Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4] Lampy przednie - wybór żarówek

Koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 01 gru 2009, 07:06

grze pisze: żywotność żarówki w latach zależy od napięcia na żarówce oraz nie ma się co oszukiwać także i tego ile ktoś jeździ samochodem
oraz na jakich odcinkach <ok>

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 01 gru 2009, 07:34

W nowym "Motorze" jest test żarówek H4, można poczytać

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 01 gru 2009, 07:35

czyli rozumie że na dłuższych ona świeci dłużej to tak jak z tłumikiem :?:

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 02 gru 2009, 23:14

no nie do końca tak jest. Im częściej zapalasz i gasisz tym gorzej dla żarówki ale jednocześnie im dłużej się świeci to tym więcej wolframu wyparowuje do gazu z żarnika ergo wychodzi na to samo. Chociaż częściej widzę auta z przepalonymi żarówkami osób które mykają do sklepu niż osób które robią trasy - więc chyba stosunek jest na korzyść długiego palenia żarówki niż krótkiego a częstego

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 03 gru 2009, 03:36

GreenGreen, albo osoby, które jeżdżą więcej niż tylko po zakupy bardziej dbają o to, żeby mieć sprawne oświetlenie zewnętrzne :).

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 03 gru 2009, 10:45

GreenGreen pisze:no nie do końca tak jest. Im częściej zapalasz i gasisz tym gorzej dla żarówki ale jednocześnie im dłużej się świeci to tym więcej wolframu wyparowuje do gazu z żarnika ergo wychodzi na to samo. Chociaż częściej widzę auta z przepalonymi żarówkami osób które mykają do sklepu niż osób które robią trasy - więc chyba stosunek jest na korzyść długiego palenia żarówki niż krótkiego a częstego
też mi się wydaje, że w tym zapalaniu żarówek coś jest. podam może trochę inny przykład. otóż, od kiedy zmieniło się napięcie w gniazdku z 220V na 230V, to mam wrażenie, że częściej muszę zmieniać żarówki. palą się one głównie przy włączaniu. w aucie może być analogiczna sytuacja, że im wyższe napięcie, tym większe prawdopodobieństwo spalenia żarówki przy jej włączaniu (to oczywiście tylko moje przypuszczenia :lol: )

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 03 gru 2009, 12:54

Ja również pomykam na krótkich trasach w 90 % po mieście, żaróweczki się długo nie palą, ok 10, max 20 min, ale czasem nawet 5 ;) Na wyżej wspomnianych power2night przeleciałem niecałe 20 tysi (no może jakieś 17-18, musiałbym na licznik spojrzeć ;-) ) także chyba mam wyjątkowo dobry egzemplarz. Dodam, że mam miły dla ucha sprzęcik w bagaju (wzmak 300 W RMS) i jak czasem dobitniej chcę go usłyszeć, a raczej poczuć, to światła aż wyraźnie przygasają i jak dotąd ani jedna żaróweczka się nie przepaliła, odpukać oczywiście :mrgreen:

Awatar użytkownika
LOQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LOQ » 04 gru 2009, 14:01

Żelu pisze: Dodam, że mam miły dla ucha sprzęcik w bagaju (wzmak 300 W RMS) i jak czasem dobitniej chcę go usłyszeć, a raczej poczuć, to światła aż wyraźnie przygasają i jak dotąd ani jedna żaróweczka się nie przepaliła, odpukać oczywiście :mrgreen:

Dołóż duży kondensator (około 1F), to zabezpieczysz zasilanie przed nagłymi szarpnięciami prądu, reflektory też przestana przygasać.

Kupiłem Philipsa Extreme Power +80% i postojówki Bluevision, jak przyjdą to wymienię te nightbreakery i zobaczymy jak to świeci.

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 04 gru 2009, 14:19

LOQ pisze:Dołóż duży kondensator (około 1F), to zabezpieczysz zasilanie przed nagłymi szarpnięciami prądu, reflektory też przestana przygasać.
dobrze o tym wiem, ale póki co mi to nie przeszkadza, nie słucham tak często, a do tego prawdopodobnie sprzęcik pójdzie na sprzedaż na wiosnę :-( ;-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 05 gru 2009, 07:24

kondensatora nie ma sensu montować przy łącznej mocy wzmacniaczy poniżej 500W.
Ja bym podjechał do elektromechanika żeby sprawdził ci aku.

Poza tym może masz za duży pojemnościowo aku ici się nie doładowuje. Ja mam dwa piecyki o łącznej mocy 500W i na postoju nic nie przygasa bez kondensatora

Awatar użytkownika
mike081988
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mike081988 » 05 gru 2009, 12:30

panowie spalila mi sie zarowka mijania i postanowilemn kupic cos mocniejszego z tego wzgledu ze mam malowane lampy. Powiedzcie czy dobry zakup zrobilem. podaje stronke z zarowkami ktore nabylem...jeszcze sa w drodze.http://www.allegro.pl/item828109568.html

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 05 gru 2009, 13:27

mike jak znajdziesz nazwę producenta tych żarówek i będzie to nazwa która coś ci mówi to może nie wywaliłes pieniędzy w błoto ale puki co to uległeś reklamie jak dzieciak i to bardzo młody.

PS 19 zł to nie kosztuje nawet jedna żarówka z kompletu porządnych baniek.

http://www.allegro.pl/item836243871_phi ... ratis.html
http://www.allegro.pl/item837756720_zar ... _nowa.html

wybierz sobie a te co kupiłeś to opraw w ramkę dla potomności i pamięci jak to reklama cię wydymała :P

PS2 żarówki 100/90W są nielegalne w użyciu na drogach publicznych

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 05 gru 2009, 14:45

GreenGreen pisze:PS 19 zł to nie kosztuje nawet jedna żarówka z kompletu porządnych baniek.

http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html
to jest komplet w dodatku wysyłka gratis :-> Polecam je w 1000% :!:
Oofol pisze:kondensatora nie ma sensu montować przy łącznej mocy wzmacniaczy poniżej 500W.
Ja bym podjechał do elektromechanika żeby sprawdził ci aku.
zaprzeczyłeś sam sobie ;-) Tak, mam trochę słaby aku i taki kondzio 1 Farad pomógłby napewno. Co do pierwszego zdania Twojej wypowiedzi to nie ma reguły co do stosowania kondensatora. Jedni przy 200 RMS mają wyraźne spadki napięcia a inni, jak Ty, nie mają ich przy 500, choć całkiem szczerze, nie pijąc do nikogo nie chce mi się w to wierzyć ;-) W moim otoczeniu średnio od 300 w górę kondensator jest na wyposażeniu standardowym instalacji car audio a kumpel w Astrze ma nawet przy 200 i może otwierać na maxa jak samochód pół godz stoi bez włączonego silnika <ok>

Pozdrawiam <piwo>

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 05 gru 2009, 21:01

Kolego niczego sobie nie zaprzeczałem - napisałem że do 500W nie ma sensu co nie znaczy że od razu przy 501W już jest to konieczne. Ja z reguły nie gram na wyłączonym silniku bo słucham muzyki w czasie jazdy.

Ja też znam ludzi którzy przy wzmacniaczu First 1600W zakładają kondek 1F od np Apharda /który po zmierzeniu będzie miał pewnie z 0,6F/ i twierdzą że jest niezbędny.

Ja się nie bawię w uliczne granie i nagłaśnianie okolicy.
Zajmuję się CA zawodowo i mam pewne doświadczenie także nie mam zamiaru się z nikim kłócić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 05 gru 2009, 21:34

Oofol pisze:nie mam zamiaru się z nikim kłócić.
ja również :-) Chodziło mi o to, że najpierw piszesz, że kondzio nic by mi nie dał a później o słabym aku ;-) Jedno wyklucza drugie, bo w momencie, gdy występuję spadek napięcia kondensator przyszedłby z pomocą i oddał prąd do wzmaka zamiast ciągnąć z aku po grubych kablach narażając instalację elektryczną samochodu na spadki napięcia, również w żarówkach.

Tak więc chciałem powiedzieć tylko tyle, że pomimo takich spadków napięcia (co prawda niezbyt częstych, ale jednak) żarówki dalej trzymają i mają się dobrze, co świadczy o ich jakości <ok>

Również pozdrawiam ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning wizualny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl