krzysztofNH pisze:Ad1 Aku raczej sprawny bo nie robiłem testu tylko na jednym ale na dwóch akumulatorach.
Ale dla pewności spróbuje jeszcze z jednym
czyli Akku można juz wykluczyć jak próbowałeś na innym
krzysztofNH pisze:Ad2 No fakt mój błąd bo wsadziłem jakiś za 30 zł ale na starym ori też występował ten problem, ewentualnie załatwię gdzieś same szczotki i prze lutuję do starego.
tu masz nazwy firm co mają szczotki
"Bendiks"
Sergiusza Piaseckiego 7
30-447 Kraków
12 268 13 36
"AUTO-WIRNIK"
31-436 Kraków, ul.Wieniawskiego 63
tel. sklep (012) 411-22-33
tel. serwis (012) 411-49-45
sklep@autowirnik.pl
Tam mają pewne części do rozruchalników i alternatorów.
krzysztofNH pisze:Ale dziwniejsze jest to że z początku jest ładowanie wzorowe a później po nagrzaniu spada.
Ad3 Dioda przy przekręceniu kluczyka świeci się a później po odpaleniu prawidłowo gaśnie.
A jeśli chodzi o diody to orientujesz się może czy kupie je gdzieś bo może sam bym sobie je wymienił choć jeszcze nigdy nie rozbierałem alternatora Ale jak to mówią zawsze musi być ten pierwszy raz
Biorę pod uwagę, że na układzie diodowym występują zimne luty, które w wyniku rozgrzewania alternatora powodują spadek napięcia ładowania.
Miałem ostatnio taki przypadek tylko na zimnym było 13,2V a jak sie rozgrzał 14,4V
Oczywiscie wczesniej zmieniłem regulator napięcia bo poprzedni się spalił.
Z wymianą diód nie ma większych problemów.
Kilka kluczy srubokręty, lutownica, spoiwo i chwila czasu

Jedynie trzeba porozginać styki na układzie diodowym żeby wyjąć koncówki uzwojeń stojana.
Później je trzeba zalutować, najlepiej lutownicą kolbową wiekszej mocy i najlepiej spoiwem twardym. Nie polecam używać spoiwa RoHS - przyczepność do podłoża kiepska, a spoina podatna na uszkodzenia i wibracje.
Układ diodowy kompletny (plug & play) lub osobno diody na sztuki jak i szczotki kupisz w tych sklepach co podałem. Pasuje wtedy podać numery i oznaczenia alternatora z tabliczki (naklejki lub obudowy) wtedy bankowo kupisz właściwe czesci.
krzysztofNH pisze:co zrobić z tym wskaźnikiem ładowania który ma takie przekłamania
ale to ori wskaznik czy dokładany (chodzi mi o podłączenie w instalacji) ?
krzysztofNH pisze:Dawno Cie nie widziałem na drodze gdzie sie ukrywasz??
Ostatnio nawał pracy mnie przytłacza i staram sie odrobić