[Wszystkie] Regenarcja reduktora, czy kupno nowego ?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam, trochę temat stanął. A więc ja dzisiaj zregenerowałem swój parownik, był trochę zaklejony brązową mazią, jedna membrana (grubsza) była spękana i raczej nie nadawałaby się do ponownego założenia. Druga membrana (cieńsza) była sztywna jak blacha. Pozmieniałem wszystkie oringi, membrany, sprężynki, obudowy dokładnie umyłem rozpuszczalnikiem do farb chlorokauczukowych (taki miałem pod ręką). Po rozkreceniu parownika było widać troszeczkę silikonu, wiec ktoś już rozkrecał parownik . Ja też dałem odrobinę silikonu między obudowy. Po zamontowaniu reduktora i podłączeniu wszystkich przewodów odpaliłem silnik, który nie miał kompletnie wolnych obrotów (ani ciepły, ani zimny) musiał pracować na ostatnim zabku ssania. Po nagrzaniu silnika ( i odpowietrzenia układu chłodzenia ) ustawiłem sobie wolne obroty na ok 900-950 obr. . Auto lepiej reaguje teraz na pedał gazu. Niedawno sprawdzałem na termometrze było 12 stopni i auto bez problemu zapaliło na lpg. Jeszcze jutro rano sprawdzę, gdy będzie chłodniej :-> . Pozdrawiam.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
W związku z tym, że i ja będę się musiał wziąć za tę regenerację mam pytanie:
Po jakim czasie (lub km) po regeneracji najlepiej udać się do gazownika na regulację?
Słyszałem, że te nowe membrany potrzebują trochę czasu na "ułożenie" czy jak ktoś określił "na dotarcie". Jako, że nie mam znajomego gazownika każda regulacja to koszt.
Po jakim czasie (lub km) po regeneracji najlepiej udać się do gazownika na regulację?
Słyszałem, że te nowe membrany potrzebują trochę czasu na "ułożenie" czy jak ktoś określił "na dotarcie". Jako, że nie mam znajomego gazownika każda regulacja to koszt.
-
- Forum Audi 80
Nie bój się chłopak, poczytaj kilka artykułów na necie i bez problemu wyregulujesz sobie na słuch Ja na poprzednim parowniku tak robiłem i chodziło :-> Poza tym nawet mój znajomy mechanik reguluje na słuch i wszyscy są zadowoleni. :mrgreen:TstR pisze:W związku z tym, że i ja będę się musiał wziąć za tę regenerację mam pytanie:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jak ja założyłem gaz to kazali przyjechać po 1000km aby wyregulować na analizatorze z powodu tego wygrzewania membran, wtedy tylko na słuch ustawili.
Miałem kolegę który też założył LPG pojechał po 1000km na regulację a po kolejnym 1000km gaz tak mu się rozregulował że zamiast 9l/100km zaczął palić 15 a z tłumika śmierdziało czystym nieprzepalonym gazem, pojechał jeszcze na jedną regulację i już było ok.
Miałem kolegę który też założył LPG pojechał po 1000km na regulację a po kolejnym 1000km gaz tak mu się rozregulował że zamiast 9l/100km zaczął palić 15 a z tłumika śmierdziało czystym nieprzepalonym gazem, pojechał jeszcze na jedną regulację i już było ok.