B3 [1,8 PM] zamarzl plyn w chlodnicy
- 

Krzysiek0112
- Forum Audi 80 
Witam panowie tak troche poczytałem i aż się przeraziłem gdyż w moim Audi 80 B3 1.8 Bezyna+LPG 90KM dziś zamarzł płyn ale miałem taki jak by ryż mi się z niego zrobił troszke poszperałem po forach i znalazłem ze można odpalic i niech się pomalutko na wolnych obrotach rozgrzewa zrobiłem tak i cuż płyn rozmarzł ale po tej operacji to trwało ponad godzine auto się zagrzało w sirodku było wszystko ok.
Trzy godziny puzniej odpaliłem auto niby wszystko ok ale po przejechaniu dosc kawałka gdy się zagrzał płyn z nagrzewnicy leciało mi zimne powietrze tempeatura rosła az do ponad 105 stopni a dalej leciało zimne powietrze jechałem około 30km/h bo widac jak za oknem biało 1500obr/min gdy dałem na bieg jałowy i podgazowałem to temperatura zaczeła spadac i zaczeło leciec ciepłe powietrze a na wolnych znow zimne i grzał sie płyn co obstawiacie ??? Sory za błedy szybko pisałem

Trzy godziny puzniej odpaliłem auto niby wszystko ok ale po przejechaniu dosc kawałka gdy się zagrzał płyn z nagrzewnicy leciało mi zimne powietrze tempeatura rosła az do ponad 105 stopni a dalej leciało zimne powietrze jechałem około 30km/h bo widac jak za oknem biało 1500obr/min gdy dałem na bieg jałowy i podgazowałem to temperatura zaczeła spadac i zaczeło leciec ciepłe powietrze a na wolnych znow zimne i grzał sie płyn co obstawiacie ??? Sory za błedy szybko pisałem
- 

Krzysiek0112
- Forum Audi 80 
A jest Możliwość że gdy był zmarznięty ten płyn i jak odpaliłem auto to uszkodziło jakieś łopatki pompy bo spotkałem się z wirnikiem plastikowymPieterB pisze:Krzysiek0112, wygląda jakby pompa wody zbyt małą wydajność miała
i czy jest możliwość uszkodzonej nagrzewnicy czytałem w wcześniejszych postach o tym
- 

Krzysiek0112
- Forum Audi 80 
maciek889 pisze:Jakby płyn rozsadził nagrzewnicę to by się lał płyn pod nogi. Wirnik pompy mogłeś uszkodzić ale w B3 jest chyba metalowy wiec nie tak łatwo.
Podczas jazdy z takim płynem mógł on znów zgęstnieć i zatkać chłodnicę i przez to silnik zaczął się grzać. Zobacz czy masz właściwy poziom płynu.
Gdy go rozmrazałem na wolnych obrotach 2 razy mi wykipił ze zbiornika wyrównawczego bo miałem otwaty korek i dolałem plynu więc jest w normie dzis sprubuje wypłukac chłodnice i dam znac czy poprawiło sie coś
- 

Krzysiek0112
- Forum Audi 80 
zdemontowałem chłodnice spuściłem (to co kiedyś było płynem :shock:  ) przepłukałem ją zimną wodą i wypadła mi gumka która znajduje się w reduktorze i sam syf była trochę przytkana postawiłem ją w ciepłym miejscu żeby się nagrzała do temperatury pokojowej i przepłukałem ja jeszcze raz ciepłą wodą zamontowałem wlałem płyn i zacząłem go rozgrzewać na wolnych obrotach niby wróciło  do nomy  ale ciepłe powietrze zaczęło lecieć nagle jak przekroczyło 95 stopni
  ale ciepłe powietrze zaczęło lecieć nagle jak przekroczyło 95 stopni  wydaje mi się ze trzeba będzie przepłukać cały układ wraz z nagrzewnicą chyba ona bd jeszcze przytkana ale to dopiero jak bd cieplej narazie będę jeździł tak jak jest. Dzięki wielkie za pomoc  <ok>
  wydaje mi się ze trzeba będzie przepłukać cały układ wraz z nagrzewnicą chyba ona bd jeszcze przytkana ale to dopiero jak bd cieplej narazie będę jeździł tak jak jest. Dzięki wielkie za pomoc  <ok>

ale ciepłe powietrze zaczęło lecieć nagle jak przekroczyło 95 stopni
  ale ciepłe powietrze zaczęło lecieć nagle jak przekroczyło 95 stopni  wydaje mi się ze trzeba będzie przepłukać cały układ wraz z nagrzewnicą chyba ona bd jeszcze przytkana ale to dopiero jak bd cieplej narazie będę jeździł tak jak jest. Dzięki wielkie za pomoc  <ok>
  wydaje mi się ze trzeba będzie przepłukać cały układ wraz z nagrzewnicą chyba ona bd jeszcze przytkana ale to dopiero jak bd cieplej narazie będę jeździł tak jak jest. Dzięki wielkie za pomoc  <ok>