[B4 all] Prostowanie alufelg-kwestia opłacalności.
[B4 all] Prostowanie alufelg-kwestia opłacalności.
Witam.
Temat był zapewne poruszany wielokrotnie na forum ale chciałbym poznać opinie kolegów na temat konkretnie tmoich alusek...
Wiec kilka pytań:
1. Czy jest sens prostować takie alufelgi(stosunek wartość felg/cena usługi) :?:
2. Czy zna ktoś może godny polecenia zakład zajmujący się tego typu rzeczami w woj. świętokrzyskim lub śląskim :?:
3. Czy felgi po takim zabiegu trzeba malować :?: bo szczerze moje juz sie prosza o malowanie. Rant był nawet polerowany i pokryty jakim bezbarwnym klerem który niestety odpadł....
4. W związku z poprzednim pytaniem czy może lepiej zrobić poler całej alufelgi :?:
Czytałem co nieco o polerowaniu felg i sam raczej bym się nie podjął tego , wiec od razu pytanko ile by kosztowało polerowanie takich alufelg jeśli ktoś sie tym zajmuje :?:
5. Czy taka alufelga po prostowaniu jest osłabiona :?: Tzn jeśli zalicze kolejna dziure czy nie pęknie :?:
Uff mam nadzieje że bardzo nie zanudziłem tymi pytaniami i że wątek nie zostanie usunięty...
Pozdrawiam!!!
[ Dodano: 2010-02-21, 13:01 ]
P>S> i jescze pytanko nie na temat lae szkoda zaśmiecac forum nowym wątkiem. Ma może ktoś namiary gdzie można dostać taki zderzaczek jak ma kolega anton lub może chce ktoś taki odsprzedać :?:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... f0b2301f16
Temat był zapewne poruszany wielokrotnie na forum ale chciałbym poznać opinie kolegów na temat konkretnie tmoich alusek...
Wiec kilka pytań:
1. Czy jest sens prostować takie alufelgi(stosunek wartość felg/cena usługi) :?:
2. Czy zna ktoś może godny polecenia zakład zajmujący się tego typu rzeczami w woj. świętokrzyskim lub śląskim :?:
3. Czy felgi po takim zabiegu trzeba malować :?: bo szczerze moje juz sie prosza o malowanie. Rant był nawet polerowany i pokryty jakim bezbarwnym klerem który niestety odpadł....
4. W związku z poprzednim pytaniem czy może lepiej zrobić poler całej alufelgi :?:
Czytałem co nieco o polerowaniu felg i sam raczej bym się nie podjął tego , wiec od razu pytanko ile by kosztowało polerowanie takich alufelg jeśli ktoś sie tym zajmuje :?:
5. Czy taka alufelga po prostowaniu jest osłabiona :?: Tzn jeśli zalicze kolejna dziure czy nie pęknie :?:
Uff mam nadzieje że bardzo nie zanudziłem tymi pytaniami i że wątek nie zostanie usunięty...
Pozdrawiam!!!
[ Dodano: 2010-02-21, 13:01 ]
P>S> i jescze pytanko nie na temat lae szkoda zaśmiecac forum nowym wątkiem. Ma może ktoś namiary gdzie można dostać taki zderzaczek jak ma kolega anton lub może chce ktoś taki odsprzedać :?:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... f0b2301f16
Prostowanie rozpatrzyłbym pod kątem z której strony masz wgniecenie, jeśli od wewnątrz to możesz to zrobić, a jeśli od zewnątrz to wywal felgę, bo jest zbyt pospolita i zbyt tania by się bawić w prostowanie. Lepiej kup od kogoś, kto rozwalił pozostałe. Mój kumpel ma takie 3 fele, ale w rozstawie 4x100... może Ci tanio dać jedną i sobie nawiercisz nowe otwory, ale ja bym się bał lepiej kupić 1szt 4x108 i już. Albo kupić fajniejsze kółka
Np. RH ZW1 jakie pokazałeś przy okazji zderzaka
Polerka w Azevach A mi się nie podoba.
Np. RH ZW1 jakie pokazałeś przy okazji zderzaka
Polerka w Azevach A mi się nie podoba.
