Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 all] Prostowanie alufelg-kwestia opłacalności.

ODPOWIEDZ
SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 all] Prostowanie alufelg-kwestia opłacalności.

Post autor: SHASTU84 » 21 lut 2010, 12:47

Witam.
Temat był zapewne poruszany wielokrotnie na forum ale chciałbym poznać opinie kolegów na temat konkretnie tmoich alusek...
Wiec kilka pytań:

1. Czy jest sens prostować takie alufelgi(stosunek wartość felg/cena usługi) :?:

2. Czy zna ktoś może godny polecenia zakład zajmujący się tego typu rzeczami w woj. świętokrzyskim lub śląskim :?:

Obrazek

3. Czy felgi po takim zabiegu trzeba malować :?: bo szczerze moje juz sie prosza o malowanie. Rant był nawet polerowany i pokryty jakim bezbarwnym klerem który niestety odpadł.... Obrazek

4. W związku z poprzednim pytaniem czy może lepiej zrobić poler całej alufelgi :?:
Czytałem co nieco o polerowaniu felg i sam raczej bym się nie podjął tego , wiec od razu pytanko ile by kosztowało polerowanie takich alufelg jeśli ktoś sie tym zajmuje :?:

5. Czy taka alufelga po prostowaniu jest osłabiona :?: Tzn jeśli zalicze kolejna dziure czy nie pęknie :?: Obrazek

Uff mam nadzieje że bardzo nie zanudziłem tymi pytaniami i że wątek nie zostanie usunięty...
Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2010-02-21, 13:01 ]
P>S> i jescze pytanko nie na temat lae szkoda zaśmiecac forum nowym wątkiem. Ma może ktoś namiary gdzie można dostać taki zderzaczek jak ma kolega anton lub może chce ktoś taki odsprzedać :?:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... f0b2301f16

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 21 lut 2010, 13:23

Prostowanie rozpatrzyłbym pod kątem z której strony masz wgniecenie, jeśli od wewnątrz to możesz to zrobić, a jeśli od zewnątrz to wywal felgę, bo jest zbyt pospolita i zbyt tania by się bawić w prostowanie. Lepiej kup od kogoś, kto rozwalił pozostałe. Mój kumpel ma takie 3 fele, ale w rozstawie 4x100... może Ci tanio dać jedną i sobie nawiercisz nowe otwory, ale ja bym się bał :) lepiej kupić 1szt 4x108 i już. Albo kupić fajniejsze kółka :)
Np. RH ZW1 :D jakie pokazałeś przy okazji zderzaka :P

Polerka w Azevach A mi się nie podoba.

SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SHASTU84 » 21 lut 2010, 13:34

Wgniecenia sa prawdopodobnie nie jedne i nie na jednej feldze. Tylko opinia człowieka z wulkanizacji: "Jeżdzi Pan na jajkach" utwierdza mnie w przekonaniu że najwyżasza pora coś z tym zrobić... tzn z felgami oczywiście ;-)

[ Dodano: 2010-02-21, 13:37 ]
P<S
ATLAS pisze:Np. RH ZW1 :D jakie pokazałeś przy okazji zderzaka :P
ATLAS Twoje też są niekiepskie. Fajnie sie prezentują. Szacun!!!

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 21 lut 2010, 17:18

@ATLAS pogratulowac pomyslowosci z nawiercaniem...

Zapominiales tez koledze podpowiedziec ze zamiast benzyny moze kupowac rope naftowa i w wyniku rektyfikacji ropy naftowej uzyskiwac benzyne... <ok>

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 21 lut 2010, 22:30

PI7er, nawiercanie felg jest bardzo często stosowane przy rarytasowych felgach z dekielkami. Szczególnie w wypadku BBS RS, choć spotykałem Brocki B1 10J17" oraz Borbety A 10J16" przewiercane z 5 na 4 śruby. Wszystko można zrobić :) wystarczy troszkę poczytać o tuningu i dowiedzieć się co ludzie potrafią zrobić dla swoich bryczek.

Pomysł z ropą nie jest adekwatny, bo benzyna jest łatwo dostępna ;]

Awatar użytkownika
kontestator
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kontestator » 21 lut 2010, 23:30

Malowanie felg to banał, jeśli nie zależy Ci na wielkiej trwałości to możesz to zrobić sobie samemu w domu. Papierem ściernym ładnie wszytko matujesz, walisz podkład, na to lakier - tu już zależy jaki dobierzesz jak z klarem itp. najpierw zdecyduj się na kolor felg i rodzaj farby, a potem to już pójdzie jak z płatka.

Jak nie masz kasy na nowe felgi to moim zdaniem warto się pomęczyć, bo odświeżona felga - dzięki temu że wygląda jak nowa - bardzo dużo dodaje do samochodu jakości. Jak masz kase - kup ronal turbo ;)

Awatar użytkownika
levis1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: levis1991 » 22 lut 2010, 07:11

woj. lubelskie prostowanie jednej felgi koszt ok 40-50zł ? i na pewno nie wszystkie masz pogięte :)

Awatar użytkownika
diablo228
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: diablo228 » 22 lut 2010, 10:16

ja prostowałem dwie felgi przednie z golfa 2 i efekt byl zadowalający ale Pan który to mi robił odrazu zaznaczył iż felga może pęknąć, nie dać się do końca naprawić i oni nie biorą odpowiedzialności zato, wyprostowali mi je ale na jednej feldze jest mały ślad z prostowania małe uszkodzenie na rancie, koszt to 50zł za sztuke zapłaciłem, ale prostowanie głównie zależy od rodzaju uszkodzeń i czy nadają się do naprawy, lepiej kupić używki proste jeśli to jakieś pospolite felgi a nie wymyślne bo cene może być zbliżona do ceny napraw felgi i na razie nie myśle za bardzo o kupnie felg do audi bo dziur coraz więcej a nie zawsze da się je uniknąć.

Pietrek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pietrek » 22 lut 2010, 11:43

wszystko zależy od wielkości uszkodzeń, najlepiej jak podjedziesz gdzieś i wyceni to fachowiec.
tu masz link do orientacyjnych kosztów http://www.renowacjafelg.pl/cennik/ , ale myślę, że u Ciebie w regionie będzie trochę taniej..

według mnie jeżeli chcesz mieć ładne "stare" felgi to opłaca się zainwestować i zregenerować.

SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SHASTU84 » 22 lut 2010, 23:01

diablo228 pisze:lepiej kupić używki proste jeśli to jakieś pospolite felgi a nie wymyślne bo cene może być zbliżona do ceny napraw felgi
no właśnie ale oby sie nie naciąć na takie same jak moje(tzn na taki sam stan.... )
Kupie ładnie pieknie założe gumy a tu może byc zonk...
Pietrek pisze:tu masz link do orientacyjnych kosztów http://www.renowacjafelg.pl/cennik/ ,
i tu jest pies pogrzebany miejmy nadzieje ze nie wszystkie felgi są dupniete bo koszt prostowania+ malowanie... hmmmm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl