Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głosniki - dobor i montaz podszybie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
PeterPain
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PeterPain » 31 maja 2007, 09:58

zastanawiam sie czy nie odlozyc troche i nie dac zrobic tego w profesjonalnej firmie
Za wykonanie instalacji w drzwiach liczą sobie ok 300 plnów (na jeden głośnik), ale efekt jest bardzo dobry... Sposób wykonania zależy także od tego czy masz szyby w prądach czy na korbe... Sam chciałem instalować głośniki w drzwiach przednich, ale po instalacji dodatkowych głośników wysokotonowych z przodu i z tyłu, oraz woofera w bagażniku (niestety trzeba było wygłuszyć bagaja łącznie z klapą, bo dostawał rezonansu, i drżała rejestracja oraz tylna półka) stwierdziłem że w zupełności mi to wystarczy. Dźwięk jest czysty, a woofer daje niezłego kopa po nerach kiedy potrzeba :-D .... Zaznaczam, że nie budowałem audio na zawody, tylko dla siebie i efekt jest bardziej niż zadowalający.
Pozdrawiam kolegów :lol:

Awatar użytkownika
sliszew
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliszew » 18 cze 2007, 19:41

MorajB4 pisze:Ja polecam takie swietnie grają !!!

HERTZ 126 zł z przesyłka
sory ze sie narzucam ale czy ta pianka na glosnikach pogarsza dzwiek czy tylko jest mniej trwala? bo widzialem takie w sklepie i jeszcze nic nie kupilem.no i jak wygluszyliscie podszybie-jakis filc?
a pozaty mam w tylnej pulce glosniki 20 lub 22 cm. w bagazniku tube napedzana wzmacniaczem -wszystko wbrew wszystkim waszym wskazowkom i nastepnego bledu nie chce popelnic :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 18 cze 2007, 20:23

Po co ci 20cm głośnik w półce jak masz tube? trochę dziwne rozwiązanie w półke włożył bym jakieś 16cm woofery ostatecznie a co do pianki to jest ona dużo mniej trwalsza i daje mniejszy bas głośniki z gumowym zawieszeniem dają więcej basu i z własnego doświadczenia powiem że grają słabiej. Co do wygłuszania to daj mate bitumiczną lub ostatecznie jakiś filc

Awatar użytkownika
Martinn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Martinn » 18 cze 2007, 23:19

Co do wygłuszenia to podstawa bo nie robi się echo i dzwięk jest znacznie lepszy. Podszybie wygłuszyłem filcem, a tylne drzwi gabka ktorą odpowiednio dociąłem i zamontowałem.

Awatar użytkownika
sliszew
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliszew » 19 cze 2007, 06:18

pierwszo kupilem te glosniki Pioniery na polke ale jeszcze po roku stwierdzilem ze to za slabo i dokupilem tube Blaupunkta i wzmacniacz.
Dzieki za rade,poszukam jakis innych glosnikow 8-)

[ Dodano: 2007-06-20, 19:22 ]
wlasnie dzisiaj odkrecilem przedni glosnik i okazalo sie ze "komora na glosnik "jest juz wygluszona bialym filcem na jakiejs macie :mrgreen: moze to juz fabryka instalowala takie rozwiazanie? glosniki orginalne Audi i po ustawieniu dzwieku na przud jest 0 basu i mizerna jakosc dzwieku :-( -konieczna wymiana 8-)

Awatar użytkownika
sliszew
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliszew » 21 cze 2007, 18:23

znowu was pomecze.widzialem glosniki z membrana nie gladka tylko jakas rabatą (wzor kratkownicy)czy ma to jakis wplyw na dzwiek?to byly firmy Pyle i Pioniera lub JBL.gosc pokazywal rowniez Boshmana i twierdzil ze są jakosciowo duzo lepsze od ich wczesniejszych wypustow-moc 250w.max a rms z 60w tylko uchwyt do przykrecania jest wykonany z plastiku.cena85zl.szt.
te byly 2 tonowe,a moze lepiej jakies basowki +gwizdki ale na podszybiu chyba to nic nie zmieni i nie ma sensu.
dzieki z gory za pomoc bo niemoge sie zdecydowac ;-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 cze 2007, 18:36

