[b4 1.9 tdi 1Z] wyciek płynu chłodniczego
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1Z] wyciek płynu chłodniczego
witam.Panowie zauważyłem dziś że mam lekki wyciek płynu chłodniczego z króćca w którym zamontowany jest czujnik od świec żarowych.na zdjęciu na dole przedstawiam o co mi chodzi dokładnie.chodzi o to że króciec jest przykręcony do silnika pewnie na jakiejś uszczelce ale płyn leci mi nie z łączenia króćca z silnikiem tylko tak jakby z tej śruby którą jest ten króciec do silnika przykręcony.czy ta śruba też ma jakieś uszczelnienie czy co bo nic tam nie widać jak to jest zamontowane i z czego cieknie...druga sprawa to zastanawiam się czy mogę z tą usterka jeździć bo mam za dwa dni wyjazd i muszę zrobić z 300km a boję się żeby mi płynu gdzieś nie wywaliło... co ciekawe w etce widzę że jest uszczelniacz między króćcem a silnikiem i nic więcej a to leci tak jakby z tej śruby...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 22:42 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
jest tam oring króciec kosztuje grosze i spokojnie możesz jechać na wszelki wypadek weź z sobą 5tkę płynu możesz spróbować sam oring wymienić ale lepiej kup cały króciec a ta śruba nie ma żadnego uszczelnienia bo na cały króciec jest założony oring
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 22:44 przez gibaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tak masz rację bo sprawdziłem w etce że jest tam uszczelka jednak płyn leci mi z przodu tak jakby z tej śruby a nie z uszczelnienia...na zdjęciu zaznaczyłem czerwonym gdzie jest uszczelka a żółtym z czego leci płyn.ciekawe czemu leci przy śrubie a nie z uszczelki i co oznacza ten niebieski nalot jakby klej czy coś takiego...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 22:48 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
- jankes3001
- Forum Audi 80
- jankes3001
- Forum Audi 80
- jankes3001
- Forum Audi 80
Witam.A ten płyn jak wycieka to widać go na ciepłym silniku czy na zimnym bo jak na ciepłym to zile a jak na zimnym to na razie sprawdzaj stan płynu i do przodu a jak będziesz miał chwilę czasu to spuść ze zbiorniczka płyn i z trójnika zdejmij przewód,może ci płynu jeszcze trochę poleci ale chyba nie za dużo.Odkręć trójnik na nim jest oryng jak masz blisko do sklepu z częściami do ciągników lub samochodów weź go ze sobą i kup minimalnie grubszy niż był stary.Na pewno grosze kosztuje bo sam też tak kupiłem i nie ma znaku po wycieku.Ewentualnie silikon wysokotemperaturowy ale to już wtedy musi parę godzin postać żeby zastygł.Radzę tą pierwszą opcję czyli nowy oryng POZDRO.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
kupiłem wczoraj ten króciec i zamontowałem bez większych problemów jednak wkurzyłem się trochę bo mocowanie na czujnik od świec było trochę głębsze niż w oryginalnym i po zamontowaniu wszystkiego czujnik lekko się poruszał no i jak nie trudno zgadnąć po naciśnięciu górnego węża od chłodnicy ciekł przez niego płyn.musiałem założyć dwa inne trochę cieńsze oringi które w sumie były grubsze od oryginalnego no i jak na razie wszytko jest ok...