oraz na jakich odcinkach <ok>grze pisze: żywotność żarówki w latach zależy od napięcia na żarówce oraz nie ma się co oszukiwać także i tego ile ktoś jeździ samochodem
[b4] Lampy przednie - wybór żarówek
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no nie do końca tak jest. Im częściej zapalasz i gasisz tym gorzej dla żarówki ale jednocześnie im dłużej się świeci to tym więcej wolframu wyparowuje do gazu z żarnika ergo wychodzi na to samo. Chociaż częściej widzę auta z przepalonymi żarówkami osób które mykają do sklepu niż osób które robią trasy - więc chyba stosunek jest na korzyść długiego palenia żarówki niż krótkiego a częstego
też mi się wydaje, że w tym zapalaniu żarówek coś jest. podam może trochę inny przykład. otóż, od kiedy zmieniło się napięcie w gniazdku z 220V na 230V, to mam wrażenie, że częściej muszę zmieniać żarówki. palą się one głównie przy włączaniu. w aucie może być analogiczna sytuacja, że im wyższe napięcie, tym większe prawdopodobieństwo spalenia żarówki przy jej włączaniu (to oczywiście tylko moje przypuszczenia :lol: )GreenGreen pisze:no nie do końca tak jest. Im częściej zapalasz i gasisz tym gorzej dla żarówki ale jednocześnie im dłużej się świeci to tym więcej wolframu wyparowuje do gazu z żarnika ergo wychodzi na to samo. Chociaż częściej widzę auta z przepalonymi żarówkami osób które mykają do sklepu niż osób które robią trasy - więc chyba stosunek jest na korzyść długiego palenia żarówki niż krótkiego a częstego
Ja również pomykam na krótkich trasach w 90 % po mieście, żaróweczki się długo nie palą, ok 10, max 20 min, ale czasem nawet 5 Na wyżej wspomnianych power2night przeleciałem niecałe 20 tysi (no może jakieś 17-18, musiałbym na licznik spojrzeć ) także chyba mam wyjątkowo dobry egzemplarz. Dodam, że mam miły dla ucha sprzęcik w bagaju (wzmak 300 W RMS) i jak czasem dobitniej chcę go usłyszeć, a raczej poczuć, to światła aż wyraźnie przygasają i jak dotąd ani jedna żaróweczka się nie przepaliła, odpukać oczywiście :mrgreen:
Żelu pisze: Dodam, że mam miły dla ucha sprzęcik w bagaju (wzmak 300 W RMS) i jak czasem dobitniej chcę go usłyszeć, a raczej poczuć, to światła aż wyraźnie przygasają i jak dotąd ani jedna żaróweczka się nie przepaliła, odpukać oczywiście :mrgreen:
Dołóż duży kondensator (około 1F), to zabezpieczysz zasilanie przed nagłymi szarpnięciami prądu, reflektory też przestana przygasać.
Kupiłem Philipsa Extreme Power +80% i postojówki Bluevision, jak przyjdą to wymienię te nightbreakery i zobaczymy jak to świeci.
- mike081988
- Forum Audi 80
panowie spalila mi sie zarowka mijania i postanowilemn kupic cos mocniejszego z tego wzgledu ze mam malowane lampy. Powiedzcie czy dobry zakup zrobilem. podaje stronke z zarowkami ktore nabylem...jeszcze sa w drodze.http://www.allegro.pl/item828109568.html
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
mike jak znajdziesz nazwę producenta tych żarówek i będzie to nazwa która coś ci mówi to może nie wywaliłes pieniędzy w błoto ale puki co to uległeś reklamie jak dzieciak i to bardzo młody.
PS 19 zł to nie kosztuje nawet jedna żarówka z kompletu porządnych baniek.
http://www.allegro.pl/item836243871_phi ... ratis.html
http://www.allegro.pl/item837756720_zar ... _nowa.html
wybierz sobie a te co kupiłeś to opraw w ramkę dla potomności i pamięci jak to reklama cię wydymała
PS2 żarówki 100/90W są nielegalne w użyciu na drogach publicznych
PS 19 zł to nie kosztuje nawet jedna żarówka z kompletu porządnych baniek.
http://www.allegro.pl/item836243871_phi ... ratis.html
http://www.allegro.pl/item837756720_zar ... _nowa.html
wybierz sobie a te co kupiłeś to opraw w ramkę dla potomności i pamięci jak to reklama cię wydymała
PS2 żarówki 100/90W są nielegalne w użyciu na drogach publicznych
to jest komplet w dodatku wysyłka gratis :-> Polecam je w 1000% :!:GreenGreen pisze:PS 19 zł to nie kosztuje nawet jedna żarówka z kompletu porządnych baniek.
http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html
zaprzeczyłeś sam sobie Tak, mam trochę słaby aku i taki kondzio 1 Farad pomógłby napewno. Co do pierwszego zdania Twojej wypowiedzi to nie ma reguły co do stosowania kondensatora. Jedni przy 200 RMS mają wyraźne spadki napięcia a inni, jak Ty, nie mają ich przy 500, choć całkiem szczerze, nie pijąc do nikogo nie chce mi się w to wierzyć W moim otoczeniu średnio od 300 w górę kondensator jest na wyposażeniu standardowym instalacji car audio a kumpel w Astrze ma nawet przy 200 i może otwierać na maxa jak samochód pół godz stoi bez włączonego silnika <ok>Oofol pisze:kondensatora nie ma sensu montować przy łącznej mocy wzmacniaczy poniżej 500W.
Ja bym podjechał do elektromechanika żeby sprawdził ci aku.
Pozdrawiam
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kolego niczego sobie nie zaprzeczałem - napisałem że do 500W nie ma sensu co nie znaczy że od razu przy 501W już jest to konieczne. Ja z reguły nie gram na wyłączonym silniku bo słucham muzyki w czasie jazdy.
Ja też znam ludzi którzy przy wzmacniaczu First 1600W zakładają kondek 1F od np Apharda /który po zmierzeniu będzie miał pewnie z 0,6F/ i twierdzą że jest niezbędny.
Ja się nie bawię w uliczne granie i nagłaśnianie okolicy.
Zajmuję się CA zawodowo i mam pewne doświadczenie także nie mam zamiaru się z nikim kłócić.
Pozdrawiam
Ja też znam ludzi którzy przy wzmacniaczu First 1600W zakładają kondek 1F od np Apharda /który po zmierzeniu będzie miał pewnie z 0,6F/ i twierdzą że jest niezbędny.
Ja się nie bawię w uliczne granie i nagłaśnianie okolicy.
Zajmuję się CA zawodowo i mam pewne doświadczenie także nie mam zamiaru się z nikim kłócić.
Pozdrawiam
ja również Chodziło mi o to, że najpierw piszesz, że kondzio nic by mi nie dał a później o słabym aku Jedno wyklucza drugie, bo w momencie, gdy występuję spadek napięcia kondensator przyszedłby z pomocą i oddał prąd do wzmaka zamiast ciągnąć z aku po grubych kablach narażając instalację elektryczną samochodu na spadki napięcia, również w żarówkach.Oofol pisze:nie mam zamiaru się z nikim kłócić.
Tak więc chciałem powiedzieć tylko tyle, że pomimo takich spadków napięcia (co prawda niezbyt częstych, ale jednak) żarówki dalej trzymają i mają się dobrze, co świadczy o ich jakości <ok>
Również pozdrawiam