[b3 1.8 RU LPG] dziwna maz w oleju silnika typu smalec
Miałem to samo w B3 PM,kupiłem je we wrześniu i od początku obserwowałem ze pod korkiem się zbiera.Wskaźnik temp wskazywał na lekko padnięty termostat bo z reguły wskazywał między 70 a 90.Skończyła się zima i jak ręką odjoł wszystko znikło,później wymieniałem pompe wody razem z termostatem i następnej zimy problem już sie nie pojawił.Dodam tylko że tak jak pisali koledzy wyżej krótkie trasy szczególnie zimową porą sprzyjają takim zjawiską
wiesz ja tez nienazekałem ale teraz jak to zrobiłem(uszczelke pod głowica i termostat) to p tym przepłukaniu lotosem znienie na shel helix ale po tym zabiegu niewidac teraz nic niepokojacego płynu chłodzacego nieubywa i olej jest czysty
[ Dodano: 2009-12-17, 19:43 ]
witam ponownie koledzy wracajac spowrotem do sprawy smalczyku w oleju,problem znowusz sie pojawił ,uszczelka wymieniona termostat tez,a smalec dalej sie robi,zamiast oleju na bagnecie znowu zauwazyłem smalec i kropelki wody,pod korkiem dekla tez tosamo,dodam jeszcze ze jak auto sie niezagrzeje az niewłoczy sie wentylator to płyn w zbiorniczku wyrownanwczym jest zimny,noj podczas jazdy w trasie temperatura niedochodzi do 90 stopni,płynu niewidac zeby ubywało. oczywiscie jak włocze ogrzewanie to w aucie jest ciepło, ostatnio zrobiłem traske 50 km i po dojechaniu na miejsce sprawdziłem płyn i własnie był zimny, koledzy czy to znowu uszczelka padła bo ja juz sam niewiem
[ Dodano: 2009-12-17, 19:43 ]
witam ponownie koledzy wracajac spowrotem do sprawy smalczyku w oleju,problem znowusz sie pojawił ,uszczelka wymieniona termostat tez,a smalec dalej sie robi,zamiast oleju na bagnecie znowu zauwazyłem smalec i kropelki wody,pod korkiem dekla tez tosamo,dodam jeszcze ze jak auto sie niezagrzeje az niewłoczy sie wentylator to płyn w zbiorniczku wyrownanwczym jest zimny,noj podczas jazdy w trasie temperatura niedochodzi do 90 stopni,płynu niewidac zeby ubywało. oczywiscie jak włocze ogrzewanie to w aucie jest ciepło, ostatnio zrobiłem traske 50 km i po dojechaniu na miejsce sprawdziłem płyn i własnie był zimny, koledzy czy to znowu uszczelka padła bo ja juz sam niewiem