[B4 1,9 TDI 1Z] jazda na bio paliwie
[B4 1,9 TDI 1Z] jazda na bio paliwie
Witam mam pytanko, czy ktoś jest na tyle zorientowany czy jazda na bio jest bezpieczna dla tego silnika czy lepiej nie ryzykować i lać zwykłą ropkę?
Pozdrawiam <ok>
Pozdrawiam <ok>
bierzesz pełną odpowiedzialność za to co mówisz ?MUNIOR pisze:To nie PD ,nic mu nie będzie .Co najwyżej filtr paliwa częściej trzeba wymieniaćdriwer pisze:czy ktoś jest na tyle zorientowany czy jazda na bio jest bezpieczna dla tego silnika czy lepiej nie ryzykować i lać zwykłą ropkę?
Pozdrawiam <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Biorę ,a co niby ma ma mu się stać ?.Co najwyżej szybciej się filtr zapcha.Jego wybór ,a to że więcej pali i w zimie trudniejszy rozruch to chyba wie :mrgreen: Ja nie jeżdżę na tym ale nie dlatego że boję się że coś się stanie tylko to się nie opłaca z racji choćby większego spalaniadriwer pisze:bierzesz pełną odpowiedzialność za to co mówisz ?
Pytanie z innej beczki, ale pasujące do tematuUKI_XX pisze:zamiast tankować bio-ester to już lepiej sobie zalej oleju rzepakowego (tańszy a lepszy) tylko mieszaj go z ON bo rano będzie ciężko zapalić :mrgreen: poza tym na ciepłym silniku różnicy prawie nie ma, tylko z wydechu czuć "frytki"
Mieszkam blisko ukraińskiej granicy na dzień dzisiejszy on w pl 4.55 ua w Pl 3.9
Nie tankuje tego tańszego, bo widziałem cytryne xsare, która już nie pojechała, po zatankowaniu ukraińskiego diesla. (też 1.9 TDI)
Moje pytanie jest proste, czy naprawdę nie ma znaczenia dla mojej niuni czym ją karmie ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Jak widać trochę na paliwie można zaoszczędzić, ale jeśli mam potem dołożyć do serduszka to podziękuje.
Też się skusiłem na "eko". No fakt - porażka, to nie paliwo tylko tani substytut który POWINNO się mieszać z prawdziwym ON minimum 50/50. Nie wiem też ile w tym prawdy, ale wyczytałem że ma zwiększone właściwości myjące... a przy okazji rozpuszczające gumę...
Co do ukraińskiego to różnie to bywa. Szoszony też cuda odstawiają z paliwem na handel dla Polaków. Ja tam jak na razie przetoczyłem się z 2000km na ruskim i nie widzę problemów z autem, grunt to pewny dostawca <ok>
Co do ukraińskiego to różnie to bywa. Szoszony też cuda odstawiają z paliwem na handel dla Polaków. Ja tam jak na razie przetoczyłem się z 2000km na ruskim i nie widzę problemów z autem, grunt to pewny dostawca <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Oj coś czuję że ten "diesel"miał nie wiele wspólnego z prawdziwą ropką bo oni też kombinują jak mogąbobx pisze:Nie tankuje tego tańszego, bo widziałem cytryne xsare, która już nie pojechała, po zatankowaniu ukraińskiego diesla. (też 1.9 TDI)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2010, 23:31 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Potwierdzam ewidentnie wypowiedzi kolegów.
Tdi,k (zetorek mój) po zaplikowaniu bio-esteru jest słabszy wyczuwalnie. Turbina zaczyna pracować o wiele póżniej-trzeba kręcić . Owocuje to w silnikach z większym przebiegim (mój 320 tyś)zwiększonym zużyciem oleju.Spalanie większe o jakieś 30% . Czy się opłaca
Nie bardzijo <osohozi>
Potwierdzam ewidentnie wypowiedzi kolegów.
Tdi,k (zetorek mój) po zaplikowaniu bio-esteru jest słabszy wyczuwalnie. Turbina zaczyna pracować o wiele póżniej-trzeba kręcić . Owocuje to w silnikach z większym przebiegim (mój 320 tyś)zwiększonym zużyciem oleju.Spalanie większe o jakieś 30% . Czy się opłaca
Nie bardzijo <osohozi>
jeśli chodzi o paliwo z UA to jest o wiele lepszej jakości jak nasze pod warunkiem że jest to ON tankowany na tych lepszych stacjach a nie ON z najtańszej zmieszany z benzyną 72okt. w stosunku 50/50 (z racji tego że ta benzyna u nich jest tańsza od ON), ja swego czasu jak sam tankowałem za granicą to zrobiłem ponad 50tys. km i silnik pracował o wiele lepiej jak na paliwie "made in orlen" nawet tym "verva"