[1.9TDI 1Z] Piszczy...
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Cezary po co wyciągać prawą lampę i chłodnice. Wcale nie trzeba tego wymontowywać, jestem właśnie po wymianie koła, wymieniłem koło ściągając tylko paski, oczywiście odciągając rolkę napinacza i napinacz pompy wspomagania, dobre dojście jest od spodu auta i trwało to o wiele krócej i mniej roboty. Pozdrawiam. <ok>
Podepnę się do tematu.
W przyszłym tygodniu wymieniam pasek rozrządu więc przy okazji chcę pozbyć się denerwującego "świergolenia" koła pasowego na wale.
Cena nowego koła pasowego oscyluje w granicach 420 zł (corteco)
natomiast w jednym ze sklepów wynaleźli mi produkt firmy IMPERGUM o jakies 160 zł tańszy.
Pytanie jest : czy ktoś z forumowiczów stosował to w swoim silniku?
Co to za firma i jaką jakość prezentuje ???
W przyszłym tygodniu wymieniam pasek rozrządu więc przy okazji chcę pozbyć się denerwującego "świergolenia" koła pasowego na wale.
Cena nowego koła pasowego oscyluje w granicach 420 zł (corteco)
natomiast w jednym ze sklepów wynaleźli mi produkt firmy IMPERGUM o jakies 160 zł tańszy.
Pytanie jest : czy ktoś z forumowiczów stosował to w swoim silniku?
Co to za firma i jaką jakość prezentuje ???
-
- Forum Audi 80
Mam do Was pytanko. Mam podobnie jak u innych z tym piszczeniem z tym że piszczy nie tak strasznie głośno wiec podejrzewam że to wina paska. Zawsze na zimnym piszczy ale na wiekszych obrotach ciszej. To jedna sprawa. Ale niepokoi mnie cos innego, mianowicie dzwiek jakby jakichś zużytych łożysk ale nie wiem dokładnie skad sie wydobywa. Bardziej slyszalny jest po stronie kierowcy jak sie nachyle kolo blotnika. Boje sie ze cos tam sie sypie gdzieś. Nie mam teraz jak tego sprawdzic, potrzebuje na chwile obecna wiedziec czy mial ktos cos podobnego? Wydaje mi sie ze moze to byc cos z pompą wody (ale nie cieknie nigdzie) lub kołem pasowym. Dodam ze jeszcze z miesiac temu duzo mnie slyszalne to było. Wypowiedzcie sie w tej kwestii jesli mozecie po tym opisie cos stwierdzic.
- pepo_avant
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kolego jeśli dźwięk wydobywający się spod maski brzmi tak jak na nagraniu 1 lub 8mariusz8282 pisze:Mam do Was pytanko. Mam podobnie jak u innych z tym piszczeniem z tym że piszczy nie tak strasznie głośno wiec podejrzewam że to wina paska. Zawsze na zimnym piszczy ale na wiekszych obrotach ciszej. To jedna sprawa. Ale niepokoi mnie cos innego, mianowicie dzwiek jakby jakichś zużytych łożysk ale nie wiem dokładnie skad sie wydobywa. Bardziej slyszalny jest po stronie kierowcy jak sie nachyle kolo blotnika. Boje sie ze cos tam sie sypie gdzieś. Nie mam teraz jak tego sprawdzic, potrzebuje na chwile obecna wiedziec czy mial ktos cos podobnego? Wydaje mi sie ze moze to byc cos z pompą wody (ale nie cieknie nigdzie) lub kołem pasowym. Dodam ze jeszcze z miesiac temu duzo mnie slyszalne to było. Wypowiedzcie sie w tej kwestii jesli mozecie po tym opisie cos stwierdzic.
http://w94.wrzuta.pl/plik/3IG64CShjUp/nagranie_1
http://w94.wrzuta.pl/plik/4KOpXSllUoR/nagranie_8
to zapewne pompa wody, u mnie tak było i po wymianie jest w porządku.
-
- Forum Audi 80
Chetnie bym tego posluchal ale nie wiem jak (w czym) to otworzyc. W winampie sie nie da. Jak to odtworzyc? Ewentualnie jak mozesz zalaczyc jakos inaczej te pliki byłbym wdzieczny.pepo_avant pisze: Kolego jeśli dźwięk wydobywający się spod maski brzmi tak jak na nagraniu 1 lub 8
http://w94.wrzuta.pl/plik/3IG64CShjUp/nagranie_1
http://w94.wrzuta.pl/plik/4KOpXSllUoR/nagranie_8
to zapewne pompa wody, u mnie tak było i po wymianie jest w porządku.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Media pleyer clasic np. <ok>mariusz8282 pisze:Chetnie bym tego posluchal ale nie wiem jak (w czym) to otworzyc
Takie pokwikiwanie,popiskiwanie łozyska słychać ,zwal pasek z pompy wody i pokręć kołem pasowym ,jak będzie szło gładko bez oporu i niepokojących odgłosów to pompa wody ok.Jakby to była pompa nie kupuj czasem badziewia marki FEBI ,schit straszny ,założyłem u siebie i po 5 tys.wyczuwalny luz na łozysku . Na zimnym silniku ,kwiczy i piszczy jak by się miała rozleciec ,wywalam ten schit na wiosnę i mam nadzieję że się sam nie rozpadnie wcześniej
-
- Forum Audi 80
Udało mi sie odtworzyc te pliki. Moj silnik chodzi bardzo podobnie chociz nie aż tak głosno jak te z nagran tzn nie słychac tej pompy az tak bardzo. Co nie zmienia faktu ze to pewnie pompa pada. Co sie moze stac jesli mi padnie gdzies w czasie jazdy? Jakies niebezpieczenstwo dla silnika (lub innych czesci) jest? Czy poprostu padnie?
-
- Forum Audi 80
No własnie, nie ma 100% pewnosci czy to koło czy pompa wiec jeszcze podskocze do mechanika w najblizszym czasie zeby sie wypowiedzial widzac na oczy co i jak. Osobiscie stawiam na pompe wody i mam nadzieje ze to to, przynajmniej mniejszy koszt wymiany Dzieki za linki i porady Postaram sie dac znac jak juz bedzie zrobione.
[ Dodano: 2010-12-10, 16:15 ]
P.S. A Ty nie boisz sie w takim razie że Ci padnie pompa do wiosny skoro juz piszczy ?
[ Dodano: 2010-12-10, 16:15 ]
Jakims cudem ta Twoja odpowiedz mi umknela Zrobie tak jak mowisz jeszcze i sie okaże, tylko jak dopadne kawalek garazu Dzieki MUNIOR.Takie pokwikiwanie,popiskiwanie łozyska słychać ,zwal pasek z pompy wody i pokręć kołem pasowym ,jak będzie szło gładko bez oporu i niepokojących odgłosów to pompa wody ok
P.S. A Ty nie boisz sie w takim razie że Ci padnie pompa do wiosny skoro juz piszczy ?