Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audi Cabriolet 2.6 V6

Prezentacja w/w od 1980 do 1996 lub od 1991 do 2000.
Awatar użytkownika
julekF1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: julekF1 » 21 lis 2009, 23:31

ja tam żadnego windshota nie widze. Ewentualnie to coś w rodzaju pałąków antykapotażowych ;-)

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 09 gru 2009, 22:36

Ok, uporałem się z żarówkami w świetle stop. W sumie jestem trochę zaskoczony. Ok. 3 tygodnie temu nie działały 2 żarówki z 6, mimo wymiany wówczas na nowe. Z racji wolnego popołudnia pomyślałem, że porobię trochę przy aucie. Pojechałem do Feu Verta i zakupiłem 2x po 2 żarówki Philipsa. Sprawdziłem, które nie świecą. Nieświecące wyjąłem i zamontowałem nowe. Następnie sprawdziłem czy to coś pomogło - niestety nie. Uznałem więc, że czas na czyszczenie wtyków.. jednak pomyślałem, że wyjmę żarówki i obrócę je o 180 stopni- efekt? Pomogło.. teraz wszystkie 6 świeci. Nie przypuszczałem, że to może mieć znaczenie.

Następnie przystąpiłem do zamontowania stoperów w zamówionych dywanikach. Myślałem, że będą zamontowane, niestety musiałem zrobić to sam. Od dzisiaj - dnia 9.XII.2009 dywaniki już nie będą się przemieszczać :)

Ostatnią rzeczą było.. zabezpieczenie filara w garażu abym nie obijał przypadkowo drzwiami ;)

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 13:03

Ok, przypomnę swoją obecność tutaj na forum.

Ostatnio w aucie została ogarnięta prawie cała mechanika. Auto śmiga, że aż miło. Zbiera się ładnie. Wypadałoby abym zrobił rozrząd z pompą paliwa oraz zregenerował maglownicę. Mam nadzieję zrobić to w przeciągu 2/3 tygodni.

Do tej pory były wymienione dwie sondy lambda, które trochę po kieszeniach mnie uderzyły bo jedna kosztuje 280zł. Wymieniony został silniczek do spryskiwaczy. Czujnik temperatury (sterujący), czujnik temp. na zegarach. Nowy zbiorniczek płynu chłodzącego. Odmy. No i płyny eksploatacyjne.

Z wcześniejszych napraw (nie pamiętam czy pisałem o nich tutaj), wymieniona została lewa poduszka pod silnik oraz świece.

Niestety, 19 lutego przydarzyła mi się niemiła sytuacja. Zostałem obtarty na stacji benzynowej. Facet, który stał za mną, chciał ominąć moje auto odjeżdżając z pod dystrybutora i niestety jak on to określił "nie złamał się" i obtarł lewy tylni błotnik oraz zderzak.

Obrazek

Obrazek

Szczęście w nieszczęściu, że spisaliśmy oświadczenie i pójdzie z jego OC. Auto zostało oddane niedawno do zakładu blacharsko lakierniczego na wycenę. Teraz czekam na telefon kiedy mogę wsadzić do nich auto (muszą dogadać się z ubezpieczycielem, ponieważ wybrałem formę bezgotówkową). Ciągnie się to od 19 lutego, ponieważ względy zdrowotne nie pozwalały mi wcześniej zająć się tą sprawą - pobyt w szpitalu na mononukleozę.. Aż zachorowałem z rozpaczy ;)

Jednak jak to się mówi. Dobry dzwon jest podstawą dobrego tuningu to tak się złożyło, że kilka dni przed obcierką zamówiłem dwie tylne listwy na tylne błotniki, które już odchodziły, więc zostaną wymienione.

Obrazek

Obrazek

Najbliższe plany? Wydech dwururkowy.. właśnie nieszczęsnego 19 lutego podjechałem na stację aby zatankować auto i pojechać do tłumikarza.. eh. Niestety, musiałem odwołać wizytę. Czy coś dalej? Nie wiem.. może jakieś sugestie..

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 mar 2010, 14:44

ile kosztowaly Cie te listwy?

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 15:17

Jedna kosztuje 114zł, czyli 228 + koszta przesyłki. Listwa wzdłuż drzwi kosztuje 170zł (sztuka) a ta najmniejsza 85zł (sztuka).

Ciekaw jestem sposobu montażu tych listew.. Spodziewałem się jakiś mocnej taśmy dwustronnej czy coś a to jest sam kawałek plastiku/gumy. Z tego wynika, że to w kwestii warsztatu pozostaje sposób przyklejenia..

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 mar 2010, 15:20

hmm ja slyszalem od meira ze to jest zamocowane na takiej listewce blaszanej, sciganiesz stara to sie dowiesz i nas poinformujesz... mnie siw wydaje ze nie potrzebnie to kupowales bo wlasnie te listewki trzeba wymienic a gumy sie tylko na nie zaklada...

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 15:23

Nie rozumiem. Jak to gumy zakłada na listwy?

Awatar użytkownika
wonski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wonski » 16 mar 2010, 18:24

nie chciałbym tu robić ot ale tak jak pisze Kolczat to chyba się trzyma na listwie z zatrzaskami a ta (guma/plastik) może zostać stara

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 18:43

Dalej do końca nie rozumiem. Przypadłością cabrio oraz coupe jest to, że te listwy często odstają. Ludzie starają się to ratować pakując klej między listę a karoserię, jednak nigdy nie wychodzi to równo - z tego co zauważyłem. Moje listwy były odkształcone, więc zakupiłem nowe, proste.

Możecie napisać jaśniej o co chodzi? Może mówimy o innych listwach?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 mar 2010, 19:15

gumowa listwa u dolu drzwi a takze na obu blotnikach (mowiac o jednej stronie auta) jest to gietki element ktory zamocowany jest na listwie metalowej ktora jest przymocowana do strikte drzwi... z reszta zdejmiesz stara to zobaczysz... ja jak bardziej odegne moja juz lekko odgieta listwe to widze taki metalowy profil i tym wlasnie rozmawiamy ;]

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 19:24

No, teraz wiem, że rozmawiamy o tym samym :)

Obawiam się, że ten metalowy pręt skorodował/zardzewiał i odkształcił listwę. Podobno to jest ich przypadłość, wówczas (podobno) trzeba zakupić nową listwę. Stawiam na to, że właśnie tak jest. Jedna z listew odstaje do tego stopnia, że na myjni ręcznej lejąc na nią wodę, woda przelatuje praktycznie strumieniem. Z tego co wiem poprzedni właściciel starał się to podklejać, jednak nie przyniosło to efektu.

Co do wymiany to zrobi to warsztat podczas lakierowania uszkodzonego elementu a co do drugiej strony to już pójdzie to z mojej kieszeni.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 15:26 przez quick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 mar 2010, 19:31

fajnie ze sie rozumiemy ;] to daj znac czy ta listwe trzeba wymieniac bo ja teraz przed malowaniem tez chcialem wiedziec

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 19:48

Z tego co widzę to pewnie chodzi Ci o te z lewej strony. Jeżeli kupowałbyś dwie listwy (drzwi, błotnik) to wydasz 284zł+przesyłka kurierska. Wydaje mi się, że warto. Zawsze to inne odczucie estetyczne.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 mar 2010, 19:55

no ja mam po obu stronach, ale slyszalem ze aso sa podobne ceny a mam kumpla ktory tam pracuje i ma upusty wiec jak cos to kupie ori z salonu...

Awatar użytkownika
quick
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: quick » 16 mar 2010, 20:11

Jak coś to zamawiałem z www.autospecial.com.pl

Jak lakierujesz? Całe na inne kolor/na ten sam czy odświeżasz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi Coupe / Cabrio.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl