[80 B3 1,8 ALL] Tuning silnika z epoki- ABT, Nothele itd.
Właśnie tak zlożyły się okoliczności że mam:Oofol pisze:A co chcesz pasować?
B4 avanta 1.6 z wtryskiem (coś około 102koni), głowicę od silnika 3aa (czyli 2.0 85kw) oraz kompletny wydech, także b4 z silnikiem 2.0 na monowtryskie (wszystko koncząc na wydechu).
Na wiosnę mam zaczynać trochę z modami swego silnika PM i czy jest coś co oprócz wydechów i kolektorów warto byłoby zapożyczyć z tych silników. Posiadam także silnik od audi 200 134kw ale raczej odpuszczam sobie taką pracę bo potrzebuję auta na gaz i ekonomicznego w miarę
[ Dodano: 2010-02-15, 10:18 ]
Na wiosne chyba przełoże przednie hamulce od b4 bo są tam wentylowane, oraz tylne, bo są tam tarcze
Korekcja błędów... Baaardzo proszę...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 17:01 przez ramzes13, łącznie zmieniany 2 razy.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zmartwię cię bo kolektory ssące ci nie podejdą... Wydech masz tej samej średnicy więc nie ma sensu...
Proponuje polerkę zaworów, wymianę uszczelniaczy, pasowanie kolektorów z głowicą + powiększenie kanałów wlot/wylot, montaż dobrego filtra powietrza i oleju (Knecht robi najlepsze seryjne - najlepsza przepuszczalność/filtrowanie), ewentualnie odciążenie koła zamachowego. Dożo więcej już nie podziałasz.
Proponuje polerkę zaworów, wymianę uszczelniaczy, pasowanie kolektorów z głowicą + powiększenie kanałów wlot/wylot, montaż dobrego filtra powietrza i oleju (Knecht robi najlepsze seryjne - najlepsza przepuszczalność/filtrowanie), ewentualnie odciążenie koła zamachowego. Dożo więcej już nie podziałasz.
co tyczy wydechowych to w 1.6 od b4 jest dwururka taka jak w 2.0 85kw a wiec podejrzewam ze bardziej odetchany wylot ma byc. Co zas ssacych to sie zgadzam od 2.0 85kw i 1.6 to niepodejda, zas ten jez w kolektorze od b4 mono rozni sie, ma wiecej tych kolcow i sa mniejsze. Co sadzisz?
Na konto glowicy to chyba bede kombinowac z wlotami wylotami, jest osoba ktora za 400lt zrobi mi porting glowicy
[ Dodano: 2010-02-18, 17:02 ]
Wyprawiłem. Przepraszam kożystam z internetu na pracy a tu nie zawsze jest czasu do poprawnego pisania
Na konto glowicy to chyba bede kombinowac z wlotami wylotami, jest osoba ktora za 400lt zrobi mi porting glowicy
[ Dodano: 2010-02-18, 17:02 ]
Wyprawiłem. Przepraszam kożystam z internetu na pracy a tu nie zawsze jest czasu do poprawnego pisania
Kartoczyli ITB tu masz linkaKarto pisze:Gdzieś na forum był link do filmiku, gdzie w kolektor dolotowy (silnik wolnossący oczywiście, niestety nie pamiętam jaki dokładnie) były wstawione przepustnice od motorów- w ten sposób silnik mógł zasysać powietrze o wiele sprawniej (cały dolot był o wiele krótszy) i podobno szmocy mu od tego przybywało.
https://audi80.pl/all-pbitb-co-wy-na ... hlight=itb
link do filmiku z golfa ale już go nie ma
na YT kiedyś znalazłem filmik przedstawiający ITB do 5 garowca