[B4 1,9 TD ] samoczynne zwiekszenie obrotów silnika.
[B4 1,9 TD ] samoczynne zwiekszenie obrotów silnika.
Mam pytanie . Co może się dziać że po uruchomieniu silnia bez względu czy zimny czy ciepły obroty najpierw są 850 ,nastepnie pomału zwiekszają się same do 900 i po około 1 minuty raptownie skaczą do 1000 i tak się już utrzymują. Po wyłączeniu silnka i odczekaniu 5 minut , procedura się powtarza .Mnie to nie przeszkadza ale co to może być. Dodam że dzieje się po kapitalce silnika.
Darek
Darek
- trepek
- Forum Audi 80

- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Podreguluj wydatek szczątkowy w pompie. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1103266#1103266 - niebieska strzałka.
Ja to samo mam, kwestia regulacji.
Ja to samo mam, kwestia regulacji.
W TD obroty są z alternatora, przez napięcie, a jak uruchomisz samochód to zaczyna ładować akumulator, włączasz światła, więc masz większe zapotrzebowanie. Alternator wtedy zwalnia i obroty maleją, później jak jest ciepły i naładuje wszystko to jest spoko.
U mnie jak odpale to mam mniej niż 800 obrotów, a później jak dodam gazu to zostaje na 950-970 więc tym się nie przejmuje. Jednak zauważyłem że przez pierwsze kilkanaście sekund silnik chodzi inaczej.
U mnie jak odpale to mam mniej niż 800 obrotów, a później jak dodam gazu to zostaje na 950-970 więc tym się nie przejmuje. Jednak zauważyłem że przez pierwsze kilkanaście sekund silnik chodzi inaczej.
-
spiczi
- Forum Audi 80

- Imię: Kris
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 1.6 JK
dubbler, po uruchomieniu silnika zanim zlapie on bodajże 60st jest tzw dogrzewanie (grzeja swiece zarowe) co powoduje pobor prądu na poziomie 50A i dlatego te nizsze obroty. Ja nie mam dogrzewania, ale mam taki sam objaw, mam jednak rezany obrotek i mysle ze on tez moze w jakis sposob zmieniac wskazania.
po nagłym wyłączeniu dogrzewania obroty wzrastają...spiczi pisze:po uruchomieniu silnika zanim zlapie on bodajże 60st jest tzw dogrzewanie (grzeja swiece zarowe) co powoduje pobor prądu na poziomie 50A i dlatego te nizsze obroty
podobny efekt jest przy włączaniu się wentylatora na chłodnicy -> obroty spadają...
to samo sie stanie od włączysz dmuchawe na 4bieg... wentylator dmuchawy też ma spory pobór prądu... i też obroty spadną...
generalnie nie ma się czym przejmować