Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK LPG] Ciśnienie w układzie chłodzenia, wycieki

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK LPG] Ciśnienie w układzie chłodzenia, wycieki

Post autor: abes7 » 23 sty 2010, 15:11

Wszystko zaczęło się przed wakacjami, zaczęło ubywać płyny z układu chłodzenia, wycieku nie było widać. Oleju nie przybywało, nie był oleju w układzie chłodzenia, nie bulgotało w zbiorniczku wyrównawczym – więc wykluczyłem uszczelkę pod głowicą. Obwiązałem króćce i łączenia węży bandażem, po miesiącu znalazłem (bandaż zabarwiony na zielono- ale suchy) sączyło się z węży idących do nagrzewnicy i z wężyka powrotnego z chłodnicy. Długo nie pojeździłem we wrześniu zaczęło kapać z węży idących do parownika – wymieniłem sparciały końcówki. W październiku zaczęło cieknąć króćcem wychodzącym z tyłu głowicy – wymieniłem, końcem października drugi króciec ten z czujnikami – wymieniłem, wymieniłem też korek zbiorniczka wyrównawczego.

Mam wrażenie że ciśnienie w układzie jest za wysokie i szuka se najsłabszego elementu w układzie, dzisiaj zaczęło cieknąć z pod króćca z czujnikami – dokręciłem na razie jest ok.
Czym może być spowodowane zwiększone ciśnienie?
Termostat się otwiera bo obydwa węże z chłodnicy są gorące, temperatura silnika na wskaźniku jakieś 97 stopni, na komputerze 94 stopnie.

Pod spodem fotka starego króćca zrobił się jajowaty i pękł nie wiadomo od czego.
Obrazek

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 23 sty 2010, 15:38

Wyrównaniem ciśnienia zajmuje się niebieski korek na zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego, podjedź do sklepu nie kosztuje więcej niż 20zł.Jeśli jest uszkodzony i wykluczyłeś uszczelkę pod głowicą to w nim tkwi problem.

leopard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leopard » 23 sty 2010, 15:47

Kolego musisz wiedzieć że audi ma zamkniety cisnieniowy układ chłodzenia tzn że układ jest szczelny i podczas pracy silnika utrzymuje się ciśnienie około jednego bara nie pamietam już dokładnie wartości ciśnienia, do regulacji tej wartości cisnienia służy korek w zbiorniku wyrównawczym w którym jest zawór ciśnieniowy i po przekroczeniu tego ciśnienia otwiera się tyle z opisu technicznego... :-D a teraz prosta rada jak bez jakich kolwiek kosztów usunąć usterke aby nie było wycieków z przewodów itd :lol: poprostu kolego poluzuj korek na zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego tak żeby miał niewielki luz i mogło ciśnienie swobodnie sie wyrównywać a napewno nie będzie nigdzie ciekł płyn z układu chłodzącego ...pozdrawiam

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 23 sty 2010, 15:49

Wymień korek i nie nalewaj płynu na max tylko minimum i zobaczysz co się będzie działo ;-)

abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: abes7 » 23 sty 2010, 16:18

korek wymieniony, płynu cały czas mam na minimum

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 23 sty 2010, 16:45

Jeśli korek wymieniony to po rozgrzaniu silnika spróbuj ścisnąć ręką najgrubszy wąż idący od głowicy do chłodnicy, jeśli bez problemu dasz radę go ścisnąć to problem nie tkwi w za dużym ciśnieniu.

leopard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [80 B4 2.0 ABK LPG] Ciśnienie w układzie chłodzenia, wyc

Post autor: leopard » 23 sty 2010, 18:39

abes7 pisze:Wszystko zaczęło się przed wakacjami, zaczęło ubywać płyny z układu chłodzenia, wycieku nie było widać. Oleju nie przybywało, nie był oleju w układzie chłodzenia, nie bulgotało w zbiorniczku wyrównawczym – więc wykluczyłem uszczelkę pod głowicą. Obwiązałem króćce i łączenia węży bandażem, po miesiącu znalazłem (bandaż zabarwiony na zielono- ale suchy) sączyło się z węży idących do nagrzewnicy i z wężyka powrotnego z chłodnicy. Długo nie pojeździłem we wrześniu zaczęło kapać z węży idących do parownika – wymieniłem sparciały końcówki. W październiku zaczęło cieknąć króćcem wychodzącym z tyłu głowicy – wymieniłem, końcem października drugi króciec ten z czujnikami – wymieniłem, wymieniłem też korek zbiorniczka wyrównawczego.

Mam wrażenie że ciśnienie w układzie jest za wysokie i szuka se najsłabszego elementu w układzie, dzisiaj zaczęło cieknąć z pod króćca z czujnikami – dokręciłem na razie jest ok.
Czym może być spowodowane zwiększone ciśnienie?
Termostat się otwiera bo obydwa węże z chłodnicy są gorące, temperatura silnika na wskaźniku jakieś 97 stopni, na komputerze 94 stopnie. jeszcze jedna uwaga piszą koledzy że wymienić korek i co to da jak za pare groszy kupuje się tandetną podrube gdzie pasuje tylko kształt i gwint orginalny kosztowałby bardzo dużo w porównaniu z tą dostepną tandetą też kupiłem i co ciekło jak opisuje kolega :-) poprostu jak pisałem wcześniej trzeba go poluzować i to nic nie kosztuje i ustaną wycieki

Pod spodem fotka starego króćca zrobił się jajowaty i pękł nie wiadomo od czego.
[url=http://images47.fotosik.pl/251/23d63d03732514e3med.jpg]Obrazek[/URL]

abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: abes7 » 24 sty 2010, 11:51

Dam rade ścisnąć wąż między głowicą a chłodnicą bez problemu. Możliwe że termostat za późno się otwiera i ciśnienie kumuluje się na małym obiegu?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 24 sty 2010, 18:03

abes7 pisze:Termostat się otwiera bo obydwa węże z chłodnicy są gorące, temperatura silnika na wskaźniku jakieś 97 stopni, na komputerze 94 stopnie.
Czy to aby minimalnie nie za duża temperatura. Powinien trzymać coś około 89-90 stopni z tego co się orientuje :roll:

abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: abes7 » 24 sty 2010, 19:28

zawsze wskazywało nieco ponad 90 stopni i nigdy ani w korku ani upałach nie doszło do 100

[ Dodano: 2010-02-23, 15:10 ]
Od wymiany króćca temperatura silnika wzrosła przynajmniej na wskazaniach, przed wymianą miałem zawsze 87-93 teraz 94-96, korkach lub jak się zakopałem w śniegu i nie mogłem wyjechać temperatura osiąga około 100 stopni i wentylatory zbijają temperaturę do 90 stopni, co mogłem sknocić przy wymianie króćca że temperatura wzrosła?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl