Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Naprawa centralnego zamka

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
krychu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4] Naprawa centralnego zamka

Post autor: krychu » 06 mar 2008, 13:16

Witam, miałem ostatnio problem z zamkiem tzn. nieraz się tylko otwierał, a nieraz tylko zamykał, albo w ogóle nie działał. W końcu mnie to podenerwowało i zacząłem szukać przyczyny tych awarii. Wyciągnąłem na początek pompkę centralnego zamka. Znajduje się ona w bagażniku po prawej stroni
Obrazek

Następnie rozłożyłem ją na części pierwsze,

Obrazek

moje podejrzenie na początku padło na zaśniedziałe styki, ale po wyczyszczeniu i przylutowaniu nic się nie poprawiło. Oglądając dalej zrobiła mi się mała zworka i spaliła mi ścieżkę, ale zrobiłem obejście :-D

Obrazek

później przeszedłem na sprawdzenie przekaźników i okazało się że drugi przekaźnik "cyka" ale nie przekazuje prądu na styk zwierany. Wymieniłem więc przekaźniki na nówki prawie podobne :-P bo zamienników już nie produkują.

Obrazek

I tak drugi przekaźnik odpowiedzialny jest za otwieranie drzwi, 3 za zamykanie, a 1 przekaźnik za podanie prądu na przekaźniki 2 i 3.

Obrazek

Po naprawie, albo jak kto woli po lekkim Tuningu :-) działa jak kiedyś, lecz wygląd pozostawia wiele do życzenia.

Obrazek

Koszt usunięcia awarii to 3 przekaźniki po 4zl, czyli 12 zl do tego plus 2 metry kabelka dwużyłowego za 1 zl. Jeszcze trochę poświęconych chwil na pracę, nerwy itd. ale moje zadowolenie jest tu bezcenne :-)

Ps. nie jestem żadnym elektrykiem, ani nie mam nic wspólnego z elektryką. Jestem po prostu Pazerą na pieniądze :-D i wolałem sprawdzić czy naprawie przed wydaniem 200 zl za używkę na allegro.

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 06 mar 2008, 13:34

Ładnie zrobione fotostroy. Wygląd i tak ma mało do znaczenia bo i tak tego nie widać. Ale pomyśl jak sprzedasz auto i nowemu właścicielowi sie coś zrypie będzie miał niezła rozkminke :lol:

teagear
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: teagear » 11 lip 2008, 17:06

krychu mógłbyś podać jakies oznaczenie tych przekaźników? mam podobny problem - tzn - moja pompka otwiera ale nie zamyka. i zastanwiam się czy przypadkiem nie jest to wina mechanaizmu w dzrzwiach .

krychu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krychu » 14 lip 2008, 18:58

Sa to zwykle przekazniki za 4zl, jakby mzna bylo by kupic przekazniki po numerkach pewnie by nie bylo takich pajaczkow z kabli.

Symbol np:
FBR161SED012-WB Fujitsu
Styki
10 A/28 V DC
Napięcie cewki
12V
Rezystancja cewki
400Ω
Prąd cewki
30mA

kpas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kpas » 10 mar 2009, 12:27

darek1231 pisze:podaj mi numer przekaźników jakie kupiłeś bo po numerze oryginalnym nigdzie nie mogę kupić
Trochę późno się odzywam, ale lepiej późno niż wcale:)
Tu masz odpowiednik: HFKm012-xx - są obecnie do dostania, cena - zależy gdzie kupujesz- ok 8 zł

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin6666n
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcin6666n » 20 paź 2009, 21:50

Witam.
Ciekawy opis.
Ja mam tez ostatnio parę problemów wraz z pojawieniem się chłodnych dni.

I właśnie centralny mi czasami się jakby zacinał.
Przestaje czasami działać ale sterownik Noxon reaguje na pilota normalnie.
Nie wiem czy to wina sterownika czy tych przekaźników,ale jak odłączę kostkę od pompy i podłączę to czasami pomoże.

Da się sprawdzić jakoś miernikiem czy sterownik podaje sygnał na pompę i wykluczyć złe działanie sterownika?