Cóź z tego jak ten Boszman ma 250W i 60W rms jak ta moc nie jest prawdziwa niektórzy producencie kłamią nawet prawdziwa moc. Wkońcu dziwne by Boszman zagrał tak jak JBL.. Ja od siebie odradzam Boshamny, Pioneer również nie zachwyca jakościa w tej kategorii głośników najlepiej zainwestuj z tańszych w Pyle albo coś z droższych JBLa

Awatar użytkownika
sliszew
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliszew » 21 cze 2007, 18:51

Pyle maja to rabata membrane czy to cos zmienia?moc chyba 200w max.,niebieskie,65zl.szt.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 cze 2007, 18:58

Nie, kształt membrany może być rozmaity i to zalezy od producenta choćby subwoofery JBL z wyższych serii mają chropowatą membranę tam podobno to coś daje ale nie wydaje mi sie by w 10tkach to miało duże znaczenie. Aha i nie patrz na moc max bo to nie ma nic wspólnego z realiami moc RMS to prawdziwe oznaczenie.

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 21 cze 2007, 19:11

Ja po konsultacjach z AUDI_A6 ;-) zdecydowałem się na PYLE .
dziś do mnie dotarły, wyglądają na solidne jak zamontuje to podzielę sie wrażeniami ;-) Co do membrany to raczej nie ma to zbyt dużego znaczenia, na pewno nie w tym przedziale cenowym ;-)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 12:06 przez ponczo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 cze 2007, 20:24

ponczo, Widze ze szybko reazlizujesz plany i dobrze, jak zamontujesz głośniki to podziel się wrażeniami pamiętaj o dobrym i solidnym podłączeniu i montażu ;-)

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 21 cze 2007, 21:51

AUDI_A6 pisze:ponczo, Widze ze szybko reazlizujesz plany i dobrze, jak zamontujesz głośniki to podziel się wrażeniami pamiętaj o dobrym i solidnym podłączeniu i montażu ;-)
Jak tylko w weekend znajdę trochę wolnego czasu od razu zabieram sie do montażu.
Radio i głośniki już czekają ;-) Przy okazji montażu alarmu puszcze chyba kabel + i sygnałowy do bagażnika ale niestety tylne nagłośnienie będzie musiało jeszcze poczekać na rozbudowę :-/

Awatar użytkownika
sliszew
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sliszew » 22 cze 2007, 18:05

kupilem dzisiaj tez glosniczki i odrazu je zamontowalem :lol: przy kupnie poprosilem czy mozna je podlaczyc i przymierzyc-dzieki temu wybralem te co najlepiej graly.wysokosc 65mm z ogromnym magnesem ale naszczesie z wielkim trudem wlazly(prawie ze na sile)-o drżeniu żadnym chociaz nie ma mowy :mrgreen: byly JBL 25w rms za 156zl.te pasowaly idealnie tylko ta cena troszke mogla byc mniejsza :-(

po podlaczeniu zauwazylem ze poprawil sie dzwiek rowniez tylnych glosnikow-byc moze ze teraz jest rowniejszy rozklad mocy na wyjsciu z radia

z czasem zmienie jeszcze kabelki przednie na grubsze 8-)
:-D to jest to czego szukalem

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 22 cze 2007, 20:43

Zarzuć fotami zobacze sobie jaki model wybrałeś głośników :-P

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 22 cze 2007, 22:44

PeterPain pisze:Witam.
W B4 seryjnie głośniki są tylko na podszybiu.
Ja rozbudowując swoje Car-Audio zmieniłem Oryginalne ( montowane były głośniki Nokia ) na Pioneera i...gra nie warta świeczki :-/ ...wróciłem do oryginału dodając dodatkowo tweetery (wysokotonowe Tonsila) i efekt jest o wiele lepszy :-D ....nie zmienia to faktu że od 10cm głośnika w podszybiu nie można wymagać mega basu!!! Jest to po prostu nie możliwe.

Wybierając głośniki na podszybiu trzeba zwrócić uwagę czy można odłamać dwa przeciwległe zaczepy bo inaczej się nie zmieszczą!!! :lol:

Pozdrawiam ;-)
pokaz te tweetery?? gdzie i jak to zamontowales?? bo mam 6 glosnikow w oryginale...ale czegos mi brakuje:( wiec moze to dobre rozwiazanie??dzieki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl