Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Dział Warsztat - co dalej?

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.

Co dalej z działem "Warsztat"?

Podzielić tak samo jak dział "Moje auto" (czyli na podfora: Audi 80, Inne audi, Inne marki, Motocykle)
2
15%
Nie dzielić ale pozwalać opisywać rzezania/naprawy w innych autach niż Audi 80 (wszystko w jednym worku).
3
23%
Nie dzielić i nie pozwalać opisywać rzezania/napraw innych niż Audi 80
8
62%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 29 wrz 2009, 13:57

czepiacie sie :-P
no właśnie, czepili się nie wiedzieć czemu i teraz nie wiem czy pakować tu te zdjęcia nadkoli czy nie <aparat>
IC69 pisze:"ten kto ma pilota, ten ma władzę" :mrgreen:
ja tego nie powiedziałem :mrgreen:

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 30 wrz 2009, 21:31

Sam już nie mam 80-tki ale trochę bez sensu opisywac inne auta nić 80-tka w Warsztacie. Akurat np. A4 to następca 80-tki ale jakoś jej tu nie widzę.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 27 paź 2009, 23:42

Nieśmiało podnoszę temat.
Czy pomysł umarł naturalną śmiercią?
Będziemy coś robić w kierunku tego żeby utworzyć dział warsztat z prawdziwego zdarzenia? Tj z kluczami poukładanymi na odpowiednich półkach tak żeby dało się je znaleźć? I żeby kombinerki nie były zaplątane w sznurek razem ze śrubokrętem i kluczem oczkowym 17 a całość zapaćkana smarem i przyrzucona szmatą w którą się wyciera ręce?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 28 paź 2009, 10:58

Skuciok pisze:Czy pomysł umarł naturalną śmiercią?
Będziemy coś robić w kierunku tego żeby utworzyć dział warsztat z prawdziwego zdarzenia? Tj z kluczami poukładanymi na odpowiednich półkach tak żeby dało się je znaleźć? I żeby kombinerki nie były zaplątane w sznurek razem ze śrubokrętem i kluczem oczkowym 17 a całość zapaćkana smarem i przyrzucona szmatą w którą się wyciera ręce?
piszesz o dziale warsztat jako części forum czy o tym pomyśle tworzenia nieskończonej ilości for? :lol:
bo ta pierwsza koncepcja poszła chyba w zapomnienie :-/

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 28 paź 2009, 11:45

Piszę o zrobieniu warsztatu z prawdziwego zdarzenia na naszym obecnym forum, czyli powracam do pierwotnego pomysłu w tym temacie czyli tego co było dyskutowane na pierwszej i drugiej stronie zanim przyszedł pomysł na nowe forum :-P

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 19 lut 2010, 23:33

Skuciok pisze:Nieśmiało podnoszę temat.
Czy pomysł umarł naturalną śmiercią?
podnoszę tą kwestię po raz kolejny. czy dział warsztat ma być działem ochów i achów tak dział "moje auto"? co chyba o to tam nie chodzi.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 20 lut 2010, 08:11

Wydaje mi się że te ochy i achy nie są aż takie złe. Każdy kto zrobi coś w swoim aucie, nie jednokrotnie się musi przy tym nieźle napocić. Zrobić do tego jeszcze opis i udawać mistrza fotografi i napewno chciałby usłyszeć od innych "Stary odwaliłeś kawał dobrej roboty napewno nie jednemu się to przyda". Tak naprawdę ludzie robiąc taki opis chyba liczą na coś takiego. Nie ma tych ochów tam aż tak dużo żeby to robiło jakiś zbędny spam.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 lut 2010, 12:16

no tak ale ktoś, kto czyta taki temat chce się jak najwięcej dowiedzieć, nie da się ukryć, że niektóre komentarze pod tymi rzezaniami w dziale warsztat są na prawdę konstruktywne i istotne :!: często jest tak, że autor o czymś zapomniał bądź nie wspomniał, bo do jego zdaniem wszyscy wiedzą, a potem się okazuje, że jednak większość nie wie i dopiero potem można się dowiedzieć, a jeśli będzie tam 15 stron do przejrzenia w tym większość, to te ochy i achy, to raczej trudno jest użytkownikowi zainteresowanemu wiedzą wyłowić treść istotną z technicznego punktu widzenia.