Guccikus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Guccikus » 28 mar 2010, 17:50

Naprawdę fajny poradnik. Jedno czego mi zabrakło to w jaki sposób sprawdziłeś przekaźniki :) Tak naprawdę największy problem mam z napięciem 12v. Na szczęście obyło się bez tego. Oczyściłem drobnym papierem ściernym dwa bolce od zasilania, przelutowalem przekaźniki złożyłem i na razie działa :mrgreen: Jedno co mnie zastanawia to po otworzeniu pompka jeszcze przez kilkanaście sekund pompuje powietrze. Podejrzewam że to dlatego że jest tam wyłącznik nadciśnieniowy - czyli muszę znaleźć jakąś nieszczelność. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shutter
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Shutter » 28 mar 2010, 19:24

ja mam coś innego ale również problem z pompką, na początku gdykupiłem autko zamykał sie bez problemowo, teraz od pewnego czasu, pompka strasznie halasuje i slychac jakby to powietrze gdzieś uciekało... i nie domyka mi za bardzo drzwi i muszę mu w tym pomóc.

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 29 mar 2010, 11:35

Shutter, poszukaj nieszczelności, gdzieś ciśnienie Ci ucieka lub sama pompka ma już dość i trzeba wymienić.

Awatar użytkownika
Shutter
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Shutter » 29 mar 2010, 23:22

no właśnie z tej pompki idzie największy hałas, probówałem ostatnio boczek zdjac jeden bo może tam zrobiła się nieszczelnośc... a jak się uda to spróbuje i kupie nową pompke i podłącze może zadziała... ale wydaje mi się że nie produje takiego ciśnienia jakie byc powinno

jarek80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarek80 » 01 kwie 2010, 00:17

Witam wszystkich. U mnie problem z centalnym zamkiem jest tego typu, że przy próbie otwarcia / zamknięcia drzwi za każdym razem świecą się światła natomiast nie za każdym razem działają siłowniki. Otworzyć auto mogę kluczykiem natomiast na zamknięcie znalazłem tymczasowy sposób. Wystarczy, że po tym jak siłowniki nie zadziałają a światła się zaświecą, otworzę tylne drzwi lewe bądź prawe - bez różnicy, wóczas całe auto się zamyka i pozostaje jedynie trzaśnięcie drzwiami i spokojnie bez stresu mogę iść do domu. Dziwne jest to, że podczas zimy i w chłodniejsze dni centralny działa bezproblemowo niestety w dni cieplejsze bardzo szybko pojawiają się problemy. Nie jest to mega duży problem natomiast otwieranie kluczykiem bywa uciążliwe szczególnie wtedy jak mam córkę na rękach wraz z całym zestawem zabawek :-) Miał ktoś już taki problem? pozdrawiam

adsense
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: adsense » 09 kwie 2011, 12:21

Witam!
Mam problem również z pompką centralnego zamka, kupiłem nową na allegro podłączyłem ale wogóle nie reaguje, nie działa, stara znowu chodzi cały czas i sie nie wyłącza:(
Szukam kogoś z okolic krakowa, oświecimia, wadowic kto posiada audi z pompką 4AO862257 A we celu sprawdzenia czy pompka ktorą kupiłem jest sprawna czy u mnie w samochodzie jest coś nie tak. Jakby ktoś był z okolic to prosze o pomoc przełożenie pompki to niecałe 5 min a innej mozliwosci sprawdzenia nie ma:(
Sprawdzałem czy kable idące od zamka do pompki są sprawne i wszystko jest ok.

buteleczka271
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: buteleczka271 » 27 lip 2011, 22:05

witam , a umnie jest tak ze raz sie wlacza raz nie centralka , jak wyjelem pompke to wystarczylo ze poruszylem ja troche i dziala , jak by cos naskoczylo , czy ktos sie moze domyslac co jest ?

Awatar użytkownika
VW_parts
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: VW_parts » 21 paź 2011, 21:29

u mnie nie dziala slniczek od pompki,pewnie sie spalił ,zastosuje zwykla pompke od spryskiwacza,bedzie to dzialac ? :P

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 22 paź 2011, 18:43

nawineło mi sie skojażenie , to tak jakby zastąpić pompkę akwariową turbiną z 1Z :mrgreen: <nono> nie kombinuj ino szukaj dobrej uzywki z takimi samymi pinami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl