[B4 1,9 TD ] samoczynne zwiekszenie obrotów silnika.
[B4 1,9 TD ] samoczynne zwiekszenie obrotów silnika.
Mam pytanie . Co może się dziać że po uruchomieniu silnia bez względu czy zimny czy ciepły obroty najpierw są 850 ,nastepnie pomału zwiekszają się same do 900 i po około 1 minuty raptownie skaczą do 1000 i tak się już utrzymują. Po wyłączeniu silnka i odczekaniu 5 minut , procedura się powtarza .Mnie to nie przeszkadza ale co to może być. Dodam że dzieje się po kapitalce silnika.
Darek
Darek
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Podreguluj wydatek szczątkowy w pompie. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1103266#1103266 - niebieska strzałka.
Ja to samo mam, kwestia regulacji.
Ja to samo mam, kwestia regulacji.
W TD obroty są z alternatora, przez napięcie, a jak uruchomisz samochód to zaczyna ładować akumulator, włączasz światła, więc masz większe zapotrzebowanie. Alternator wtedy zwalnia i obroty maleją, później jak jest ciepły i naładuje wszystko to jest spoko.
U mnie jak odpale to mam mniej niż 800 obrotów, a później jak dodam gazu to zostaje na 950-970 więc tym się nie przejmuje. Jednak zauważyłem że przez pierwsze kilkanaście sekund silnik chodzi inaczej.
U mnie jak odpale to mam mniej niż 800 obrotów, a później jak dodam gazu to zostaje na 950-970 więc tym się nie przejmuje. Jednak zauważyłem że przez pierwsze kilkanaście sekund silnik chodzi inaczej.
dubbler, po uruchomieniu silnika zanim zlapie on bodajże 60st jest tzw dogrzewanie (grzeja swiece zarowe) co powoduje pobor prądu na poziomie 50A i dlatego te nizsze obroty. Ja nie mam dogrzewania, ale mam taki sam objaw, mam jednak rezany obrotek i mysle ze on tez moze w jakis sposob zmieniac wskazania.
po nagłym wyłączeniu dogrzewania obroty wzrastają...spiczi pisze:po uruchomieniu silnika zanim zlapie on bodajże 60st jest tzw dogrzewanie (grzeja swiece zarowe) co powoduje pobor prądu na poziomie 50A i dlatego te nizsze obroty
podobny efekt jest przy włączaniu się wentylatora na chłodnicy -> obroty spadają...
to samo sie stanie od włączysz dmuchawe na 4bieg... wentylator dmuchawy też ma spory pobór prądu... i też obroty spadną...
generalnie nie ma się czym przejmować