Witam, wiem ze tematy dotyczace zamka tylnej klapy pojawialy sie czesto ale nic na moja przypadlosc nie znalazlem. Jest tak:
1. kluczyk do bagaznika nawet nie chce wejsc, w zwiazku z tym bagaznik sie nie zamyka (ponoc tak bylo 'oz zawsze' z tym samochodem) i nie wiem jak do tego podejsc bo zadne smarowanie nic nie daje
2. dodatkowo pali sie non stop swiatelko w bagazniku (skladalem siedzenia, zamykalem bagaznik i drzwi i ciagle sie palilo)- zadnego 'czujnika' nie dalem rady zlokalizowac jak temu zaradzic?
3. Dodam ze calej skrzyneczki od centralnego nie mam- wszystko nic nie dziala wiec ja wywalilem
4. Kolejny problem to swiatelko przy lusterku wstecznym (i cala reszta swiatelek przy drzwiach)- nie zapalaja sie przy otwieraniu drzwi- czy ma to zwiazek z tym ze nie mam centralnego i czy to tez da sie jakos obejsc bez tej skrzyneczki?
troche duzo ale z groy dzieki za pomoc
[80 B4 ABK LPG sedan] Zamek w klapie bagaznika
1. Ale nie chce wejść w sensie, że nawet nie możesz wsadzić kluczyka w zamek? Może ktoś kiedyś nalał do środka jakiś klej, żeby komuś zrobić chamstwo. Można wymienić cały bębenek (wiąże się z dodatkowym kluczykiem).
2. Krańcówki w bagażniku jako takiej nie ma. Jest wyłącznik wbudowany w zatrzask klapy. Albo przełącznik jest uszkodzony i cały czas zwiera, albo masz gdzieś przetarty jeden z przewodów od zatrzasku i zwiera się do masy. Ewentualnie ktoś tam coś przerabiał i na ostro spiął oba przewody. Oświetlenie bagażnika nie ma połączenia z krańcówkami w drzwiach. Powinno świecić się tylko po otwarciu klapy.
Żeby dobrać się do przełącznika trzeba rozwiercić nity w zatrzasku. Także chyba lepiej kupić nowy.
3/4. Jeżeli miałeś centralny, to oświetlenie wnętrza jest sterowane przez elektronikę centralnego zamka. Co nie działało w tej centralce, że ją wymontowałeś?
2. Krańcówki w bagażniku jako takiej nie ma. Jest wyłącznik wbudowany w zatrzask klapy. Albo przełącznik jest uszkodzony i cały czas zwiera, albo masz gdzieś przetarty jeden z przewodów od zatrzasku i zwiera się do masy. Ewentualnie ktoś tam coś przerabiał i na ostro spiął oba przewody. Oświetlenie bagażnika nie ma połączenia z krańcówkami w drzwiach. Powinno świecić się tylko po otwarciu klapy.
Żeby dobrać się do przełącznika trzeba rozwiercić nity w zatrzasku. Także chyba lepiej kupić nowy.
3/4. Jeżeli miałeś centralny, to oświetlenie wnętrza jest sterowane przez elektronikę centralnego zamka. Co nie działało w tej centralce, że ją wymontowałeś?
1 kolego za zamka zapodaj WD-40, może pomoże....
2 lampka świeci ponieważ czujnik w zamku może być uszkodzony lub kabel wiązki tylnej klapy uszkodzony(poruszaj kablem może przełamany jest, jak przestanie świecić to znaczy że kabel do "renowacji" )
3 lampki Ci nie będę świecić po otwarciu drzwi jak nie masz pompki centralnego zamka, ponieważ ona nimi steruje, a co się działo że postanowiłeś ją usunąć?
2 lampka świeci ponieważ czujnik w zamku może być uszkodzony lub kabel wiązki tylnej klapy uszkodzony(poruszaj kablem może przełamany jest, jak przestanie świecić to znaczy że kabel do "renowacji" )
3 lampki Ci nie będę świecić po otwarciu drzwi jak nie masz pompki centralnego zamka, ponieważ ona nimi steruje, a co się działo że postanowiłeś ją usunąć?
Kluczyk wogole nie chce wejsc w dziurke od zamka, ponoc tak sie dzialo od zawsze bo mam ten samochod od tescia
Pompke wywalilem bo byla naprawiana kilkukrotnie i za kazdym razem cos sie przepalalo, elektryk powiedzial ze jest do bani (tesciowi, nie mi) wiec ja odlaczylem bo nic nie dzialalo ani swiatelka ani nic ;](ponoc wczesniej swiatelka dzialaly)
chyba bede musial sprobowac rozebrac ten zatrzask od bagaznika i zobaczyc co tam sie dzieje, moze nic nie popsuje... pompki poszukam na szrocie? ciekawe ile kosztuje
Pompke wywalilem bo byla naprawiana kilkukrotnie i za kazdym razem cos sie przepalalo, elektryk powiedzial ze jest do bani (tesciowi, nie mi) wiec ja odlaczylem bo nic nie dzialalo ani swiatelka ani nic ;](ponoc wczesniej swiatelka dzialaly)
chyba bede musial sprobowac rozebrac ten zatrzask od bagaznika i zobaczyc co tam sie dzieje, moze nic nie popsuje... pompki poszukam na szrocie? ciekawe ile kosztuje
http://allegro.pl/item1186496489_pompka ... ownik.html
http://allegro.pl/item1171725548_pompka ... _b3_4.html
Można jeszcze tego więcej znaleźć .
http://allegro.pl/item1171725548_pompka ... _b3_4.html
Można jeszcze tego więcej znaleźć .