Wgniecenia sa prawdopodobnie nie jedne i nie na jednej feldze. Tylko opinia człowieka z wulkanizacji: "Jeżdzi Pan na jajkach" utwierdza mnie w przekonaniu że najwyżasza pora coś z tym zrobić... tzn z felgami oczywiście
[ Dodano: 2010-02-21, 13:37 ]
P<S
[ Dodano: 2010-02-21, 13:37 ]
P<S
ATLAS Twoje też są niekiepskie. Fajnie sie prezentują. Szacun!!!ATLAS pisze:Np. RH ZW1 jakie pokazałeś przy okazji zderzaka
PI7er, nawiercanie felg jest bardzo często stosowane przy rarytasowych felgach z dekielkami. Szczególnie w wypadku BBS RS, choć spotykałem Brocki B1 10J17" oraz Borbety A 10J16" przewiercane z 5 na 4 śruby. Wszystko można zrobić wystarczy troszkę poczytać o tuningu i dowiedzieć się co ludzie potrafią zrobić dla swoich bryczek.
Pomysł z ropą nie jest adekwatny, bo benzyna jest łatwo dostępna ;]
Pomysł z ropą nie jest adekwatny, bo benzyna jest łatwo dostępna ;]
- kontestator
- Forum Audi 80
Malowanie felg to banał, jeśli nie zależy Ci na wielkiej trwałości to możesz to zrobić sobie samemu w domu. Papierem ściernym ładnie wszytko matujesz, walisz podkład, na to lakier - tu już zależy jaki dobierzesz jak z klarem itp. najpierw zdecyduj się na kolor felg i rodzaj farby, a potem to już pójdzie jak z płatka.
Jak nie masz kasy na nowe felgi to moim zdaniem warto się pomęczyć, bo odświeżona felga - dzięki temu że wygląda jak nowa - bardzo dużo dodaje do samochodu jakości. Jak masz kase - kup ronal turbo
Jak nie masz kasy na nowe felgi to moim zdaniem warto się pomęczyć, bo odświeżona felga - dzięki temu że wygląda jak nowa - bardzo dużo dodaje do samochodu jakości. Jak masz kase - kup ronal turbo
ja prostowałem dwie felgi przednie z golfa 2 i efekt byl zadowalający ale Pan który to mi robił odrazu zaznaczył iż felga może pęknąć, nie dać się do końca naprawić i oni nie biorą odpowiedzialności zato, wyprostowali mi je ale na jednej feldze jest mały ślad z prostowania małe uszkodzenie na rancie, koszt to 50zł za sztuke zapłaciłem, ale prostowanie głównie zależy od rodzaju uszkodzeń i czy nadają się do naprawy, lepiej kupić używki proste jeśli to jakieś pospolite felgi a nie wymyślne bo cene może być zbliżona do ceny napraw felgi i na razie nie myśle za bardzo o kupnie felg do audi bo dziur coraz więcej a nie zawsze da się je uniknąć.
wszystko zależy od wielkości uszkodzeń, najlepiej jak podjedziesz gdzieś i wyceni to fachowiec.
tu masz link do orientacyjnych kosztów http://www.renowacjafelg.pl/cennik/ , ale myślę, że u Ciebie w regionie będzie trochę taniej..
według mnie jeżeli chcesz mieć ładne "stare" felgi to opłaca się zainwestować i zregenerować.
tu masz link do orientacyjnych kosztów http://www.renowacjafelg.pl/cennik/ , ale myślę, że u Ciebie w regionie będzie trochę taniej..
według mnie jeżeli chcesz mieć ładne "stare" felgi to opłaca się zainwestować i zregenerować.
no właśnie ale oby sie nie naciąć na takie same jak moje(tzn na taki sam stan.... )diablo228 pisze:lepiej kupić używki proste jeśli to jakieś pospolite felgi a nie wymyślne bo cene może być zbliżona do ceny napraw felgi
Kupie ładnie pieknie założe gumy a tu może byc zonk...
i tu jest pies pogrzebany miejmy nadzieje ze nie wszystkie felgi są dupniete bo koszt prostowania+ malowanie... hmmmmPietrek pisze:tu masz link do orientacyjnych kosztów http://www.renowacjafelg.pl/cennik/ ,