Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Grzanie świec - dziwne zachowanie

kkuchta

Post autor: kkuchta » 18 lip 2010, 19:42

dzięki za potwierdzenie mojej tezy

pozdrawiam

Awatar użytkownika
zupens
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zupens » 15 wrz 2010, 19:56

nie chce zakładać nowego tematu dlatego piszę tutaj, Sprawa wygląda następująco, gdy na zewnątrz zrobi się chłodno moja babcia zaczyna grzać świece i wygląda to tak lampka sygnalizująca grzanie zapala się na sekundę po czym znowu się włącza i świeci jakieś 4 sekundy po czym gaśnie jeżeli próbuje odpalić zaraz po zgaśnięciu lampki to muszę się sporo nakręcić jeżeli po zgaszeniu lampki odczekam aż usłyszę takie charakterystyczne pyknięcie (pewnie w przekaźniku) to auto ładnie odpala. Jeżeli odłączę niebieski czujnik to świece grzeją cały czas i kontrolka cały czas się pali. zmieniłem czujnik niebieski na inny i sytuacja się powtarza, nie jest to dla mnie uciążliwe bo mogę sobie dłużej poczekać i auto odpali ale może ktoś zna przyczynę mojego problemu???

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 15 wrz 2010, 21:13

zupens pisze:Sprawa wygląda następująco, gdy na zewnątrz zrobi się chłodno moja babcia zaczyna grzać świece i wygląda to tak lampka sygnalizująca grzanie zapala się na sekundę
Do tego momentu masz normalnie ,ale to :roll:
zupens pisze:po czym znowu się włącza i świeci jakieś 4 sekundy po czym gaśnie jeżeli próbuje odpalić zaraz po zgaśnięciu lampki to muszę się sporo nakręcić jeżeli po zgaszeniu lampki odczekam aż usłyszę takie charakterystyczne pyknięcie (pewnie w przekaźniku) to auto ładnie odpala.
normalne już nie jest .Tdi powinien odpalać (i zdecydowana większość to robi )bez grzania świec ,fabryka tak to wymyśliła że świece w ogóle nie grzeją powyżej 5stopni i silnik powinien odpalić bez najmniejszych problemów .Poniżej 5 stopni swiece grzeją już chwilę ale też nie długo ,jakieś 2 sekundy .
zupens pisze:może ktoś zna przyczynę mojego problemu???
Według mnie masz niesprawny czujnik temperatury ,mimo że go wymieniłeś .Najlepiej podłaczyć vaga i zerknąć jaką temp.pokazuje czujnik ,na właczonym zapłonie powinna być zbliżona do temp.otoczenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl