[B3, B4] Pęknięte ramię wycieraczki i zdarty wieloklin
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
[B3, B4] Pęknięte ramię wycieraczki i zdarty wieloklin
Mam następujący problem a nawet dwa (drugi przez własną głupotę). 1,5 roku temu w prawym ramieniu wycieraczki (od strony pasażera) pękło mi w miejscu mocowania (wieloklin). Postanowiłem tak sobie skręcić, za pomocą podkładki sprężynującej i nakrętki samo-kontrującej. Ten patent spisał się znakomicie dopóki po 1,5 roku wydarło mi cały wieloklin w ramieniu i... na obsadzie mocującej . Jak wiadomo ramię wycieraczki jest alu. Teraz pytanie następujące. Czy ten trzonek na który się nakłada otwór mocowania w ramieniu jest stalowy? Czy w najgorszym scenariuszu można wymienić sam ten element, czy cały mechanizm wycieraczek.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- percevalle
- Audi 80 Klub
Pojedz na szrot i poszukaj tego elementu z wieloklinem, w B3 był chyba znitowany z ramą mechanizmu wycieraczek, ale nity mozna spiłować a potem skręcić na śruby. Możesz też kupić cały mechanizm, chyba nie będzie droga używka.Patrique pisze: Czy w najgorszym scenariuszu można wymienić sam ten element, czy cały mechanizm wycieraczek.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Sama ośka wycieraczki jest stalowa, można ją wyjąć z korpusu po odbezpieczeniu pierścienia, którego znajdziesz zaraz poniżej wieloklinu. Natomiast może być problem z odczepieniem gałki, która łączy ośkę z resztą mechanizmu. Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie wymiana całości, zwłaszcza, że i tak będziesz musiał kupić inny mechanizm, aby z niego pozyskać oś.Patrique pisze:Czy ten trzonek na który się nakłada otwór mocowania w ramieniu jest stalowy? Czy w najgorszym scenariuszu można wymienić sam ten element, czy cały mechanizm wycieraczek.