Rezanie- to nie masarnia.
Frano
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 13:18 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 20 lut 2010, 15:23

Są nowi moderatorzy działu Tuning i rezanie, może mają jakąś koncepcję i pomysł na działanie tych działów :?:
Moje zdanie znacie, pozwólcie że się powtórzę z pierwszej strony tego tematu:
ja pisze: Jestem na Nie, forum ma być tylko o A80/90. Dzielenie czegokolwiek w dziale technicznym i dopuszczenie do opisywania innych marek zupełnie niezwiązanych z A80 jest bez sensu i spowoduje bałagan którego myślę że nie chcemy. Do technicznego zwykle się zwracamy jak mamy konkretny problem z A80 i chcemy go zdiagnozować i naprawić. Nasze wysiłki powinny się skupić nie na dzieleniu czegokolwiek ale na scalaniu wielu tematów "o tym samym lub podobnym" w jeden typu FAQ lub jak coś zrobić żeby zrobić i się nie narobić + fotostry.

Z tego miejsca jeszcze rzucę takie hasło że dział "warsztat" zupełnie nie pasuje mi do grupy "Tuning i Rezanie Audi 80, Audi 90" co to za tunning wymiana np klocków hamulcowych czy tym podobne rzeczy. A rozumiem że w dziale Warsztat takie rzeczy powinny się znaleźć, właśnie takie. Ja np opisałem wymianę łącznika stabilizatora Labiel czyszczenie przepustnicy i takie tematy powinny być w dziale warsztat, opisy krok po kroku jak coś zrobić. Ew. jakieś dyskusje o wyposażeniu warsztatu w sprzęt, klucze jakieś inne narzędzia.
Jeśli już chcielibyśmy coś podzielić i porządzić to taki dział warsztat należało by zrobić jako osobną kategorię i podzielić na np "naprawy regulacje" i "rezanie" w pierwszym zalazłyby się np mój temat o łączniku i Labiela o czyszczeniu przepustnicy a w drugim np temat duo o malowaniu lamp na czarno, chyba czaicie o co mi chodzi. W dziale warsztat dopuścić tylko opisy i fotostry z jakichś konkretnych działań warsztatowych a resztę dyskusji wywalić do działu tuning wizualny bądź mechaniczny.
Wg mnie dział warsztat powinien dążyć do stania się taką naszą serwisówką w której można zobaczyć jak coś konkretnie zrobić i czego użyć. Powinien też mieć w sobie zgromadzone właśnie takie tematy typu FAQ układ chłodzenia, FAQ zawieszenie, FAQ oleje itp itd. do tego można by było zrobić w dziale warsztat dział FAQ A80.
I jeszcze dodatkowo dział warsztat powinien mieć w sobie dział pt. "Jak to działa" gdzie można by umieścić zupełnie ogólne wiadomości motoryzacyjne (poglądowe/ogólne/popularnonaukowe) typu "jak działa skrzynia biegów" i jakieś fotki artykuły z sieci wygrzebane itp itd. "jak działa turbosprężarka", "jak zbudowana jest opona"
Taki podział wg mnie miałby sens czyli jeszcze raz żeby zebrać do kupy. Jeśli mamy się zdecydować na jakieś podziały to tak:

- Warsztat

-- Audi 80 FAQ
---> [B4 ALL]FAQ układ chłodzenia
---> [Quattro] FAQ zawieszenie
---> [All] FAQ oleje

-- Naprawy i regulacje
--->[AAH B4] Wymiana linki gazu
--->[B4 All] Wymiana amortyzatorów przód
--->[B4 quattro] naprawa zawieszenia tył krok po kroku
--->[B4 cabrio ADR] czyszczenie przepustnicy

-- Rezania
---> [All] Podświetlana gałka zmiany biegów
---> [B4 All] Czarne lampy by duo
---> [B4] Montaż elektryki
---> [B4 all] Rezanie soczewek

-- Jak to działa
---> Skrzynia biegów manualna bez tajemnic
---> Jak działa turbosprężarka wady i zalety
---> Budowa współczesnej opony
---> Jak działa mechanizm różnicowy zwykły i torsen

Teraz myślcie ;-)

Zagłosowałem na NIE dla dzielenia takiego jak zaproponował Grze.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 20 lut 2010, 15:34

Muszę przyznać że propozycja Skucioka mi pasuję tylko nijak się to ma do pytania Grze
grze pisze:czy dział warsztat ma być działem ochów i achów tak dział "moje auto"? co chyba o to tam nie chodzi.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 lut 2010, 15:42

kubik pisze:Wydaje mi się że te ochy i achy nie są aż takie złe. Każdy kto zrobi coś w swoim aucie, nie jednokrotnie się musi przy tym nieźle napocić. Zrobić do tego jeszcze opis i udawać mistrza fotografi i napewno chciałby usłyszeć od innych "Stary odwaliłeś kawał dobrej roboty napewno nie jednemu się to przyda". Tak naprawdę ludzie robiąc taki opis chyba liczą na coś takiego. Nie ma tych ochów tam aż tak dużo żeby to robiło jakiś zbędny spam.
moim zdaniem takie ochy i achy są wskazane ale w dziale "Moje auto", a nie w dziale warsztat, który jest również działem technicznym i posty też są tam naliczane. Czasami na prawde trudno coś z naleść jak temat jest rozciągany na wiele wiele stron w sposób nazwijmy to "sztuczny". Moim zdaniem należałoby odcedzić ziarno od plewu. Skoro uważasz, że ochy i achy są potrzebne, to może stwórzymy osobny temat z pochwałami i umieśćmy go w dziale "Na każdy temat". tam będzie można spamować do woli :roll:

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 21 lut 2010, 12:30

grze, Jak dla mnie "ochy" i "achy" do piekła.Jest na każdy temat , tam można spamować a nie na forum technicznym.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 21 lut 2010, 13:15

luk_OP_Q89 pisze:grze, Jak dla mnie "ochy" i "achy" do piekła.Jest na każdy temat , tam można spamować a nie na forum technicznym.
Panowie przyczepiliście się do tych ochów jakby ich tam było nie wiadomo ile.

Przeanalizowałem kilka tematów i owszem zdarza sie że ktoś napisze fajne rezanie itd. ale zaraz zadaje jakieś pytanie związane z tematem i zaczyna sie dyskusja.

Dużo większą korzyść z tego działu można wyciągnąć robiąc tam porządek z całymi tematami i dzieląc dział na pod tematy. Dział stanie sie bardziej przerzysty i łatwiej będzie tam cokolwiek znaleźć.

Spamu w tym dziale jest tak naprawde nie wiele może kilka % całości.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 22 lut 2010, 22:39

Że tak nawiązując do OFF TP :-P
Dużo większą korzyść z tego działu można wyciągnąć robiąc tam porządek z całymi tematami i dzieląc dział na pod tematy. Dział stanie sie bardziej przerzysty i łatwiej będzie tam cokolwiek znaleźć.

Spamu w tym dziale jest tak naprawde nie wiele może kilka % całości.
Mądrze gada :!: Polać mu 8-)

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 22 lut 2010, 22:47

kubik pisze:Dużo większą korzyść z tego działu można wyciągnąć robiąc tam porządek z całymi tematami i dzieląc dział na pod tematy. Dział stanie sie bardziej
przerzysty i łatwiej będzie tam cokolwiek znaleźć.
pomysł w teorii dobry ale w pratyce, to gdy przeglądam dział warsztat, to zabardzo nie wiem co tam można powielić. niedawno utworzyłem tam nowy temat drogą podziału ale wyglądało to tak, że w innym dziale znalazłem w jednym z tematów jako odpowiedź praktycznie całe fotostory. po podzieleniu wygląda to tak: https://audi80.pl/b4-abk-wymiana-prz ... t39094.htm

natomiast znalezienie takiego roczynka w dziale Warsztat graniczy z cudem. tam schemat jest taki: pierwszy post zawiera rzezanie, a pozostałe to gadka o tym mniej lub bardziej na temat.

takie tematy można tworzyć bardziej w sposób, który opisałem powyżej - jak się przypadkiem znajdzie takie fotostory gdzieś w innym dziale na forum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”