezaniu obrotka

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
stafu3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80B4 2.o ABT]alternator nie ładuje po rezaniu obrotka

Post autor: stafu3 » 17 paź 2009, 14:43

witam jestem nowym użytkownikiem, posiadam audi 80 b4 ABT! Moj problem jest troszkę z mojej winy, ponieważ uparłem się na wymianę tzw "Big bena" na obrotek. Postaram sie opisac wszystko dokładnie. Zacząłem od sciągnięcia z netu instrukcji montażu, która wydawała mi sie prosta, ale w rzeczywistości już tak kolorowo nie było. podczas odpinania zegarów uszkodziłem płytkę no i niestety poniosłem dodatkowe koszty używanych zegarów, ale to tak na marginesie :-) W zamówionych zegarach wymieniłem tylko obudowę, ponieważ była lekko uszkodzona i pełen nadziei poszedłem montować zegary. po przekreceniu zapłonu nie działały kontrolki, a po odpaleniu autka nie działał obrotek i co gorsza zaczął mi się rozładowywac akumulator-czyli nie było ładowania :-( Obrotek nieraz zaskakuje po klepnieciu w obudowę i wtedy jest ok, ale sami rozumiecie ile tak można. podejrzewam że naruszyłem jakieś kabelki podczas mocowania sie z wtyczkami i gdzieś coś nie styka. Tylko gdzie mam szukac.Prosze o pomoc...

Zapoznaj się proszę z regulaminem i nazywaj poprawnie tematy.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, 15:05 przez stafu3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 17 paź 2009, 15:09

Moim zdaniem winą Twoich problemów będzie to że nie świeci kontrolka od ładowania. O ile się nie mylę to właśnie działająca kontrolka jest w obwodzie tak aby wzbudzała ładowanie w alternatorze. Oczywiście moge się mylić ale nie widzę tutaj innego wyjaśnienia. Weź posprawdzaj dokładnie czy w tym liczniku nie ma gdzieś poprzepalanych ścieżek bądź zimnych lutów. Sam kiedyś też rezałem obrotek do swoje ABT ale takich cyrów nie mialem. Podejrzewam winę w zegarach i w nich szukaj problemów zaczynając jak wspomniałem od zimnych lutów.
Pozdrawiam

stafu3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stafu3 » 17 paź 2009, 15:16

ok dzięki. czyli jak problem w zegarach i są poprzepalane ścieżki bądź zimne luty, to zegary do śmieci...? :-(

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 17 paź 2009, 16:05

Nie.Wszystko można zrobić ,przerwaną ścieżkę śmiało możesz połączyć krótkim przewodem.A z kontrolką od ładowania to jest tak jak kolega wyżej pisze.
Pozdro

stafu3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stafu3 » 17 paź 2009, 16:37

Dzieki za pomoc tylko zastanawiam sie czy nie lepiej oddać zegary elektronikowi. może jest jakiś sposób by sprawdzić obwód za pomocą jakiegoś miernika czy coś....wiecie coś o tym?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 17 paź 2009, 22:40

stafu3 pisze:może jest jakiś sposób by sprawdzić obwód za pomocą jakiegoś miernika czy coś....wiecie coś o tym?
Na jasne że się da sprawdzić, trzeba posiadać najlepiej uniwersalny miernik i użyć go w trybie omomierza. Poniżej zamieszczam gdzie mają być przejścia w dwóch widokach (od tyłu i od przodu - do wyboru do koloru ;-) ). Należy sprawdzić czy diod przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku - na mierniku jest symbol diody ->I- do ich sprawdzania. Sprawdź też czy nie spalił się żaden bezpiecznik.
Miejsca gdzie idzie plus zasilający większość kontrolek i wskaźniki.
Obrazek Obrazek
Tutaj miejsca gdzie są ścieżki i wyjścia sygnału dla kontrolki alternatora.
Obrazek Obrazek
Podejrzewam że prawdopodobnie plus nie dociera we właściwe miejsca. Sprawdź jeszcze żaróweczki w licznik bo często złomiarze okradają liczniki z dobrych żarówek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl