Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.8s LPG] Problem po uruchomieniu silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1.8s LPG] Problem po uruchomieniu silnika

Post autor: Duch » 12 lis 2009, 13:51

Witam wszystkich!

Posiadam Audi 80 b3 z silnikiem 1.8s na jedno-punktowym wtrysku paliwa z LPG ala 2 generacji.
Problem jest taki iż posiadam wyżej wymienione autko prawie 3 lata i problem ciągle ten sam tylko chyba ciut się nasilił. Po uruchomieniu silnika szczególnie gdy zimny i bez różnicy czy stoi w garażu ciepłym czy przed domem problem jest taki sam. Mianowicie uruchamiam silnik z rana na Pb i po uruchomieniu pracuje na obrotach około 1200 i po chwili zaczyna pracować jak na 3 garach. Słychać tą nie równą prace z tłumika jak i po trzęsieniu się samochodu. Lecz gdy przy gazuję autko gdy się dławi tak o 3.5 tysiąca obrotów problem znika.Jeżeli po uruchomieniu silnika na pb od razu włączę LPG silnik pracuje dobrze.Jeżeli nie przy gazuje i zostawię go tak dławiącego to przestanie jak się nagrzeje. Dodam jeszcze że odkąd go mam minimalne obroty na których pracuje to 1050orb/min. Filtr paliwa do wymiany? Pompa paliwa daje niskie ciśnienie?(nie mam jak sprawdzić tego) Nieszczelności szukałem nawet wymieniałem uszczelki na wtrysku tylko jedną taką grubą wyrzuciłem bo była lekko pęknięta i dałem zwykłą papierową nie zmieniło to niczego.Silniczek krokowy był zmieniany rok temu.Jest to coś związanego z układem paliwowym. Może coś podpowiecie ? Adaptacja na pb nic nie daje ;-)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 22:23 przez Duch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tommad
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tommad » 12 lis 2009, 16:25

ja mam też 1.8S silnik PM i walcze z tym od początku i już dawno dałem sobie spokój. Też mam wolne obroty na około 1050- 1100obr/min. Mój "gazownik" powiedział że jednopunktowy wtrysk KaihenII tak już ma, wszystko ponoć przez to, że jeździ się na lpg a nie bp i gaźnik trafia szl..k :-P

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 12 lis 2009, 17:11

najtaniej najpewniej sprawdzić i wymienić świece, kopułke i palec aparatu zapłonowego. nastepne w kolejności przewody WN

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 12 lis 2009, 17:28

tommad pisze:ja mam też 1.8S silnik PM i walcze z tym od początku i już dawno dałem sobie spokój. Też mam wolne obroty na około 1050- 1100obr/min. Mój "gazownik" powiedział że jednopunktowy wtrysk KaihenII tak już ma, wszystko ponoć przez to, że jeździ się na lpg a nie bp i gaźnik trafia szl..k :-P
Tylko co trafia konkretnie ? Cały zespół mono-wtrysku wymienić ? cóż tam mogło by się popsuć hmm? Żeby się wtrysk zapiekł od jazdy LPG to bym zrozumiał i wymienił hmm ale obroty wysokie znowu to może przepustica się nie domyka? Jak wyciągnę krokowca to obroty spadają do 500 więc może ECU ? Te obroty mnie już denerwują i muszę to zrobić w końcu na pb ma chodzić cacy :-?
Dziki pisze:najtaniej najpewniej sprawdzić i wymienić świece, kopułke i palec aparatu zapłonowego. nastepne w kolejności przewody WN
Było wymieniane rok temu na beru i ngk cały zestaw i nie było różnicy.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 17:36 przez Duch, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
_arek_2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _arek_2 » 12 lis 2009, 17:29

witam kolegów :-D ! to i tak wasze odpalą amoja na pb wcale niechce chodzić po odpaleniu jak odrazu przeżucę na gas to jest ok chodzi równo a na pb czy zimna czy ciepła to wcale dławi się i nie wchodzi na obroty jak pompuję pedałem gazy to ją rozbujam na tyle żeby na gas przeskoczyła (filtr paliwa nowy, kopułka palec i przewody WN)ale to nic nie pomogło :evil: koledzy pomocy !

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 12 lis 2009, 17:32

_arek_2 pisze:witam kolegów :-D ! to i tak wasze odpalą amoja na pb wcale niechce chodzić po odpaleniu jak odrazu przeżucę na gas to jest ok chodzi równo a na pb czy zimna czy ciepła to wcale dławi się i nie wchodzi na obroty jak pompuję pedałem gazy to ją rozbujam na tyle żeby na gas przeskoczyła (filtr paliwa nowy, kopułka palec i przewody WN)ale to nic nie pomogło :evil: koledzy pomocy !
To u Ciebie postawiłbym albo pompa paliwowa albo wtrysk paliwa zastany.

Awatar użytkownika
_arek_2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _arek_2 » 12 lis 2009, 17:38

brałem to pod uwagę gdyż to zostalo mi do wymiany bo już sił nie mam a 5latek nią latam

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 12 lis 2009, 17:55

tommad pisze:powiedział że jednopunktowy wtrysk KaihenII tak już ma
Jednopunktowy wtrysk przy silniku PM to mono-jetronic a Keihin II to nazwa gaźnika który nie wiele ma wspólnego z wtryskiem.
Duch pisze:
tommad pisze:ja mam też 1.8S silnik PM i walcze z tym od początku i już dawno dałem sobie spokój. Też mam wolne obroty na około 1050- 1100obr/min. Mój "gazownik" powiedział że jednopunktowy wtrysk KaihenII tak już ma, wszystko ponoć przez to, że jeździ się na lpg a nie bp i gaźnik trafia szl..k :-P [...]
Tylko co trafia konkretnie ? Cały zespół mono-wtrysku wymienić ? cóż tam mogło by się popsuć hmm? Żeby się wtrysk zapiekł od jazdy LPG to bym zrozumiał i wymienił hmm ale obroty wysokie znowu to może przepustica się nie domyka?
Na LPG przy niedopowiadanej emulacji sondy lambda może rozjeżdżać się mapa wtrysku benzyny ponieważ komputer który steruje wtryskiem "uczy się" podczas pracy silnika.

A tak właściwie to wymieniał ktoś czujnik temperatury dla ECU? Chyba to ten z niebieskim plastikiem, koszt oryginalnego boscha ok. 50zł

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 12 lis 2009, 18:05

Wymieniałem i podmieniałem i to nic nie daje.Nawet mierzyłem rezystancje i wyszło ok :-/ .

Czyli nikt nie zna odpowiedzi na taki problem :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl