[1.9 TDI 1Z] Zmiana oleju
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
[1.9 TDI 1Z] Zmiana oleju
Witam kolegów, zaraz wywołam pewnie dyskusję, że TDI i minerał to powolna śmierć dla silnika, ale proszę tego nie powtarzać, bo było to mówione już wiele razy, a mnie chodzi o to, że mam zalanego zetorka mobilem 15w40 i od kiedy jest w Polsce czyli przez jakieś 40000 km był lany właśnie taki olej, nie wiem jaki był za granicą. Auto ma przebieg 250 000 i wygląda na oryginalny i tu moje pytanie, chciałbym zmienić na 10w40 też mobila. Czytałem troszkę i znalazłem takie dane, że zarówno 15w40 jak i 10w40 mobila mają współczynnik TBN (liczba zasadowa - określa zdolności myjące i neutralizujące oleju) wynosi 10. Więc tak na zdrowy rozum nie powinno być problemów z jakimiś wyciekami. Silniczek mam niby zdrowy, od wymiany do wymiany dolewam tak do 1 litra oleju. I tu maje pytanie, czy może ktoś wie dokładnie i napewno czy ten współczynnik TBN i w jednym i w drugim jest taki sam? Bo nie chciałbym zrobić sobie niemiłej niespodzianki przy wymianie.
lej 10W-40 i to jak najprędzej, jedyne co może się stać to zwiększone podbieranie oleju przez pierwsze dwie wymiany (zanim nie wypłucze wszystkich osadów), potem będziesz dolewał tyle samo albo i mniej
tylko jedno pytanie, kto wam wszystkim nagadał takich głupot że jak nie będziecie leli minerała to silnik się rozleci :!: :?:
tylko jedno pytanie, kto wam wszystkim nagadał takich głupot że jak nie będziecie leli minerała to silnik się rozleci :!: :?:
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
jeżeli nie robi płukania silnika to potem pływają w oleju te wszystkie śmieci i mogą dziać się różne rzeczy przez pierwsze dwie wymiany (zanim nowy olej wypłucze ten cały syf) więc albo trzeba częściej wymieniać na początku olej albo zrobić płukanie, u mnie nie wiem co było na początku w misce ale jak zalałem 10W-40 Mobil to nie robiłem płukania i wziął mi sporo oleju, potem od drugiej wymiany (Castrol) już spokojnie wystarczało 4.5l na 12-14tys.km (pół stanu na bagnecie) teraz zmieniłem na 5W-40 (5x przedtem zalewałem 10W-40) i bańka oleju 5l starcza mi spokojnie na 15tys. km a płukania nie robiłem dlatego że jeździłem na dobrym półsyntetyku i po wymianie przez pierwsze 500km na bagnecie zawsze był czysty olej co w dieselu się raczej rzadko zdarza
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
Ok, czyli wymienić i pierwszą zmianę zrobić wcześniej, w zależności od stanu oleju.
I jeszcze jedno, fakt faktem, że zbliża mi się wymiana, ale jak auto postoi załóżmy całą noc i rano je zapalam to kontrolka oleju świeci mi się nawet czasem przez 3-4 sekundy...czy po zmianie na półsyntetyk powinno przestać się tak dziać?
I jeszcze jedno, fakt faktem, że zbliża mi się wymiana, ale jak auto postoi załóżmy całą noc i rano je zapalam to kontrolka oleju świeci mi się nawet czasem przez 3-4 sekundy...czy po zmianie na półsyntetyk powinno przestać się tak dziać?