Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[B4 1.9 TDi 1Z] Świece żarowe

alarec

Post autor: alarec » 12 paź 2010, 13:02

Witam
zamierzam zmienić świece w swoim zetorze, powiedzcie mi czy te co znalazłem bedą dobre:
http://m.allegro.pl/przedmiot,swiece-za ... start_item

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 12 paź 2010, 14:04

Luki_DG pisze:Z tego co pamiętam w podgrzewaczu są inne świece niż w silniku 1,6/1,9D są mniejsze i mają inny gwint,
A miałeś je w ręku ??? bo ja miałem i jeżeli chodzi o ori podgrzewacz na przewodzie od nagrzewnicy to są to identyczne świece jak w 1,9 d ,td ,to wiem na 100% ,jeżeli oczywiście końcówki świec w podgrzewaczu są na przykręcane do nich oczka a nie na kapturki na wcisk

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 12 paź 2010, 14:54

alarec pisze:Witam
zamierzam zmienić świece w swoim zetorze, powiedzcie mi czy te co znalazłem bedą dobre:
http://m.allegro.pl/przedmiot,swiece-za ... start_item
jeśli to beru to tak b.ędą dobre <ok>

Mlody13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mlody13 » 14 paź 2010, 09:44

Koledzy podepne się pod temat. wiadomo przyszły mrozy, wsiadam rano do auta świece grzeją ok. 7 sekund poczym kręce i auto nie zapala od strzała jak zawsze ino po jakichś 3-4 sekundach a w czasie kręcenia zapala się kontrolka świec żarowych. świece zmieniałem w tamtmy roku. cóż to może się dziac ?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 14 paź 2010, 10:08

Mlody13 pisze:wsiadam rano do auta świece grzeją ok. 7 sekund poczym kręce i auto nie zapala od strzała jak zawsze ino po jakichś 3-4 sekundach a w czasie kręcenia zapala się kontrolka świec żarowych. świece zmieniałem w tamtmy roku. cóż to może się dziac ?
A mogą być wszystkie spalone np. bo to że świeci kontrolka nie znaczy że świece są dobre ;-) a że masz bezpośredni wtrysk to odpali i bez świec tyle że trzeba pokręcić trochę dłużej,także żaróweczka z kabelkiem w dłoń i sprawdzamy świeczki ;-)

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 14 paź 2010, 11:22

a jak świece dobre to wypada sprawdzić bezpiecznik, kolejna sprawa to kąt wtrysku bo jak będzie zły to nawet mimo grzania świec może dłużej kręcić i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa, a mianowicie świece grzejemy tylko jeden raz :!: a nie dwa, trzy, itp. gdyż taki zabieg potrafi błyskawicznie zakończyć ich żywot :!:

także dla nadgorliwych krótka instrukcja grzania świec, czyli jeżeli od razu nie odpali to są dwie możliwości:

1. kręcimy od razu nie czekając aż świece zaczną grzać (podczas kręcenia rozrusznikiem są wyłączane)
2. czekamy ok. 20s aż wystygną świece i ponownie włączamy zapłon i czekamy aż się nagrzeją

Mlody13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mlody13 » 14 paź 2010, 13:20

kolego uki xx dzięki za porade ale instrukcje obsługi świec żarowych dobrze znam(od zawsze jeżdże dieslem i to i owo usłyszałem) kąt wtrysku raczej dobry bo gdy nie grzeje świecy to zapala ok. świece przez rok też raczej się ne wypaliły ale ojak wróce z pracy to jeszcze sprawdze. i koledzy jeszcze jedna mała uwaga kiedś auto przed zapalenim też zapalało kontrolke od świec wtedy mogłem kręci do bólu i nie odpalał a było to lato i mechanik stwierdził że one jakby pokazywały jakiś błąd(przepływka bosch 92r.) wtedy pomogło przelutowanie jakichś zimnych lutów ale nie pamiętam dokładnie co i jak bo dawno to było

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 14 paź 2010, 16:18

Mlody13 pisze:kiedś auto przed zapalenim też zapalało kontrolke od świec wtedy mogłem kręci do bólu i nie odpalał a było to lato i mechanik stwierdził że one jakby pokazywały jakiś błąd(przepływka bosch 92r.)
Mrugająca kontrolka świec ,zazwyczaj oznacza błąd związany z dawką paliwa ,czyli nastawnikiem .No i po podpieciu kabelka też mruga ;-)

[ Dodano: 2010-10-14, 16:20 ]
Mlody13 pisze:świece przez rok też raczej się ne wypaliły
A tego nigdy nie można być pewnym ;-) tyle jest podróbek że niektóre nie wytrzymują pierwszego grzania

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 14 paź 2010, 19:19

A u mnie też zagadka kontrolka świec ani się nie pali anie nie mruga ani nic (w ogóle jeszcze jej nie widziałem) świece czarne jak węgiel. Przy wyjęciu świec i włączeniu zapłony (oczywiście z założonym kapturkiem na świecy) nie nagrzewają się ba trzymałem je w dłoniach :lol: a i teraz jak są mini mrozy kręci i kręci ale zapalić mu ciężko. Spr. jeszcze świece sposobem do aku i przynajmniej wykluczę jedną rzecz

edit;zdjęcia świec
Ostatnio zmieniony 14 paź 2010, 20:52 przez skoti, łącznie zmieniany 1 raz.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 14 paź 2010, 19:40

skoti pisze:A u mnie też zagadka kontrolka świec ani się nie pali anie nie mruga ani nic (w ogóle jeszcze jej nie widziałem) świece czarne jak węgiel. Przy wyjęciu świec i włączeniu zapłony (oczywiście z założonym kapturkiem na świecy) nie nagrzewają się ba trzymałem je w dłoniach :lol: a i teraz jak są mini mrozy kręci i kręci ale zapalić mu ciężko. Spr. jeszcze świece sposobem do aku i przynajmniej wykluczę jedną żecz
Sprawdż bezpiecznik świec i przekażnik

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 14 paź 2010, 20:01

skoti pisze:A u mnie też zagadka kontrolka świec ani się nie pali anie nie mruga ani nic (w ogóle jeszcze jej nie widziałem) świece czarne jak węgiel. Przy wyjęciu świec i włączeniu zapłony (oczywiście z założonym kapturkiem na świecy) nie nagrzewają się ba trzymałem je w dłoniach :lol: a i teraz jak są mini mrozy kręci i kręci ale zapalić mu ciężko. Spr. jeszcze świece sposobem do aku i przynajmniej wykluczę jedną żecz
ty jakiś niepoważny?? :shock: jakby była któraś dobra to w sekundzie byłbyś poparzony :shock: aha i jak nie miały masy to kapturki nic nie dały chociaż założone mam nadzieję że sprawdziłeś dobrze te świece tak jak trzeba bo z opisu wynika że kapturki na świecach miałeś a świece w dłoni

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 14 paź 2010, 20:21

Witam, podepnę się pod temat.
Czy długi czas grzania świec - ok.10sec świadczy o złym stanie świec. I kolejne pytanie, czy jeżeli jedna, dwie, czy trzy a nawet cztery świece są spalone to jest to w jakiś sposób sygnalizowane przez kontrolkę? W starym zwykłym 1.9D chyba nie gasła wtedy (albo jak mi się kabel od świec przepalił - już nie pamiętam). Co do czasu to wydaje mi się to za dużo i obawiam się, że jak przyjdą prawdzie mrozy to może już być problem. Dodam, że silnik zapala bez żadnego problemu, ale troszeczkę przytelepie na starcie - leciutko.

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 14 paź 2010, 20:57

Najpierw je miałem w kombinerkach ale po chwili chwyciłem je w dłonie bo były zimne , czyli dałem dupy ale sprawdzę je jeszcze raz.
Myślimy i mówimy o tym samym przekaźniku
http://allegro.pl/przekaznik-swiec-zaro ... 64879.html

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 14 paź 2010, 20:59

kojak85 pisze:Czy długi czas grzania świec - ok.10sec świadczy o złym stanie świec.
Czas grzania świec nie ma nic wspólnego z ich stanem
kojak85 pisze:I kolejne pytanie, czy jeżeli jedna, dwie, czy trzy a nawet cztery świece są spalone to jest to w jakiś sposób sygnalizowane przez kontrolkę?
Nie jest to sygnalizowane przez kontrolkę ,mozesz mieć wszystkie spalone a kontrolka i tak bedzie świecić bo informuje ona o sprawności zasilania grzania świec a nie o ich grzaniu .W twoim 1,9 D nawet jak kontrolka zgasnie to świece grzeją nadal ,w tdi jest inaczej i tyle ile świeci kontrolka tyle grzeją świece

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 14 paź 2010, 21:52

MUNIOR pisze:tyle ile świeci kontrolka tyle grzeją świece

No u mnie nie.Sprawdziłem to któregoś razu ,że dopiero po chwili od zgaśnięcia kontrolki słychać jak przekaźnik się rozłącza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl