Audi 80 B4 [AAZ] swiece zarowe...
Audi 80 B4 [AAZ] swiece zarowe...
Witam.
OD pewnego czasu mam jeden problem bo jak przekrece stacyjke na zapłon to swiece sie grzeje ale niechce sie wyłączyc....
Przesto spalił mi sie regulator napiecia w alternatorze.
Mozliwe jest taka rzecz....
Jaki czujnik odpowiada za czas zagrzania swiec????
Jaki jest przekaznik do swiec zarowych?????
Poprosze o prawdziwe dane bo chce go zrobic porzadnie bo zbliza sie zima.....
OD pewnego czasu mam jeden problem bo jak przekrece stacyjke na zapłon to swiece sie grzeje ale niechce sie wyłączyc....
Przesto spalił mi sie regulator napiecia w alternatorze.
Mozliwe jest taka rzecz....
Jaki czujnik odpowiada za czas zagrzania swiec????
Jaki jest przekaznik do swiec zarowych?????
Poprosze o prawdziwe dane bo chce go zrobic porzadnie bo zbliza sie zima.....
Kolego proszę:
https://audi80.pl/80-b4-19td-aaz-inn ... %BFarowych
https://audi80.pl/b3-b4-diesle-swiec ... %BFarowych
może coś wyczytasz. Szukajka nie jest straszna <ok>
https://audi80.pl/80-b4-19td-aaz-inn ... %BFarowych
https://audi80.pl/b3-b4-diesle-swiec ... %BFarowych
może coś wyczytasz. Szukajka nie jest straszna <ok>
dobra przekaznik odpowiada ze swiece zarowe grzeja 20sekund.
ale umnie cos jest ze jak przekrecena zaplon i zapale to grzeje swiece jeszcze i tu sie boje zeby zas nie wymieniac regulatora napiecia na alternatorze..
moze jakis czujnik mam uszkodzony tylko jaki kolor mam czujnika i numer przekaznika to wtedy bym kupic przekaznik i czujnik i wtedy bym sie przekonał czy cos pomoze ....
ale umnie cos jest ze jak przekrecena zaplon i zapale to grzeje swiece jeszcze i tu sie boje zeby zas nie wymieniac regulatora napiecia na alternatorze..
moze jakis czujnik mam uszkodzony tylko jaki kolor mam czujnika i numer przekaznika to wtedy bym kupic przekaznik i czujnik i wtedy bym sie przekonał czy cos pomoze ....
Witam! Podepnę się pod temat, szukałem i na ten temat nie znalazłem odpowiedzi... Mam b4 1,9 tdi 1Z avant, i pytanie moje jest takie. po przekręceniu kluczyka włącza się kontrolka od grzania świec, świece grzeją, po kilku sekundach kontrolka gaśnie, i jeszcze po kliku sekundach słychać taki cyk jak by świece przestały grzać. wtedy odpalam silnik i odpala po kilku obróceniach wałem... Pytanie brzmi tak. Czy powinienem odpalać odrazu po zgaśnięciu kontrolki grzania świec?? Dodam jeszcze, że świece grzeją się jak temp zewnętrzną poniżej +5'C pokazuje mi wyświetlacz na zegarach... Czasem zdarzało się jak temp zewnętrzną pokazywało około +10 to kontrolka świec mrugnęła 2 razy po przekręceniu kluczyka, odpalił normalnie... oczywiście kontrolka od świec zapala się tylko na zimnym silniku...
[quote="wojtasny"]Witam! Podepnę się pod temat, szukałem i na ten temat nie znalazłem odpowiedzi... Mam b4 1,9 tdi 1Z avant, i pytanie moje jest takie. po przekręceniu kluczyka włącza się kontrolka od grzania świec, świece grzeją, po kilku sekundach kontrolka gaśnie, i jeszcze po kliku sekundach słychać taki cyk jak by świece przestały grzać. wtedy odpalam silnik i odpala po kilku obróceniach wałem... Pytanie brzmi tak. Czy powinienem odpalać odrazu po zgaśnięciu kontrolki grzania świec?? Dodam jeszcze, że świece grzeją się jak temp zewnętrzną poniżej +5'C pokazuje mi wyświetlacz na zegarach... Czasem zdarzało się jak temp zewnętrzną pokazywało około +10 to kontrolka świec mrugnęła 2 razy po przekręceniu kluczyka, odpalił normalnie... oczywiście kontrolka od świec zapala się tylko na zimnym silniku...[/quote]
ja zawsze zapalał zaraz po zganisciu kontrolkiod swiec zarowych...
Dodano: 2010-11-25, 19:32
[quote="NorbertGSX"]Według etki to nr 443 911 261C albo jak byś nie znalazł nr. 8A0 951 253 C ma się znajdować pod szybą [/quote]
wogle to mi sie wydaje ze do swiec zarowych musi byc czujnik temperatury(tylko jaki 2 lub 4 pinowy)
bo z tego co wiem to czujnik 4 pinowy to odpowiada za wyswietlanie na desce rozdzielczej jaka mamy temp. płynu chłodzacego.
to teraz pozostaje tylko czujnik 2 pinowy ????
to juz teraz pozostaje poszukac kgdzie ten czujnik i przejzec cała elektryke...
ja zawsze zapalał zaraz po zganisciu kontrolkiod swiec zarowych...
Dodano: 2010-11-25, 19:32
[quote="NorbertGSX"]Według etki to nr 443 911 261C albo jak byś nie znalazł nr. 8A0 951 253 C ma się znajdować pod szybą [/quote]
wogle to mi sie wydaje ze do swiec zarowych musi byc czujnik temperatury(tylko jaki 2 lub 4 pinowy)
bo z tego co wiem to czujnik 4 pinowy to odpowiada za wyswietlanie na desce rozdzielczej jaka mamy temp. płynu chłodzacego.
to teraz pozostaje tylko czujnik 2 pinowy ????
to juz teraz pozostaje poszukac kgdzie ten czujnik i przejzec cała elektryke...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
nie widzę nic dziwnego w tym co piszesz :mrgreen: ja odpalam jak zgaśnie kontrolka no może za pół sekundy <ok> i świece to tak jest że przy +5 i niżej będą grzały dopiero (na wszelki wypadek możesz sprawdzić czy wszystkie grzeją)przed zimą)wojtasny pisze:Witam! Podepnę się pod temat, szukałem i na ten temat nie znalazłem odpowiedzi... Mam b4 1,9 tdi 1Z avant, i pytanie moje jest takie. po przekręceniu kluczyka włącza się kontrolka od grzania świec, świece grzeją, po kilku sekundach kontrolka gaśnie, i jeszcze po kliku sekundach słychać taki cyk jak by świece przestały grzać. wtedy odpalam silnik i odpala po kilku obróceniach wałem... Pytanie brzmi tak. Czy powinienem odpalać odrazu po zgaśnięciu kontrolki grzania świec?? Dodam jeszcze, że świece grzeją się jak temp zewnętrzną poniżej +5'C pokazuje mi wyświetlacz na zegarach... Czasem zdarzało się jak temp zewnętrzną pokazywało około +10 to kontrolka świec mrugnęła 2 razy po przekręceniu kluczyka, odpalił normalnie... oczywiście kontrolka od świec zapala się tylko na zimnym silniku...