[b3 1.8 JN] Problem z silnikiem,dymi na czarno i szarpie
[b3 1.8 JN] Problem z silnikiem,dymi na czarno i szarpie
Mam problem z tym silnikiem już od jakiegoś miesiąca a mianowicie,jak jest zimny to odpala normalnie ale obroty falują (nie zależnie od tego czy ciepły czy zimny) ale gdy rusze i chce dodać więcej gazu silnik dławi się i strasznie szarpie i przy okazji dodania gazu strasznie dymi na czrno (oleju nie ubywa z silnika) (sinik pracuje na benzynie nie był skażony gazem) zauwarzyłem również że silniik pali ponad 10l/100km Nie mam pomysłu czym to może być spowodowane..
Ostatnio zmieniony 09 gru 2009, 22:32 przez michala80, łącznie zmieniany 4 razy.
- corrado18g60r
- Forum Audi 80
Czrny dym z niespalonego paliwa, silnik nie jest w stanie przepalić mieszanki , ktora jest za bogata. Odepnij sonde i odepnij wtyczke od dolnego czujnika na krućcu głowicy . Jesli po odpieciu kostki od czujnika nie bedzie róznicy w pracy silnika to wymień go. Ja kupiłem ostatnio z firmy TOPRAN (dla próby) i powiem, ze do tej pory działa wysmienicie. A zmieniłem dlatego, ze przy próbie zdjecia kostki czujnik sie rozsypał.
Aha i jeszcze jedno czy samochód jezdzi na gazie ??
Aha i jeszcze jedno czy samochód jezdzi na gazie ??
Mógłbym, http://img9.imageshack.us/img9/2244/27867945.jpg na obrazku zaznaczyłem czerwonym kwadratem ten potencjometr przepływki,ale zanim zaczniesz rozbierać go czy coś podobnego to odpal silnik i odepnij od tego potencjometru trzy pinową kostkę po odpięciu odrazu powinno być czuc różnice w pracy silnika ja tak do tego doszedłemFtyczek pisze:kolego czy mógbyś zrobić małe fotostory jak to zrobiłeś ?