VWitam. Nawet nie wiem jak dokładnie zatytułować temat;/... A teraz do rzeczy. Ostatnio wymieniałem filtry w mojej Niuni i przypadkowo zauważyłem, że jeden wężyk nie jest podpięty;/... Poszedłem sprawdzić w drugim aucie(też 1Z) gdzie ten wężyk"idzie", a idzie do kompa...(wężyk zaznaczony na czerwono). W audi zapewne też powinien być podpięty do kompa( i tu pytanie gdzie jest komp w audi 80?). I druga sprawa. Czy przez ten wężyk(zaznaczony na czerwono) turbina może "nie mieć" ciśnienia?? tzn nie wytwarzać go??
Poszedłem do sąsiada(mechanik z pojęciem) i powiedział mi że turbina u mnie "nie działa"... Kazał mi ścisnąć waż(zaznaczony na zielono), po dodaniu gazu wąż powinien się tak jakby nadmuchać, powinien ale nic z tego;/. u niego w pasku działa poprawnie... Proszę o odpowiedź w tej sprawie i ewentualnie foto gdzie powinienem podpiąć wężyk(zaznaczony na czerwono). PozdraVWiam C4_KAWON
EDIT: Jeśli to ma znaczenie rok mojej Niuni 1993.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 16:26 przez C4_KAWON, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego w zaznaczonym miejscu podłącza się wskaźnik doładowania. Jeśli takiego nie posiadasz to trzeba ten króciec na kolanku zaślepić. Gdyby tubo nie dawało ciśnienia to twój zetor by baaardzo słabo jechał :mrgreen:
ten wężyk musisz zaślepić bo ci nim powietrze z turbiny "ucieka" tylko w miarę solidnie bo turbo jednak wytwarza ciśnienie żeby ci go nie zdmuchnęło ;]
C4_KAWON pisze:Poszedłem sprawdzić w drugim aucie(też 1Z) gdzie ten wężyk"idzie", a idzie do kompa...(wężyk zaznaczony na czerwono). W audi zapewne też powinien być podpięty do kompa
Wężyk który ma być podpięty do Ecu, to wężyk który idzie od IC, a nie ten od króćca który zaznaczyłeś na foto. Jak piszą koledzy wyżej króciec należy zaślepić lub podłączyć manometr.
Panowie pytanko... ciekawi mnie poniewaz slyszac nieraz jak jedzie subaru czy evo mozna czesto uslyszec charakterystyczny swist kiedy zmienia biegi slychac takie : UCZSZ jak w ciezarowce uklad powietrzny hamulca. czy to ma zwiazekz zjakims dodatkowym zaworem do turbo ? jak taki efekt osiagnac w 1 Z :mrgreen: i czy jest to wogole mozliwe w naszych niuniach??
robert0s0 pisze:Koledzy a wie ktoś jakie powinno być ciśnienie powietrza na manometrze na wyjściu tego króćca ? :roll:
w zależności jak masz podkrecone turbo to takie będziesz widzial...jakie w standardzie jest to nie powiem bo nie wiem
zależy w czym słyszysz te psss prawdopodobnie jest to zawór upustowy ciśnienia nadmuchanego przez turbo choć w robocie nabrałem się w Ł-34 dla nie wtajemniczonych ładowarka,okazało się że zawór od hamulców też ładnie psiuczy
dzięki panowie za odpowiedzi:). patrzyłem w dwóch innych b4 i ten króciec jest zaślepiony( u mnie teraz też jest zaślepiony:)) teraz widać jak waż (zielony) puchnie po dodaniu gazu.
qrde patrzyłem w Vento (1Z) i ten wężyk leci do kompa... macie racje można podpiąć wskaźnik doładowania w to miejsce ale w Golfach(1z) ten wężyk leci do ECU... mam Zetorka na przepływce BOSCH`a, może to ma jakieś znaczenie?
Niki20 pisze:A po co by tam miał niby lecieć?? :roll:
może po to by ECU "wiedziało" jaką dać dawkę paliwa w stosunku do zasysanego powietrza...?
kto ma boscha to MAP jest przy obudowie filtra powietrza i do ECU idą kabelki, w nowszych MAP jest w ECU i idzie tam wężyk, a w VW (golf, vento, passat...) wężyk do MAP sensora idzie z króćca (tego w czerwonym kółeczku na zdjęciu) a w audi idzie z IC <ok>