Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK LPG] Zapach gazu przy zimnym silniku

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK LPG] Zapach gazu przy zimnym silniku

Post autor: rsdziadek » 12 gru 2009, 13:51

Witam.
Ujawnił się problem z instalacją sekwencyjną (stag300 , Valtek żółty :-( , Alaska :-( ), a mianowicie:
Przy niskich temperaturach powietrza, po osiągnięciu przez reduktor temp 40 st i przełączeniu na gaz przez kilka początkowych minut czuć wyraźnie zapach gazu we wnętrzu, później problem znika. Auto zachowuje się prawidłowo, normalnie reaguje na dodanie gazu, spalanie i dynamika bez zmian. Węże pomiędzy reduktorem a listwą wtryskową są szczelne, filtry niedawno wymienione.
Podejrzewam dogorywające wtryski (mają już niebotyczny przebieg 15 kkm ;-) ) ale dlaczego nie czuć gazu później ? Jakieś sugestie ?

damiango
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: damiango » 12 gru 2009, 14:12

wydaje mi się ze to tylko złudzenie ze go nie czujesz, wizyta u gazownika na pewno załatwi problem

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 12 gru 2009, 14:20

Musi być jakaś nieszczelność innej opcji raczej nie widzę.

Awatar użytkownika
misiek3456
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiek3456 » 13 gru 2009, 17:22

Witaj tak jest zawsze w niskich temperaturach latem nie bylo tego obiawu, jak silnik sie rozgrzeje to zapach znika jezeli tak, to wszystko jest w porzadku takie wlasciwosci lpg ;-)

Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rsdziadek » 14 gru 2009, 12:18

damiango pisze:...wizyta u gazownika na pewno załatwi problem
z gazowników w moim rejonie już się wyleczyłem ..
misiek3456 pisze:Witaj tak jest zawsze w niskich temperaturach latem nie bylo tego obiawu, jak silnik sie rozgrzeje to zapach znika jezeli tak, to wszystko jest w porzadku takie wlasciwosci lpg ;-)
To już moja trzecia zima na tej instalacji i te objawy pojawiły się po raz pierwszy, dlatego się zaniepokoiłem...

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 14 gru 2009, 12:25

Może masz nieczelny układ wydechowy przy kolektorze albo gdzieś nieco dalej i gdy silnik nie nabierze wystarczającej temperatury nie przepala do końca LPG. Niespalony gaz ucieka ze spalinami i trafia do kabiny. Ale przy takim układzie powinieneś później czuć zapach spalin...

covalsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: covalsky » 14 gru 2009, 22:16

Może Ci siada przepona w parowniku ja tak miałem. Początkowo był tylko zapach a z czasem przepona jeszcze bardziej siadła i doszło do tego, że po włączeniu zapłonu słychać było syk gazu z tej dziury w parowniku.

damiango
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: damiango » 14 gru 2009, 23:44

podobno w Rzeszowie w Eksie (zaraz koło kina helios) znają się na rzeczy..z tego co wiem to zakładają sekwencje takie jak Twoja i maja duże doświadczenie. Mam nadzieje ze nie jada na opinii sprzed paru lat, kolega miał jakieś problemy z regulacja..jeździł co tydzień po miejscowych fachowcach a wystarczyło ze raz wybrał się do nich i od reki załatwili problem na wiele miesięcy. Fakt faktem o dobrych gazowników niezwykle trudno:-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl