[B3Q 2.3 20V 7A]wymiana rozrządu i stuki w napędzie
A czy wymiana łańcuszka to coś skomplikowanego? czy jak zdejmie się dekiel to trzeba zmieniać uszczelkę.
Oraz na co warto zwrócić uwagę i czy jakieś niespodzianki podczas wymiany?
No i czytałem że mechanicy robią to marudząc bo muszą trochę przodu zdjąć, a jak to zrobić bez zdejmowania? czy to jakaś sztuczka czy po prostu mało wygodne i mozolne ale powoli się da?
Oraz na co warto zwrócić uwagę i czy jakieś niespodzianki podczas wymiany?
No i czytałem że mechanicy robią to marudząc bo muszą trochę przodu zdjąć, a jak to zrobić bez zdejmowania? czy to jakaś sztuczka czy po prostu mało wygodne i mozolne ale powoli się da?
Zderzaka nie trzeba zdejmować, wystarczy odkręcić 6 śrub i zdjąć łącznik między lampami i odchylić chłodniczkę wody, ale niektórzy naciągacze robią z tego taką afere jakby musieli silnik cały wyciagać.Leski pisze:No i czytałem że mechanicy robią to marudząc bo muszą trochę przodu zdjąć, a jak to zrobić bez zdejmowania? czy to jakaś sztuczka czy po prostu mało wygodne i mozolne ale powoli się da?
No właśnie pamiętam jak w B4 w tdi chlodnicę wyjmowali.jmm pisze: Zderzaka nie trzeba zdejmować, wystarczy odkręcić 6 śrub i zdjąć łącznik między lampami i odchylić chłodniczkę wody, ale niektórzy naciągacze robią z tego taką afere jakby musieli silnik cały wyciagać.
No dobra w miarę postępu prac będę pytał.
Dzięki za pomoc
Sama wymiana łańcuszka nie jest skomplikowana jak już zdejmujesz dekiel to kup od razu uszczelkę - będziesz miał spokój na przyszłość.Leski pisze:A czy wymiana łańcuszka to coś skomplikowanego? czy jak zdejmie się dekiel to trzeba zmieniać uszczelkę.
Przy wymianie łańcuszka dobrze by było żeby wszystkie śruby i panewki w tych samych miejscach co przed odkręceniem . Zakładając łańcuszek szczególna uwagę zwróć na znaki na wałkach - muszą być naprzeciw siebie, ja chwilkę się męczyłem żeby tak było (zawsze przeskakiwało mi o jeden ząbek )
W sumie więcej czasu zajmuje rozkręcanie i zdejmowanie wszystkiego (dolot itp.) żeby się dostać do wałków niż sama wymiana łańcuszka
Pozdrawiam
Poprostu brzęczy jak by ci ktoś tam śrubek i nakrętek nasypał, bardziej obrazowo to jak silnik suzuki gsxPABLO pisze:Ponczo.....A jaki jest odgłos złego łańcuszka?
Przy koszcie 35zł to chyba nie ma co nad tym się zastanawiać
[ Dodano: 2007-06-11, 10:31 ]
Jeszcze skorzystam że jest tutaj kilku posiadaczy 20v to spytam na jakim oleju jeździcie?
Najprawdopodobnie miałem w swoim półsysntetyk 10W40, ale nie wiem jakiej firmy.
Czy lepiej zmienić na pełny syntetyk czy jeździć dalej na pół?
Przebieg 180tys blisko prawdopodobny
Ostatnio zmieniony 11 cze 2007, 11:11 przez Leski, łącznie zmieniany 1 raz.